Подробности за дозировката на Kyleena

Kyleena (левоноргестрел) е предписано вътрематочно устройство (IUD), което се използва за предотвратяване на бременност. Обикновено се поставя за 5 години от лекар или друг медицински специалист.

Kyleena се използва за предотвратяване на бременност при жени* на всяка възраст, които могат да забременеят.

Активната съставка в Kyleena е левоноргестрел. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Kyleena е вид хормонално устройство за контрол на раждаемостта и принадлежи към група лекарства, наречени прогестини.

Тази статия описва дозировката на Kyleena, както и неговата сила и как се използва. За да научите повече за Kyleena, вижте тази задълбочена статия.

* В тази статия използваме термина „женски“, за да обозначим нечий пол, определен при раждането. За да научите повече за разликите между пол и пол, вижте тази статия.

Каква е дозировката на Kyleena?

Този раздел описва обичайната дозировка на Kyleena. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Kyleena?

Kyleena е Т-образна пластмасова спирала, която се поставя в матката ви от лекар или друг медицински специалист.

Каква сила има Кайлина?

Kyleena се предлага в една концентрация от 19,5 милиграма (mg).

Каква е обичайната дозировка на Kyleena?

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Вашият лекар ще определи най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за предотвратяване на бременност

Kyleena бавно освобождава активната си съставка, левоноргестрел, в продължение на 5 години.

Около 24 дни след поставянето на устройството, то освобождава 17,5 микрограма (mcg) на ден левоноргестрел. Това количество намалява до 9,8 mcg на ден след 1 година и 7,4 mcg на ден след 5 години.

Ако искате да продължите да използвате Kyleena след 5 години, Вашият лекар ще премахне текущата спирала и ще постави нова.

Каква е дозировката на Kyleena за юноши?

Kyleena може да се използва за предотвратяване на бременност при жени на възраст под 18 години, които могат да забременеят (което означава, че са имали първия си менструален цикъл).

Дозировката, използвана при юноши, е същата като тази за възрастни. За да научите повече, вижте „Каква е обичайната дозировка на Kyleena?“ раздел по-горе.

Използва ли се Kyleena дългосрочно?

Да, Kyleena обикновено се използва в продължение на 5 години. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вас, вероятно ще имате устройството на място в продължение на 5 години. След това ще ви е необходима нова спирала, ако искате да продължите да използвате Kyleena.

Как е поставена Kyleena?

Kyleena се поставя в матката от Вашия лекар или друг медицински специалист. Преди да постави Kyleena, Вашият лекар вероятно ще Ви направи физически преглед и ще Ви накара да направите тест за бременност.

Вашият лекар ще постави Kyleena в шийката на матката и ще я позиционира правилно. След това ще отрежат прикрепените струни до определена дължина. Вашият лекар ще използва конците, за да премахне по-късно спиралата от матката. Те ще проверят поставянето на Kyleena след 4–6 седмици, за да се уверят, че е поставена правилно. След това те могат да проверяват разположението на Kyleena всяка година или по-често, ако е необходимо.

Ако не сте използвали хормонална форма на контрол на раждаемостта преди Kyleena, Вашият лекар вероятно ще постави спиралата през първите 7 дни от менструалния ви цикъл. Ако Kyleena не бъде поставена през първите 7 дни от вашия менструален цикъл, трябва да използвате бариерен метод за контрол на раждаемостта (като презерватив) през първите 7 дни след поставянето на Kyleena.

Ако преминавате от противозачатъчни хапчета, вагинален пръстен или противозачатъчни лепенки, трябва да продължите да използвате другия си тип противозачатъчни 7 дни след поставянето на Kyleena.

Имайте предвид, че Kyleena не предотвратява полово предавани инфекции (ППИ). Можете да използвате бариерни методи, като презервативи, с Kyleena, за да предотвратите ППИ.

Обадете се на Вашия лекар, ако почувствате болка или спазми след поставянето на Kyleena. Това може да означава, че устройството не е на правилното място и може да се наложи да се коригира.

За да научите повече за това как Kyleena се поставя във вашата матка, вижте уебсайта на производителя.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Kyleena.

Дозировката на Kyleena подобна ли е на тази на Mirena?

Не. Въпреки че и двете лекарства идват като спирала и съдържат една и съща активна съставка (левоноргестрел), те се предлагат в различна сила. В допълнение, Мирена може да се поставя за по-дълго време от Кайлена.

Kyleena съдържа 19,5 mg левоноргестрел и предпазва от бременност в продължение на 5 години. Мирена съдържа 52 mg левоноргестрел и действа за предотвратяване на бременност в продължение на 7 години.

За да научите повече за сравнението на тези лекарства, вижте тази статия или говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема на Kyleena да започне да работи?

Kyleena започва да действа след поставянето му, но може да отнеме до 7 дни, за да бъде ефективен за предотвратяване на бременност. Поради начина, по който действа лекарството, вероятно няма да усетите действието на лекарството в тялото ви.

Вашият лекар може да препоръча използването на бариерен метод за контрол на раждаемостта (като презерватив), за да се предотврати бременност през първите 7 дни след поставянето на Kyleena.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате с Kyleena, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно Kyleena.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

  • Как се сравнява дозировката на Kyleena с тази на други спирали?
  • Как трябва да се подготвя за моя час за поставяне или отстраняване на Kyleena?
  • Тъй като по-голямо количество левоноргестрел се освобождава на ден през първата година от лечението с Kyleena, рискът ми от нежелани реакции по-висок ли е през това време?

За да научите повече за Kyleena, вижте тези статии:

  • Всичко за Kyleena
  • Взаимодействия на Kyleena: алкохол, лекарства и други

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss