Подробности за дозировката на Esbriet

Esbriet (пирфенидон) е лекарство, отпускано с рецепта, което се използва за лечение на белодробно състояние, наречено идиопатична белодробна фиброза. Лекарството се предлага като перорална таблетка и капсула. Обикновено се приема три пъти на ден.

Esbriet се предписва на възрастни за лечение идиопатична белодробна фиброза.

Активната съставка в Esbriet е пирфенидон. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

Esbriet принадлежи към група лекарства, наречени пиридони. Тази статия описва дозите на Esbriet, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Esbriet, вижте това задълбочена статия.

Каква е дозировката на Esbriet?

Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на Esbriet. Всички дози са посочени в милиграми (mg).

Дни Дозировка
1–7 267 mg три пъти на ден
8–14 534 mg три пъти на ден
15+ 801 mg три пъти на ден

Продължете да четете за повече подробности относно дозировката на Esbriet.

Какви са формите на Esbriet?

Esbriet се предлага в две перорални форми: таблетка и капсула.

Какви са силните страни на Esbriet?

Таблетката се предлага в концентрация от 267 mg. Капсулата се предлага в концентрация от 267 mg или 801 mg.

Какви са обичайните дози на Esbriet?

Вашият лекар вероятно ще започне с предписване на ниска доза, след което ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се предписват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при идиопатична белодробна фиброза

За лечение на идиопатична белодробна фиброза обичайната поддържаща доза Esbriet е 801 mg три пъти дневно.

Вашият лекар вероятно ще започне предписването ви с по-ниска доза и постепенно ще я увеличи в продължение на 14 дни, за да достигне поддържащата доза.

Обичайната начална доза Esbriet е 267 mg три пъти на ден. След 1 седмица Вашият лекар ще увеличи дозата до 534 mg три пъти на ден. След това, след приема на тази доза в продължение на 1 седмица, Вашият лекар може да Ви препоръча да приемате поддържащата доза от 801 mg три пъти на ден.

Таблицата по-долу показва обичайния график през първите 3 седмици. Вашият лекар може да промени предписанието ви на капсули от 801 mg, след като достигнете поддържащата си доза.

Esbriet трябва да се приема с храна.

Дни На закуска На обяд На вечеря
1–7 една таблетка или капсула от 267 mg една таблетка или капсула от 267 mg една таблетка или капсула от 267 mg
8–14 две таблетки или капсули от 267 mg две таблетки или капсули от 267 mg две таблетки или капсули от 267 mg
15+ три таблетки или капсули от 267 mg три таблетки или капсули от 267 mg три таблетки или капсули от 267 mg

Приема ли се дългосрочно Esbriet?

Да, Esbriet обикновено се приема като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Вашият лекар може да намали дозата Ви на Esbriet, ако:

 • изпитате нежелани реакции от Ebriet
 • приемайте определени лекарства, като ципрофлоксацин (Cipro) и флувоксамин (Luvox), които пречат на това как черният дроб разгражда Esbriet
 • имате бъбречно заболяване
 • развиете признаци на чернодробно увреждане, докато приемате Esbriet

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Esbriet може да зависи от няколко факторавключително:

 • дали имате някакви нежелани реакции от Esbriet
 • дали имате чернодробно увреждане от Esbriet
 • дали имате бъбречно заболяване
 • други лекарства, които приемате
 • как реагирате на лечението

Как се приема Esbriet?

Esbriet се предлага под формата на таблетка или капсула. Ако имате затруднения с преглъщането на таблетки или капсули, вижте това статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

Трябва да приемате Esbriet с храна. Приемът на Esbriet с храна помага за намаляване на гаденето и световъртежа. Опитайте се да го приемате по график с определени часове всеки ден.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Esbriet, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Можете също да видите раздела „Изтичане“ на тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Esbriet в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Esbriet, вземете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза в обичайното време. Не трябва да приемате две дози наведнъж. И не трябва да приемате повече от три дози Esbriet за 1 ден. Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако се нуждаете от помощ да си спомните да вземете дозата си Esbriet навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Esbriet, отколкото е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Esbriet

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Esbriet. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Esbriet.

Дозировките на Esbriet подобни ли са на дозите на Ofev?

Esbriet и Ofev (nintedanib) споделят някои прилики, но имат и разлики.

И двете лекарства се предлагат под формата на капсули. Esbriet се предлага и като перорална таблетка. Esbriet и Ofev трябва да се приемат с храна.

Лекарствата имат различни схеми на дозиране. Esbriet се приема три пъти на ден, а Ofev се приема два пъти на ден.

За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Esbriet да започне да действа?

Esbriet започва да действа веднага щом започнете лечението, но няма да почувствате действието на лекарството в тялото си.

В проучвания лекарите съобщават, че хората, които са приемали Esbriet за интерстициална белодробна болест, са имали подобрение в тестовете за белодробна функция след 1 година. Но Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на Вашето лечение, за да определи колко добре Ви действа лекарството.

Ако имате въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Esbriet, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя. Ако Вашият лекар Ви препоръча Esbriet, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Esbriet без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Esbriet точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • По-евтино ли е да вземете една капсула от 801 mg спрямо три капсули от 267 mg?
 • Ако имам твърде много странични ефекти от Esbriet, можете ли да намалите дозата ми до два пъти на ден?
 • Ако трябва да приемам антибиотици за бронхит, ще промените ли дозата ми на Esbriet?
 • Каква е разликата между капсулите Esbriet и таблетките Esbriet?

За да научите повече за Esbriet, вижте тези статии:

 • Esbriet (пирфенидон)
 • Странични ефекти на Esbriet: Какво трябва да знаете
 • Esbriet и цена: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Отказ от отговорност: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е фактически вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss