Полагащите грижи за Алцхаймер: факти и цифри

Полагащите грижи играят важна роля в подпомагането на хората с болестта на Алцхаймер да се справят. Научете повече за нарастващия брой лица, които се грижат за Алцхаймер в Съединените щати.

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната форма на деменция. През 2020 г. засегна около 5,8 милиона хора в Съединените щати. Най-често се среща при по-възрастни хора и тъй като населението продължава да застарява, броят на хората с болестта на Алцхаймер може да се утрои през следващите три десетилетия.

Болестта на Алцхаймер засяга областите на мозъка, отговорни за паметта, езика и обработката на мисли. Тези промени са прогресивни, което означава, че се влошават с времето. В крайна сметка това може да доведе до:

  • загуба на паметта
  • трудности в грижата за себе си
  • предизвикателства във взаимоотношенията

Полагащите грижи играят важна роля в подпомагането на близките да се справят с болестта на Алцхаймер. Те могат да помогнат с много аспекти на техните грижи, включително:

  • извършване на домакинска работа
  • организиране на финансите
  • управление на лекарства
  • координиране на здравни екипи

Въпреки че много хора поемат ролята на болногледач от любов, тези отговорности могат да причинят високи нива на емоционален, финансов и физически стрес. Тези стресът може да се увеличи тъй като състоянието се влошава с времето. Затова е важно хората, които се грижат за Алцхаймер, да отделят време, за да дадат приоритет на своето здраве и благополучие.

Инфографиката по-долу изследва някои важни факти и цифри, които трябва да знаете за въздействие грижа за любим човек с болестта на Алцхаймер.

инфографика с факти за хората, които се грижат за Алцхаймер
Инфографика от Бейли Маринър

Вземането

Все по-голям брой хора в Съединените щати се грижат за близки с болестта на Алцхаймер, което може да бъде емоционално, финансово и социално предизвикателство. Жените съставляват много лица, които се грижат за тях, а по-младите възрастни все повече се ангажират с отговорностите за полагане на грижи.

Ако се грижите за любим човек с болестта на Алцхаймер или друга форма на деменция, важно е да отделите време и за себе си. Здравният екип на любимия човек може да ви помогне да се свържете с ресурси за поддръжка във вашия район, като грижи за почивка или групи за подкрепа.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss