Подробности за дозировката на Hemlibra

Hemlibra (emicizumab-kxwh) е лекарство с рецепта, което помага за предотвратяване или намаляване на честотата на епизодите на кървене от хемофилия А. Лекарството се предлага като разтвор за подкожно инжектиране на всеки 1, 2 или 4 седмици.

Hemlibra се използва за предотвратяване или намаляване на честотата на епизоди на кървене от хемофилия А. Одобрен е за възрастни и деца на възраст новородени и по-големи, които имат хемофилия А със или без инхибитори на фактор VIII. Фактор VIII е определен протеин в тялото, който помага на кръвосъсирването. Инхибиторите на фактор VIII са протеини на имунната система, които се свързват с фактор VIII и го предпазват от образуване на кръвни съсиреци.

Активната съставка в Hemlibra е емицизумаб-kxwh. (Активната съставка е това, което кара едно лекарство да действа.) Hemlibra принадлежи към група лекарства, наречени биспецифични антитела, насочени към фактор IXa и фактор X.

Тази статия описва дозите на Hemlibra, както и неговите силни страни и начина на употреба. За да научите повече за Hemlibra, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Hemlibra?

Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на Hemlibra. Всички дози са посочени в милиграми (mg). Телесното тегло е посочено в килограми (kg).*

Препоръчителна натоварваща доза • 3 mg/kg седмично в продължение на 4 седмици
Препоръчителна поддържаща доза • 1,5 mg/mg седмично
• 3 mg/kg на всеки 2 седмици
• 6 mg/kg на всеки 4 седмици

* За справка, 1 кг е около 2,2 паунда (lb).

Натоварващата доза е това, което Вашият лекар Ви предписва, когато започнете да използвате Hemlibra. Той помага на тялото ви бързо да получи терапевтично количество от лекарството. Поддържащата доза е това, което Вашият лекар предписва след натоварващата доза, за да управлява Вашето състояние.

Продължете да четете за повече подробности относно дозировката на Hemlibra.

Каква е формата на Hemlibra?

Hemlibra се предлага като течен разтвор, който се прилага като инжекция под кожата.

Какви са силните страни на Hemlibra?

Hemlibra се предлага в шест концентрации, които се измерват в милиграми на милилитър разтвор (mg/mL):

 • 12 mg/0,4 ml
 • 30 mg/mL
 • 60 mg/0,4 ml
 • 105 mg/0,7 ml
 • 150 mg/mL
 • 300 mg/2 ml

Какви са обичайните дози Hemlibra при възрастни?

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да използвате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за хемофилия А

Hemlibra се използва при възрастни за предотвратяване или намаляване на честотата на епизоди на кървене от хемофилия А. Одобрен е за възрастни, които имат хемофилия А със или без инхибитори на фактор VIII.

Типичната дозировка на Hemlibra обикновено включва натоварващи и поддържащи дози. И двете се базират на телесно тегло в kg. Вашият лекар ще определи дозите, които са най-подходящи за Вас.

Натоварващата доза помага на тялото ви да получи бързо терапевтично количество от лекарството. Типичната натоварваща доза за започване на лечението е 3 mg/kg седмично през първите 4 седмици.

След натоварващата доза Вашият лекар Ви предписва поддържаща доза, за да управлява Вашето състояние. Типичните поддържащи дози са:

 • 1,5 mg/kg седмично
 • 3 mg/kg на всеки 2 седмици
 • 6 mg/kg на всеки 4 седмици

Ако приемате някакви байпасиращи агенти*, вероятно ще спрете агента ден преди да започнете Hemlibra.

Ако приемате продукт с фактор VIII, Вашият лекар може да Ви препоръча да продължите да го приемате през първата седмица на Hemlibra.

Като пример за дозировка, приемете, че лекар предписва Hemlibra на възрастен с тегло 75 kg (около 165 lb). Тяхната натоварваща доза ще бъде 225 mg. След това лекарят предписва поддържаща доза от 6 mg/kg на всеки 4 седмици. Така че поддържащата доза за този човек ще бъде 450 mg на всеки 4 седмици.

* Байпасният агент е кръвен продукт, използван за лечение на епизоди на кървене при определени хора.

Каква е дозировката на Hemlibra за деца?

Hemlibra се използва при деца, за да помогне за предотвратяване или намаляване на честотата на епизодите на кървене от хемофилия А. Одобрен е за деца на възраст новородени и по-големи, които имат хемофилия А със или без инхибитори на фактор VIII.

Дозировката, използвана при деца, е същата като тази за възрастни. За да научите повече, вижте „Какви са обичайните дози на Hemlibra при възрастни?“ раздел по-горе.

Хемлибра използва ли се дългосрочно?

Да, Hemlibra обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го използвате дългосрочно.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката Hemlibra, предписана от Вашия лекар, може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на състоянието, за което се използва лекарството
 • твоята възраст
 • твоето тегло

Как се прилага Hemlibra?

Дозите Hemlibra се прилагат като инжекция под кожата. Може да получите вашите инжекции в кабинета на Вашия лекар. Или Вашият лекар може да научи Вас или болногледач как да поставяте инжекциите, така че да можете да ги правите у дома.

Местата за инжектиране на Hemlibra са външната част на бедрото, корема и задната част на ръката (ако някой друг ви постави инжекцията). Избягвайте инжектиране в раздразнени участъци от кожата. Не забравяйте да завъртите зоните, където инжектирате Hemlibra. Това означава да използвате различна част от тялото за вашата текуща доза от тази, която сте използвали за последната.

Съхранявайте Hemlibra в хладилник.

Инжектиране на доза

Извадете Hemlibra от хладилника 15 минути преди да инжектирате доза.

Когато сте готови да инжектирате дозата си, почистете участъка от кожата, където ще я инжектирате. Използвайте тампон, напоен със спирт, след което оставете зоната да изсъхне. Инжектирайте дозата си, както следва:

 1. Издърпайте нагоре областта от кожата, където ще инжектирате дозата си. Бързо и силно натиснете иглата в кожата си. Вашият медицински специалист ще ви каже дали да поставите иглата под ъгъл от 45 градуса или 90 градуса.
 2. След като иглата е поставена, освободете кожата си.
 3. Бавно натиснете буталото, докато спре.
 4. Извадете иглата под същия ъгъл, под който сте я поставили.

За пълни инструкции, включително как да напълните спринцовката си преди инжектиране, вижте информацията за предписване. Уебсайтът на производителя на лекарства също има множество ресурси, включително ръководство за бърз старт.

За повече информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Hemlibra, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Hemlibra, инжектирайте я възможно най-скоро. Но не инжектирайте две дози в един и същи ден, за да компенсирате пропуснатата доза. Ако не сте сигурни дали трябва да инжектирате пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да си спомните да си инжектирате дозата Hemlibra навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не използвайте Hemlibra повече от предписаното от Вашия лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, в случай че сте използвали твърде много Hemlibra

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако мислите, че сте използвали твърде много Hemlibra. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Hemlibra.

След колко време Хемлибра започва да работи?

До голяма степен не е известно колко време отнема. В проучвания хората наблюдават намаляване на кървенето след 24 седмици (около 6 месеца) лечение. Но проучванията не съобщават кога хората за първи път са забелязали намаляване на кървенето.

Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството действа за Вашето състояние.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Hemlibra, говорете с Вашия лекар.

Може ли Hemlibra да се използва за хемофилия B? Ако е така, каква е дозировката?

Не, Hemlibra не се използва за хемофилия В.

Хората с хемофилия А или В нямат специфичен фактор на кръвосъсирването, който е вид протеин в кръвта. Липсващият фактор на кръвосъсирването затруднява кръвосъсирването ви. Ако имате хемофилия А, вие нямате фактор на кръвосъсирването VIII. Но ако имате хемофилия B, вие нямате фактор на кръвосъсирването IX.

Тъй като Hemlibra се фокусира върху фактор VIII, той не би бил ефективен при хемофилия B. Така че производителят на лекарства не предоставя препоръчителни дози за тази употреба.

Ако искате да научите повече за възможностите за лечение на хемофилия В, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства Hemlibra. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозировката си на Hemlibra без препоръка на Вашия лекар. Използвайте Hemlibra само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Вместо поддържаща доза от 1,5 mg/kg седмично, можете ли да предпишете 6 mg/kg на всеки 4 седмици, ако това е по-лесно за мен?
 • Ще имам ли нужда от по-висока доза Hemlibra, след като спра да използвам байпасиращ агент?
 • Можете ли да увеличите дозата ми, ако изглежда, че Hemlibra не ми действа?

За да научите повече за Hemlibra, вижте тази статия „Hemlibra (емицизумаб)“.

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss