Поемане на контрол над последния стадий на рак на маточната шийка

Ракът в късен стадий може да причини болезнени симптоми и силен стрес. Но има много подкрепа за вас, както физическа, така и психическа.

Две жени, една на възраст и една на средна възраст, обсъждат рака на шийката на матката на верандата.
FatCamera/Гети изображения

Ракът може да бъде опустошителна диагноза. В някои случаи, ако ракът се открие твърде късно или не се повлиява от традиционните лечения, диагнозата може да не е оптимистична.

Ракът в късен стадий обикновено означава, че човек трябва да обмисли възможностите си за грижи в края на живота си, както и как най-добре да управлява емоциите, които идват с тази реалност.

Знаейки какво да очаквате при рак на шийката на матката в късен стадий и разбирането, че съществуват възможности не само за поддържане на комфорт, но и като се имат предвид клиничните изпитвания, може да даде на човек усещане за контрол в бурен период от живота му.

Симптоми на краен стадий на рак на маточната шийка

Конкретен график за това кога да очаквате определени симптоми може да не е възможен при рак.

Индивидуалните преживявания варират в зависимост от:

 • кога е открит ракът и на какъв етап
 • какви лечения (ако има такива) са били опитани
 • доколко ракът е реагирал на някакво лечение

При рак на шийката на матката в напреднал стадий ракът се е разпространил в други части на тялото. В резултат на това симптомите могат да се появят в цялото тяло.

Общите симптоми в късен стадий включват:

 • чувство на неразположение или умора често
 • болка в корема
 • често подуване на корема
 • запек
 • често повръщане

Ракът на маточната шийка също е свързани с допълнително вагинално кървене. За някои хора този симптом може да бъде опасен. В тежки случаи може да доведе до смърт.

Симптомите могат да варират в зависимост от това къде в тялото се е разпространил ракът на маточната шийка. Например:

 • Ракът, който се е разпространил в лимфните възли, също може да бъде придружен от усещане за подути лимфни възли.
 • Ракът, който се разпространява в черния дроб, може също да причини загуба на апетит или жълтеница.
 • Ако ракът се е разпространил в белите дробове, затрудненото дишане и честите респираторни заболявания са чести.
 • Ако ракът се е разпространил в костите, са възможни чести болки в костите, както и повишен риск от фрактури и счупвания.

Болезнен ли е ракът на маточната шийка в късен стадий?

В повечето случаи ракът на маточната шийка в късен стадий почти сигурно означава, че ракът се е разпространил в други части на тялото. Нивото на дискомфорт или болка, което може да изпитате, зависи от това къде в тялото се е разпространил ракът.

Например, ракът, който се разпространява в костите или краката, може да бъде по-болезнен поради свързаните симптоми в сравнение с рака, който се разпространява в лимфните възли.

По време на лечението, вашият основен лекар или екип за лечение на рак ще работи с вас, за да намерите различни методи за облекчаване на болката.

Включване в клинични изследвания

Изборът за участие в клинично изпитване понякога може да бъде единствената възможност за рак, диагностициран на по-късен етап или който не реагира на традиционните методи на лечение.

Въпреки че някои онколози може да са наясно с клинични изпитвания, които набират участници, най-добрият вариант за хората с рак и техните грижещи се за тях е активно да преглеждат откритите изпитвания на ClinicalTrials.gov.

Хората могат да търсят по вид рак, както и по критерии за допустимост, като възраст и пол.

Уверете се, че сте обсъдили присъединяването си към клинично изпитване с основния си лекар, особено ако това ще включва промени в режима ви на лечение.

Психично здравеопазване за хора с рак в късен стадий

Диагнозата рак може да бъде опустошително преживяване. Може да доведе до депресия, изолация и дори мисли за самонараняване.

Но помнете: Вие имате значение. Разчитайте на всички близки за подкрепа. Специалистите по психично здраве също могат да ви помогнат да се подготвите психически за вашата реалност и да увеличите максимално времето, което имате.

Често хората с рак може да се наложи да потърсят подкрепа за психично здраве извън техния екип за лечение на рак. Лечението на психичното здраве не винаги е стандартна опция в много центрове за лечение на рак. Въпреки това има терапевти, които са специализирани в подпомагането на хора с рак.

А 2018 проучване установи, че само три до шест сесии на програма за психично здраве, пригодена за хора с напреднал рак, известна като Управление на рака и живот смислен (CALM)облекчава симптомите на депресия.

Програмата служи като превантивна мярка, за да предостави на хората инструментите, от които се нуждаят, за да се справят с интензивността на напреднал и късен стадий на рак, както и да се справят с депресията.

Колко дълго можете да живеете с терминален рак на маточната шийка?

Степента на оцеляване на рака се определя от стадия на рак или доколко се е разпространил в тялото. Според Национален институт по рака5-годишната преживяемост за етапите на рак на маточната шийка е както следва:

 • Дистанционно: 18%
 • Регионален: 58%
 • Локализиран: 92%

Важно е да имате предвид, че много фактори влияят върху продължителността на живота при всеки вид рак, включително терминален рак на маточната шийка.

Най-важното е, че цялостното здраве на дадено лице преди диагностицирането, стадият на рака при диагностицирането, какви лечения (ако има такива) се опитват и доколко ракът реагира на лечението, всичко това ще повлияе на индивидуалните резултати.

За по-добро разбиране на очакваната продължителност на живота с терминален рак на маточната шийка, говорете директно с вашия онколог или първичен лекар.

Палиативни грижи и грижи в края на живота за хора с краен стадий на рак на маточната шийка

Палиативните грижи могат да бъдат решение за хора, които са опитвали лечение на рак с неуспешни резултати, или за хора, които са получили диагноза в късен стадий и са избрали да не се подлагат на лечение.

А ключов фокус на палиативните грижи е не само да поддържа комфорта на хората, но и да им осигурява достойнство и психологически и логистични инструменти, необходими за управление на трудни решения по време на последните фази от живота им.

Наред с медицинската помощ, през това време хората с рак и техните близки могат също да имат достъп до духовни съветници и специалисти по психично здраве.

Друго предимство на палиативните грижи е, че процесът позволява на хората да останат в домовете си с близките си, вместо да бъдат приети в болница или подложени на болезнени и понякога непродуктивни химиотерапевтични лечения.

В резултат на това хората могат да наемат домашни здравни помощници, за да осигурят рутинна медицинска помощ, като например лечение на болка.

Грижи в края на живота

Друг аспект, който хората с краен стадий на рак на маточната шийка трябва да имат предвид, е планирането в края на живота.

Това може да бъде нещо повече от организиране на погребение. Например, в зависимост от възрастта на дадено лице, може да се наложи да състави завещание. Или може да се наложи ясно да очертаят очакванията за избор на здравеопазване, като възможности за реанимация или отказ от участие в лечение на късен етап – ако има такова – което може да противоречи на техните желания.

Това са всички теми, които трябва да бъдат разгледани в началото на палиативните грижи, за да се предотврати объркване по-късно. Някои хора и семейства също работят с „дула на смъртта“, за да им помогне да се подготвят за последния преход в живота.

Получаване на подкрепа за късен стадий на рак

Преживяването на рак в късен стадий може да бъде непосилно и изтощително, но не сте сами. Обърнете се към която и да е от групите по-долу, за да се свържете с други хора, които преминават през същото, което сте вие:

 • Национална коалиция за борба с рака на маточната шийка
 • Грижи за рак: Група за подкрепа на пациенти с гинекологични ракови заболявания
 • Сервивор
 • Общността за подкрепа на рака
 • Национална ЛГБТ мрежа за борба с рака

Ракът е трудна тема за обсъждане от всеки – дори и без да е поставена диагноза в късен стадий. Но да знаете какво да очаквате, както и наличните ви възможности, може да ви помогне да осигурите чувство за контрол в ситуация, която е невероятно предизвикателна.

Най-важният фактор, който трябва да запомните, е, че знанието е сила и дори да сте в неизследвана територия, вие все още контролирате как ще реагирате. Не се колебайте да се обърнете към общността на болните от рак и вашите близки за помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss