Подробности за дозировката на Epclusa

Epclusa (софосбувир и велпатасвир) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на хепатит С. Предлага се под формата на таблетки и перорални пелети и обикновено се приема веднъж на ден.

Epclusa се използва при възрастни и някои деца за лечение на хепатит С със или без цироза.

Това лекарство идва под формата на таблетки или перорални пелети, които приемате през устата. Той принадлежи към група лекарства, наречени антивирусни. Epclusa съдържа две активни съставки: софосбувир и велпатасвир. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

Тази статия описва дозите на Epclusa, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Epclusa, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Epclusa?

Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на Epclusa. Не забравяйте да прочетете за повече подробности.

Форма Epclusa Силни страни Препоръчителна доза за възрастни Препоръчителна дозировка за деца
перорални таблетки • 400 милиграма (mg) софосбувир и 100 mg велпатасвир
• 200 mg софосбувир и 50 mg велпатасвир
400 mg/100 mg, приемани веднъж дневно въз основа на телесното тегло
орални пелети • 200 mg софосбувир и 50 mg велпатасвир
• 150 mg софосбувир и 37,5 mg велпатасвир*
две пелети от 200 mg/50 mg (равняващи се на доза от 400 mg/100 mg), приемани веднъж дневно въз основа на телесното тегло

* Тази концентрация на пелетите се предписва само за деца въз основа на теглото им.

Какви са формите на Epclusa?

Epclusa се предлага в две форми: таблетки и пелети, като и двете приемате през устата.

Какви са силните страни на Epclusa?

Таблетките и пелетите Epclusa се предлагат в две концентрации.

Таблетките се предлагат в следните концентрации:

 • 400 mg софосбувир и 100 mg велпатасвир
 • 200 mg софосбувир и 50 mg велпатасвир

Пелетите се предлагат в следните концентрации:

 • 200 mg софосбувир и 50 mg велпатасвир
 • 150 mg софосбувир и 37,5 mg велпатасвир

Какви са обичайните дози на Epclusa?

Вашият лекар ще предпише подходящата доза за Вас въз основа на Вашето телесно тегло, възраст и тежестта на Вашето състояние. Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за хепатит С за възрастни

Обичайната доза Epclusa за хепатит С при възрастни без цироза или с компенсирана цироза* е една таблетка от 400 mg/100 mg. Това се приема веднъж дневно в продължение на 12 седмици.

Ако имате декомпенсирана цироза (чернодробно заболяване в напреднал стадий), Вашият лекар ще Ви предпише Epclusa заедно с рибавирин (антивирусно средство). Продължителността на това лечение също е 12 седмици.

Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, Вашият лекар може да Ви предпише пелетите Epclusa. Дозата е две пелети от 200 mg/50 mg, които се равняват на дозата от 400 mg/100 mg веднъж дневно. Това лечение също се приема в продължение на 12 седмици.

* При компенсирана цироза черният дроб е белязан, но все още е в състояние да изпълнява повечето от обичайните си функции.

Каква е дозировката на Epclusa за деца?

Epclusa се използва при деца на възраст 3 и повече години. Дозировката им се основава на телесното им тегло, а продължителността на лечението е 12 седмици.

Теглото на детето Epclusa обща доза Дозировка на таблетки Дозировка на пелети
по-малко от 17 килограма (кг)* 150 mg софосбувир и 37,5 mg велпатасвир не е приложимо един пакет от 150 mg/37,5 mg пелети, приеман веднъж на ден
17 кг до по-малко от 30 кг 200 mg софосбувир и 50 mg велпатасвир една таблетка от 200 mg/50 mg, приемана веднъж дневно един пакет от 200 mg/50 mg пелети, приемани веднъж на ден
30 кг или повече 400 mg софосбувир и 100 mg велпатасвир една таблетка от 400 mg/100 mg, приемана веднъж дневно два пакета пелети от 200 mg/50 mg (равняващи се на доза от 400 mg/100 mg), приемани веднъж на ден

* 1 кг се равнява на около 2,2 фунта.

Epclusa може да се приема с рибавирин (антивирусно средство) в определени случаи. Лекарят на вашето дете може да предостави повече информация относно дозирането на рибавирин, ако е предписано.

Epclusa използва ли се дългосрочно?

Не. В зависимост от тежестта на вашия хепатит С и начина, по който реагирате на лечението, ще приемате Epclusa самостоятелно в продължение на 12 седмици или в комбинация с рибавирин в продължение на 12 седмици.

Вашият лекар ще обсъди с Вас колко дълго е вероятно да приемате Epclusa въз основа на индивидуалната Ви ситуация.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката на Epclusa, която Ви е предписана, може да зависи от няколко фактора. Те включват тежестта на вашето състояние, възрастта и теглото ви.

Как се приема Epclusa?

Epclusa се предлага под формата на таблетки и пелети, като и двете се поглъщат.

Можете да приемате таблетките със или без храна, но трябва да ги поглъщате цели. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, Вашият лекар може да Ви предпише пелети Epclusa. (Можете също да разгледате тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.)

Можете да поглъщате пелети Epclusa с вода или друга течност. Можете също така да поръсите пелетите върху некисела храна като пудинг или сладолед. Но не забравяйте да изядете цялата храна в рамките на 15 минути след поръсването на пелетите. Не дъвчете пелетите в храната, а ги поглъщайте цели. Пелетите може да имат горчив вкус.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Epclusa вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те може да имат съвети, които да ви помогнат да го улесните, или може да са в състояние да доставят Epclusa в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Приемайте Epclusa точно както е предписано от Вашия лекар, за да сте сигурни, че лекарството продължава да работи за лечение на Вашето състояние. Пропуснатите дози Epclusa могат да увеличат риска Вашият хепатит С да не бъде излекуван.

Ако пропуснете нормалната си доза Epclusa, вземете я веднага щом си спомните. Но ако е близо до времето за следващата ви редовна доза, не вземайте две дози от лекарството. Това може да увеличи риска от сериозни странични ефекти на лекарството.

Ако не сте сигурни какво да правите с пропусната доза, обадете се на Вашия лекар или фармацевт.

Ако се нуждаете от помощ, за да запомните да вземете дозата си Epclusa навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Epclusa, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Epclusa

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Epclusa. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Epclusa.

Мога ли да приемам Epclusa в продължение на 24 седмици?

Epclusa обикновено се приема самостоятелно или с друго лекарство за лечение на хепатит С в продължение на 12 седмици. Не се препоръчва да се приема в продължение на 24 седмици.

Колко дълго приемате това лекарство зависи от тежестта на вашето състояние и от това как реагирате на лечението. Ако имате сериозни нежелани реакции от Epclusa, Вашият лекар може да Ви накара да спрете приема му по-рано от 12 седмици.

Ако имате въпроси относно Вашето лечение, говорете с Вашия лекар. Те могат да отговорят на вашите въпроси относно това колко дълго ще приемате Epclusa.

Как се сравнява дозировката на Epclusa за по-възрастни с тази за по-млади?

Дозировката на Epclusa за възрастни обикновено е 400 милиграма (mg) софосбувир и 100 mg велпатасвир, приемани веднъж дневно в продължение на 12 седмици. Може да се приема самостоятелно или в комбинация с рибавирин (антивирусно средство) в определени случаи.

Няма корекции на дозата за възрастни хора.

Дозировката на Epclusa за деца и по-млади възрастни се основава на тяхното телесно тегло. (Вижте информацията за дозировката в „Каква е дозировката на Epclusa за деца?“ по-горе.)

Дозировката на Epclusa за по-млади възрастни, които тежат най-малко 30 kg*, е същата като за възрастни. Това са 400 mg/100 mg, приемани веднъж дневно в продължение на 12 седмици.

Ако имате въпроси относно дозировката на Epclusa, попитайте Вашия лекар или фармацевт за повече информация. Те могат да определят вашата доза въз основа на вашата възраст, телесно тегло и тежест на състоянието.

* 1 кг се равнява на около 2,2 фунта.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако Вашият лекар Ви препоръча Epclusa, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Epclusa без препоръката на Вашия лекар. Приемайте това лекарство точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка. Ето някои примери за въпроси, които може да искате да зададете:

 • Може ли моята доза Epclusa да се промени по време на лечението?
 • Ако теглото на детето ми се промени, ще има ли нужда от корекция на дозата?
 • Дозировката на Epclusa зависи ли от другите лекарства, които приемам?

За да научите повече за Epclusa, вижте тези статии:

 • Всичко за Epclusa
 • Странични ефекти на Epclusa: Какво трябва да знаете
 • Epclusa и цена: Какво трябва да знаете
 • Epclusa срещу Harvoni: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss