Помогне! Защо косата ми пада на бучки?

Getty Images/Moyo Studio

Влизате под душа и изплаквате косата си. Поглеждаш надолу към пода и какво виждаш? Доста тревожен брой нишки, които са се отдалечили от скалпа ви.

Може би дори забелязвате бучки косми в космите на четката си след ежедневното миене.

Където и да се случи, прекомерната загуба на коса може да бъде проблемно нещо за справяне. Ако наскоро сте забелязали падане на бучки коса, ето какво може да се случва в тялото ви и какво можете да направите, за да го лекувате.

Науката за косопада

За да разберете загубата на коса, трябва да разберете растежа на косата.

Има три етапа в цикъла на растеж:

 • анаген. Това е, когато косата активно расте по дължина.
 • Катаген. Това е, когато косата спира да расте.
 • телоген. Това е, когато косата почива и накрая окапва.

Около 90 процента от косата ви е в анагенен стадий наведнъж и тази фаза на растеж може да продължи години.

Преходната фаза, катаген, е много по-кратка –често само няколко седмици –и телогенът продължава няколко месеца.

На средния скалп има около 100 000 фоликула с поникване на коса и е обичайно да губите до 100 кичура на ден. След като отделна коса падне, фоликулът се подготвя за повторно израстване и целият цикъл започва отново.

Цикълът обаче може да бъде нарушен от стареене и хормонални промени, като менопауза. С напредване на възрастта някои фоликули вече не растат нова коса, което води до по-тънък вид или плешиви петна.

Някои състояния също могат да доведат до дисбаланс, при който половината от космите на главата влизат в фазата на отделяне на телоген.

Възможни причини

И така, какво точно може да доведе до падане на буци коса? Е, има много потенциални виновници и някои хора може да имат повече от един проблем.

Плешивост при мъжете и жените

Някои причини водят до трайна загуба на коса.

Плешивостта при мъжете и жените е едно от тях. Една от най-честите форми на косопад, често се наблюдава в повече от едно поколение на семейството.

Хормоните, както и генетиката, могат да играят роля, което води до по-малки фоликули, които в крайна сметка спират да правят косата.

Мъжете са склонни да забележат отдалечаване на косата и петна от косопад в горната част на главата.

При жените моделният косопад води до изтъняване на косата, особено на темето.

Стрес

Стресът – като този от травматично събитие, здравословен проблем (като операция), бърза загуба на тегло или бременност – може да бъде голям фактор за телогенния ефлувиум.

По същество това означава, че има временна загуба на коса, когато повече косми влизат в телогенната фаза, отколкото е типичното.

То мога трудно е да се определи стреса като причина, тъй като косопадът често не настъпва веднага, вместо това пада 3 до 6 месеца по-късно. Въпреки това, ако откриете, че губите бучки коса няколко месеца след голямо събитие като споменатото по-горе, добър залог е, че стресът е виновникът.

Диета

Ниски нива на желязо, цинк и витамини B12 и D са свързани с загуба на коса. Всички изглежда имат роля в стимулирането на растежа на косата или подпомагането на здравето на фоликулите.

алопеция

Алопеция възниква, когато имунната система атакува космените фоликули, което води до падане на косата. Понякога косата израства сама.

Има няколко форми на алопеция:

 • Алопеция ареата. Този тип причинява петна от плешивост.
 • Алопеция тотална. Този тип причинява пълно оплешивяване на главата.
 • Универсална алопеция. Този е много по-рядък и кара цялото тяло да губи цялата си коса.

Нарушение на щитовидната жлеза

Както свръхактивната, така и неактивната щитовидна жлеза може карат косата да пада на бучки. Може също така да върви ръка за ръка с автоимунни състояния, като алопеция.

Ако не се лекуват, причинените хормонални промени могат да спрат развитието на нови нишки коса.

Други състояния и лекарства

Автоимунни заболявания, като лупус и хронични инфекции, също могат да бъдат виновни.

Може също да откриете, че лекарства, като лекарства за химиотерапия, ретиноиди, бета блокери и антидепресанти, могат да доведат до загуба на коса.

В много случаи косата ще расте отново, когато спрете да приемате лекарството.

Как да се справим с падането на косата

Според NHS повечето форми на косопад не се нуждаят от лечение. Това е така, защото голяма част от загубата на коса е или временна, или естествена поради стареенето.

Въпреки това, може да се наложи да бъдете търпеливи. Може да отнеме месеци, докато косата започне да расте отново и дори повече време, за да изглежда отново донякъде „нормална“ (каквото и да означава това за вас).

Въпреки това има някои подходи, които можете да опитате да управлявате загубата на коса:

 • Погрижете се за общото си здраве, ако загубата на коса е причинена от начина ви на живот. Опитайте се да се уверите, че ядете балансирана диета с достатъчно протеини (обикновено най-малко 50 грама на ден), витамини и минерали.
 • Отнасяйте нежно косата и скалпа си, като избягвате прекомерно топлинно оформяне и умиране. Придържайте се към нежни продукти без сулфати.

 • Ако искате да се впуснете в специфично лечение на косопад, знайте, че нито едно средство не е 100 процента ефективно. Опциите включват миноксидил (известен още като Rogaine), лекарство, което може да помогне за противодействие на загубата на коса и да забави появата на плешивост. Въпреки това, трябва да го използвате всеки ден, за да бъде ефективен – ако спрете да го използвате, косопадът ви ще се възобнови.
 • Опитайте да лекувате оплешивяването при мъжете с финастерид (Propecia), който намалява хормона DHT за допълнителен растеж на косата и по-малко косопад.
 • Помислете за стероидни инжекции или кремове и лечение с ултравиолетова (UV) светлина, което може да има положителни ефекти.

Запомнете: Посетете лекар, ако косата ви пада на големи бучки. Те ще могат да ви посъветват за всякакви ефективни възможности за лечение.

Как да предотвратим падането на косата

Някои форми на косопад са наследствени или причинени от заболяване, така че няма надежден начин да предотвратите падането на бучки.

Но няма нищо лошо да погледнете сегашния си начин на живот и да направите някои промени, ако е необходимо.

Тези промени могат да включват борба със стреса чрез редовни упражнения или опити за успокояващи ритуали, като йога или медитация. Можете също така да работите върху получаването на достатъчно количество сън и достатъчно хранителни вещества, като увеличите приема на плодове и зеленчуци.

Опитайте се и да се отнасяте внимателно към косата си. Стойте далеч от потенциално утежняващи съставки, като алкохол и инструменти за сушене.

Долния ред

Загубата на бучки коса може да бъде особено обезпокоителна. Но винаги ще има основна причина, независимо дали става дума за здравословно състояние, нива на стрес или семейна генетика.

Най-добрият човек, който да ви помогне да откриете причината, е лекар или специалист дерматолог.

И запомнете: повечето косопад е временен и в крайна сметка ще порасне отново.


Лорън Шарки е базирана в Обединеното кралство журналистка и автор, специализирана в проблемите на жените. Когато тя не се опитва да открие начин да прогони мигрената, тя може да бъде намерена да разкрива отговорите на вашите дебнещи здравни въпроси. Тя също така е написала книга, описваща млади жени активистки по целия свят и в момента изгражда общност от такива съпротивляващи се. Хвани я Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss