Подробности за дозировката на Talvey

Talvey (talquetamab-tgvs) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на мултиплен миелом. Лекарството е течен разтвор за подкожно инжектиране. След първоначалните дози получавате инжекции на всеки 1 или 2 седмици.

Talvey се използва при възрастни за лечение на рецидивиращ или рефрактерен мултиплен миелом.* Използва се след завършване на поне четири други лечения. Те включват:

 • имуномодулиращи лекарства
 • протеазомни блокери
 • моноклонални антитела

* „Рецидив“ означава, че ракът се е върнал, след като е показал признаци на подобрение и намалени симптоми. „Рефрактерен“ означава, че ракът не е реагирал на лечението.

Активната съставка в Talvey е talquetamab-tgvs. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Talvey принадлежи към група лекарства, наречени биспецифични антитела, което е вид имунна терапия.

Тази статия описва дозите на Talvey, както и неговите силни страни и начина на приложение. За да научите повече за Talvey, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Talvey?

Този раздел описва обичайните дози на Talvey. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Talvey?

Talvey се предлага като течен разтвор, който получавате като инжекция под кожата.

Какви са силните страни на Talvey?

Talvey се предлага в две силни страни:

 • 3 милиграма (mg) на 1,5 милилитра (mL) течен разтвор
 • 40 mg/ml течен разтвор

Какви са обичайните дози на Talvey?

Вашият лекар вероятно ще започне с ниска доза Talvey. След това те ще го коригират с течение на времето, за да достигнат точната сума за вас. Всички дози зависят от вашето тегло.

Лечението започва с ниска доза, която се увеличава постепенно и се прилага по-често. Това е стъпково дозиране. Като започнете с по-ниски дози, Вашият лекар може да види как тялото Ви реагира на Talvey.

След повишаване на дозите и първата доза за лечение, ще получите поддържащо лечение с Talvey. Това помага да управлявате състоянието си. Получавате поддържащи дози седмично или на всеки 2 седмици.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Вашият лекар ще определи най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за мултиплен миелом

Таблиците по-долу показват дозировката на Talvey за лечение на рецидивирал или рефрактерен мултиплен миелом. Всички дози са в милиграми (mg) на килограм (kg) и се основават на вашето тегло в kg. За справка, 1 кг е около 2,2 паунда (lb).

Повишаващи дози и след това лечебни дози седмично

ден Тип доза Доза Пример: доза за човек с тегло 90 kg (около 198 lb)
1 повишаваща доза 1 0,01 mg/kg 0,9 мг
4 повишаваща доза 2 0,06 mg/kg 5,4 мг
7 първа доза за лечение 0,4 mg/kg 36 мг
дози за поддържащо лечение 0,4 mg/kg веднъж седмично 36 мг

Повишаващи дози и след това лечебни дози на всеки 2 седмици

ден Тип доза Доза Пример: доза за човек с тегло 90 kg (около 198 lb)
1 повишаваща доза 1 0,01 mg/kg 0,9 мг
4 повишаваща доза 2 0,06 mg/kg 5,4 мг
7 повишаваща доза 3 0,4 mg/kg 36 мг
10 първа доза за лечение 0,8 mg/kg 72 мг
дози за поддържащо лечение 0,8 mg/kg веднъж на всеки 2 седмици 72 мг

Ще получите дози Talvey от специално обучен медицински специалист. Те ще бъдат дадени в съоръжение, одобрено от програмата за оценка на риска и стратегия за смекчаване (REMS).

Вероятно ще трябва да останете в болницата в продължение на 48 часа след получаване на всяка повишена доза. Това се дължи на рисковете от синдром на освобождаване на цитокини (CRS) и сериозно неврологично увреждане.

Преди вашите инжекции Talvey ще получите лекарства за предварително лечение, за да намалите риска от сериозни нежелани реакции. Обикновено ще ги получите 1-3 часа преди инжекцията. Лекарствата преди лечението включват:

 • кортикостероид, като дексаметазон
 • редуктор на треска, като ацетаминофен (тиленол)
 • антихистамин, като дифенхидрамин (Benadryl)

Ако имате въпроси относно дозировката на Talvey, говорете с Вашия лекар.

Използва ли се Talvey дългосрочно?

Да, Talvey обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го използвате дългосрочно.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката на Talvey, предписана от Вашия лекар, може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • тежестта на състоянието, което лекарството лекува
 • телесно тегло
 • други лекарства, които може да приемате

Как се прилага Talvey?

Преди вашите инжекции Talvey ще получите лекарства за предварително лечение, за да намалите риска от сериозни нежелани реакции. Обикновено ще ги получите 1-3 часа преди инжекцията. Лекарствата преди лечението включват:

 • кортикостероид (дексаметазон)
 • средство за намаляване на температурата като ацетаминофен (тиленол)
 • антихистамин като дифенхидрамин (Benadryl)

Ще получите подкожни инжекции Talvey. Специално обучен медицински специалист ще инжектира вашите дози Talvey. Ще ги получите в съоръжение, одобрено от програмата REMS.

След получаване на всяка начална доза, вероятно ще трябва да останете в болницата за 48 часа. Това се дължи на рисковете от CRS и сериозно неврологично увреждане.

Ако имате въпроси относно това как ще приемате Talvey, говорете с Вашия лекар.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете среща, за да получите доза Talvey, обадете се в кабинета на Вашия лекар възможно най-скоро, за да пренасрочите. Те могат да инжектират пропуснатата ви доза и да ви върнат в правилната схема на дозиране.

Ако имате нужда от помощ да запомните срещите си, опитайте да настроите аларма или да изтеглите приложение за напомняне на телефона си.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Talvey.

Подобна ли е дозировката на Talvey на дозировката на Tecvayli?

Формите на двете лекарства и начина на действие са сходни. Talvey (talquetamab-tgvs) и Tecvayli (teclistamab-cqyv) са биологични лекарства, направени от живи клетки. И двете се използват за лечение на мултиплен миелом. Медицински специалист инжектира и двете лекарства (течен разтвор) чрез инжекция под кожата ви.

Дозата в милиграми за всяко лекарство е различна. Но дозировката и на двете лекарства се основава на вашето телесно тегло и използва схема на дозиране.

Talvey се предлага в две концентрации: 3 милиграма (mg)/1,5 милилитра (mL) разтвор и 40 mg/mL разтвор. Tecvayli също се предлага в две концентрации: 30 mg/3 mL разтвор и 153 mg/1,7 mL разтвор.

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас.

За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Talvey да започне да работи?

Проучванията на Talvey съобщават, че отнема около 1 месец след началото на лечението, преди Talvey да започне да действа. Вашият отговор зависи от тежестта на Вашето състояние и от това как реагирате на Talvey. Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството действа за Вашето състояние.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Talvey, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства Talvey. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Ако отслабна, ще се промени ли седмичната ми поддържаща доза Talvey?
 • Ще намалите ли дозата ми, ако имам сериозни странични ефекти от Talvey?
 • Може ли моята доза да бъде увеличена, ако Talvey не работи за лечение на моето състояние?

За да научите повече за Talvey, вижте тези статии:

 • Talvey (talquetamab-tgvs)
 • Странични ефекти на Talvey: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss