Подробности за дозировката на Mayzent

Mayzent (сипонимод) е лекарство, отпускано с рецепта, което се използва за лечение на определени форми на множествена склероза (МС). Лекарството идва като перорална таблетка, която обикновено се приема веднъж на ден.

Mayzent се използва при възрастни за лечение на рецидивиращи видове МС. Те включват:

 • активна вторично-прогресивна МС
 • пристъпно-ремитентна МС

Това лекарство се използва и за лечение на клинично изолиран синдром, който понякога, но не винаги, води до МС.

Майзент съдържа активната съставка сипонимод. (Активната съставка е това, което кара едно лекарство да действа.) То принадлежи към група лекарства, наречени модулатори на сфингозин 1-фосфатен рецептор.

Тази статия описва дозите на Mayzent, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Mayzent, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Mayzent?

Вижте таблиците по-долу за информация за дозирането на Mayzent. Всички дози са посочени в милиграми (mg) и се приемат веднъж на ден.

Забележка: Когато започнете лечението, Вашият лекар ще Ви започне с график за титриране на дозата. Това означава, че те ще започнат с ниска доза Mayzent и бавно ще я увеличат в продължение на няколко дни, за да видят как реагирате на лекарството.

Дозиране за CYP2C9 генотипове *1/*3 или *2/*3

График на дозиране на титруване Дозировка
Ден 1 0,25 мг
Ден 2 0,25 мг
Ден 3 0,5 мг
Ден 4 0,75 мг
Ден 5 и след това 1 мг

Дозиране за CYP2C9 генотипове *1/*1, *1/*2 или *2/*2

График на дозиране на титруване Дозировка
Ден 1 0,25 мг
Ден 2 0,25 мг
Ден 3 0,5 мг
Ден 4 0,75 мг
Ден 5 1,25 мг
Ден 6 и след това 2 мг

Продължете да четете, за да научите повече.

Какво представлява формата на Mayzent?

Mayzent се предлага като перорална таблетка.

Какви са силните страни на Mayzent?

Mayzent се предлага в три силни страни:

 • 0,25 мг
 • 1 мг
 • 2 мг

Какви са обичайните дози на Mayzent?

Вашата доза Mayzent зависи от резултатите от генетичния Ви тест.

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с ниска доза и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за Вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за МС

Преди да започнете лечение с Mayzent, Вашият лекар ще назначи специфичен генетичен тест, за да установи вида на чернодробния ензим CYP2C9, който носите. Това е вид протеин, който помага за разграждането на лекарствата в тялото ви.

Типът ензим, който имате, определя колко бързо тялото ви ще се отърве от лекарството. Резултатите от този тест помагат на Вашия лекар да определи най-добрата доза Mayzent, която да Ви предпише.

Например, ако тялото ви премахва лекарствата по-бързо, може да се наложи вашият лекар да предпише по-висока доза Mayzent.

Вашият лекар също вероятно ще нареди:

 • чернодробни функционални тестове, за да разберете здравето на черния дроб

 • пълна кръвна картина, за да проверите нивата на кръвните си клетки
 • електрокардиограма (ЕКГ), за да проверите сърдечната си функция
 • очен преглед, за да проверите зрението си
 • тест за антитела срещу вируса на варицела-зостер*, за да видите дали трябва да получите ваксина преди да започнете Mayzent

* Това е вирусът, който причинява варицела и херпес зостер.

Те също така ще ви попитат за всичките ви настоящи лекарства.

Вашата поддържаща или дългосрочна доза Mayzent зависи от вашето генетично изследване. Ще приемате или 1 mg веднъж дневно, или 2 mg веднъж дневно въз основа на резултатите от теста.

За CYP2C9 генотипове *1/*3 или *2/*3 ще приемате 1 mg веднъж на ден като поддържаща доза Mayzent след периода на титриране.

За CYP2C9 генотипове *1/*1, *1/*2 или *2/*2, ще приемате 2 mg веднъж дневно като поддържаща доза след периода на титриране.

Вижте таблиците в „Каква е дозировката на Mayzent?“ раздел по-горе за повече информация относно периода на титриране и схемите на дозиране.

Забележка: Медицински специалист вероятно ще следи кръвното ви налягане и сърдечната честота в продължение на 6 часа в лекарски кабинет, клиника или болница, когато приемете първата си доза Mayzent. Това е така, защото лекарството може да доведе до твърде нисък пулс. В зависимост от начина, по който се справяте с лечението, може да се наложи кръвното ви налягане и сърдечната честота да бъдат наблюдавани за повече от 6 часа, за да сте сигурни, че е безопасно за вас да приемате лекарството у дома.

Ако имате въпроси относно схемата на дозиране и дозировката на Mayzent, говорете с Вашия лекар.

Mayzent използва ли се дългосрочно?

Да, Mayzent обикновено е дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Mayzent зависи от резултатите от Вашите генетични тестове.

Вижте таблиците в „Каква е дозировката на Mayzent?“ раздел по-горе за повече информация или говорете с Вашия лекар.

Как се приема Майзент?

Mayzent идва като перорална таблетка, която не трябва да режете, дъвчете или трошете. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети относно приемането на тази форма на лекарство или говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Можете да приемате Mayzent със или без храна, но се опитайте да го приемате приблизително по едно и също време всеки ден. Това помага да се поддържа стабилно ниво на лекарството в тялото ви, което му помага да управлява вашето състояние.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Mayzent, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Mayzent в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Mayzent по време на периода на титриране (когато за първи път започнете да приемате лекарството и дозата Ви все още се увеличава), ще трябва да започнете отначало.

Ако пропуснете доза, след като сте на поддържаща доза (1 mg или 2 mg веднъж дневно), вземете я веднага щом си спомните. Но не вземайте две дози Mayzent, за да наваксате пропуснатата доза.

Ако пропуснете 4 или повече дни последователни дози Mayzent, ще трябва да рестартирате Mayzent с титруваща схема на дозиране. Обадете се в кабинета на Вашия лекар, за да обсъдите пропуснатите дози, за да могат да Ви насочат при рестартиране на това лекарство. Те ще ви уведомят, ако трябва да бъдете наблюдавани за промени в сърдечната честота или кръвното налягане.

Ако не сте сигурни какво да правите при пропусната доза, говорете с Вашия лекар.

Ако имате нужда от помощ да си спомните да вземете дозата си Mayzent навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Майзент от предписаното от Вашия лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти. Те включват сериозни промени в кръвното налягане и сърдечната честота.

Какво да направите в случай, че сте приели твърде много Майзент

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако мислите, че сте приели твърде много Mayzent. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Mayzent.

Дозировката на Mayzent подобна ли е на тази на Ocrevus?

Не. Както Mayzent (siponimod), така и Ocrevus (ocrelizumab) се използват за лечение на видове MS. Въпреки това, техните активни съставки, форми и дозировки се различават.

Mayzent се предлага като перорални таблетки в три концентрации (0,25 mg, 1 mg и 2 mg). Поддържащата доза за продължителна употреба е 1 mg или 2 mg, приемани веднъж дневно.

Ocrevus се предлага като течен разтвор в една концентрация от 300 mg на 10 милилитра (mL). Прилага се като интравенозна (IV) инфузия (инжекция във вена, прилагана с течение на времето) от медицински специалист. Поддържащата доза Ocrevus за МС е 600 mg веднъж на всеки 6 месеца.

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, които са най-подходящи за Вас. Говорете с тях, за да научите повече за сравнението между тези лекарства.

Колко време отнема Mayzent да започне да действа?

Mayzent започва да действа скоро след като започнете лечението, но може да отнеме няколко седмици, за да забележите промени. Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да е сигурен, че лекарството действа за лечение на Вашето състояние. Говорете с тях, ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от вашето лечение с Mayzent.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на Mayzent. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозировката на Mayzent без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Mayzent само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка. Примери за въпроси, които може да искате да зададете, включват:

 • Ще намалите ли дозата ми, ако имам странични ефекти?
 • Каква е дозата на Mayzent в сравнение с тази на Gilenya (финголимод)?
 • Ще имам ли нужда от различна дозировка, ако имам проблеми с бъбреците?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss