Подробности за дозировката на Xofigo

Xofigo (радиев Ra 223 дихлорид) е лекарство с рецепта, използвано за лечение на рак на простатата, който се разпространява в костите ви. Предлага се като течен разтвор, прилаган като инжекция във вена, обикновено веднъж на всеки 4 седмици.

Xofigo се използва при възрастни за лечение на рак на простатата, който е метастазирал (разпространен в костите Ви). Използва се за тази цел, когато:

 • операцията за понижаване на нивото на тестостерон не работи
 • костните метастази причиняват симптоми като болка в костите

 • ракът не се е разпространил в други части на тялото ви освен костите ви

Активната съставка в Xofigo е радиев Ra 223 дихлорид. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Xofigo принадлежи към група лекарства, наречени радиофармацевтични продукти.

Тази статия описва дозите на Xofigo, както и неговата сила и начина на приложение. За да научите повече за Xofigo, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Xofigo?

Този раздел описва обичайните дози на Xofigo. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Xofigo?

Xofigo се предлага като течен разтвор в еднодозови флакони. Лекарството се прилага като интравенозна (IV) инфузия (инжекция във вена, прилагана с течение на времето) от медицински специалист.

Каква е силата на Xofigo?

Xofigo се предлага в еднодозови флакони, които съдържат 1100 килобекерела (kBq) радиоактивност на милилитър (mL) течен разтвор към референтната дата.*

* kBq е мерната единица за радиоактивност. Референтната дата означава датата и часа на измерване на радиоактивността. Тъй като радиоактивността на Xofigo намалява с течение на времето, Вашият лекар ще вземе предвид това при изчисляване на дозата Ви от лекарството.

Какви са обичайните дози на Xofigo?

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Вашият лекар ще предпише дозировката на Xofigo, която осигурява желания ефект въз основа на вашето телесно тегло.

Дозировка при рак на простатата

Типичната доза Xofigo за възрастни с рак на простатата, който е метастазирал, се основава на вашето телесно тегло в килограми (kg). За справка, 1 кг се равнява на около 2,2 паунда (lb).

Дозировката на Xofigo е 55 kBq на kg телесно тегло. Концентрацията на радиоактивност на Xofigo се основава на 1100 kBq/mL към референтната дата. Медицински специалист ще изчисли вашата доза, като вземе предвид референтната дата за всяка загуба на радий 223.

Ще получите всяка доза Xofigo като IV инфузия, приложена от медицински специалист в болница или клиника. Всяка инфузия продължава приблизително 1 минута. Ще получавате инфузия веднъж на всеки 4 седмици, за общо шест инфузии.

Xofigo използва ли се дългосрочно?

Не, Xofigo обикновено се прилага шест пъти, веднъж на всеки 4 седмици. Безопасността и ефективността на Xofigo, когато се използва за повече от шест дози, не са известни.

Ако имате въпроси относно това колко дълго ще се нуждаете от лечение с Xofigo, говорете с Вашия лекар.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Xofigo може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вашето телесно тегло
 • Концентрацията на радиоактивност на Xofigo въз основа на референтната дата
 • Разпадане на Xofigo (загуба на радиация)
 • други лекарства, които приемате

Как се прилага Xofigo?

Xofigo се предлага като течен разтвор, прилаган като IV инфузия в продължение на 1 минута от медицински специалист в клиника или болница. Ще получавате инфузия веднъж на всеки 4 седмици, за общо шест инфузии.

Ако имате въпроси относно дозировката на Xofigo, говорете с Вашия лекар.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете час за инфузия на Xofigo, обадете се в кабинета на Вашия лекар възможно най-скоро, за да пренасрочите пропуснатата доза. Важно е да не спирате да правите инфузии на Xofigo, за да лекувате най-ефективно състоянието си.

Ако имате нужда от помощ да запомните срещите си, опитайте да изтеглите приложение за напомняне на телефона си.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Xofigo.

Подобна ли е дозировката на Xofigo на тази на Xtandi или Zytiga?

Не, не е. Xofigo (радиев Ra 223 дихлорид), Xtandi (ензалутамид) и Zytiga (абиратерон ацетат) се използват за лечение на някои видове рак на простатата. Но формите, в които идват лекарствата, техните дози и колко често се приемат или дават, се различават.

Xofigo е радиофармацевтик, който се прилага като IV инфузия от медицински специалист в клиника или болница на всеки 4 седмици за шест дози.

Xtandi е вид хормонална терапия, която блокира ефектите на тестостерона. Той принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на андрогенните рецептори. Xtandi се предлага като перорална таблетка. Дозировката обикновено е 160 mg, приемана веднъж дневно, която обикновено се приема дългосрочно.

Zytiga е вид хормонално лечение, което понижава нивата на тестостерон. Той принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на CYP17. Предлага се под формата на таблетки с покритие и без покритие, които поглъщате. Обичайната доза е 1000 mg, приемана веднъж дневно. Може да се използва като дългосрочно лечение на рак на простатата.

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас. Говорете с тях, за да научите повече за сравнението между тези лекарства.

Колко време отнема Xofigo да започне да работи?

Xofigo започва да действа в рамките на 10-15 минути след приемане на дозата. Но поради начина, по който работи, вероятно няма да забележите, че работи веднага. Ще получите общо шест дози, по една на всеки 4 седмици. Може да забележите подобрение на симптомите (като болка в костите) след няколко седмици лечение.

Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да е сигурен, че лекарството действа за лечение на Вашето състояние. Говорете с тях, ако имате други въпроси относно това какво да очаквате с Xofigo.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя на Xofigo. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза. Говорете с тях, ако имате въпроси или притеснения относно текущата си доза. Ето някои примери за въпроси, които може да искате да зададете:

 • Може ли моята доза Xofigo да се промени, ако отслабна между леченията?
 • Ще получа ли повече от шест инфузии Xofigo, ако състоянието ми не се е подобрило?
 • Как се сравнява дозировката на Xofigo с дозировката на други лекарства, предписани за метастатичен рак на простатата?

За да научите повече за Xofigo, вижте тези статии:

 • Xofigo (радиев Ra 223 дихлорид)
 • Странични ефекти на Xofigo: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация са безопасни, ефективни или подходящи за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss