Подробности за дозировката за Stribild

Stribild (елвитегравир, кобицистат, емтрицитабин, тенофовир дизопроксил фумарат) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на ХИВ в определени ситуации. Лекарството идва като перорална таблетка, която обикновено приемате веднъж дневно.

Stribild е одобрен за лечение на ХИВ при възрастни и някои деца. По-конкретно, той е одобрен като първо лечение или за заместване на други лекарства за ХИВ.

Преди да предпише Stribild за заместване на други лекарства за ХИВ, Вашият лекар ще потвърди следното:

 • вашият вирусен товар е неоткриваем* и
 • сте приели стабилен режим на лечение в продължение на поне 6 месеца и
 • вашите предишни лечения не са спрели да действат и
 • вашият ХИВ не е станал резистентен† към никоя от активните съставки на Stribild

* Вирусният товар измерва количеството ХИВ в кръвта ви. Лекарите използват тази мярка, за да помогнат при оценката на ефективността на лечението.
† Ако вашият ХИВ е резистентен към някоя от съставките на Stribild, лекарството може да е по-малко ефективно при лечението на вашето състояние.

Stribild е режим на лечение с ХИВ с една таблетка. Съдържа четири активни съставки в една таблетка. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Това са:

 • елвитегравир: интегразен инхибитор
 • кобицистат: инхибитор на цитохром P450 3A (CYP3A), който повишава нивата на елвитегравир в тялото ви
 • емтрицитабин: нуклеозиден инхибитор на обратната транскриптаза (NRTI)
 • тенофовир дизопроксил фумарат: друг НИОТ

Тази статия описва дозировката на Stribild, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Stribild, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Stribild?

Този раздел описва обичайните дози на Stribild. Продължете да четете, за да научите повече за дозировката на Stribild при възрастни и деца.

Каква е формата на Stribild?

Stribild се предлага като перорална таблетка.

Каква е силата на Stribild?

Stribild се предлага в една сила, която съдържа:

 • 150 милиграма (mg) елвитегравир
 • 150 mg кобицистат
 • 200 mg емтрицитабин
 • 300 mg тенофовир дизопроксил фумарат

Каква е обичайната дозировка на Stribild при възрастни?

Информацията по-долу описва дозировката, която обикновено се използва или препоръчва. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за ХИВ

Типичната дозировка на Stribild за възрастни е 1 таблетка веднъж дневно с храна.

Stribild се счита за пълен режим на ХИВ. Няма да е необходимо да приемате други лекарства за ХИВ, докато приемате Stribild.

Каква е дозировката на Stribild за деца?

Stribild е одобрен за употреба при деца на възраст 12 и повече години, които тежат най-малко 35 килограма (kg). Това е около 77 паунда (lb).* Типичната доза Stribild при тези деца е 1 таблетка веднъж дневно с храна.

Говорете с лекаря или фармацевта на вашето дете за повече информация относно дозировката на Stribild за деца.

* За справка, 1 кг е около 2,2 паунда (lb).

Stribild приема ли се дългосрочно?

Да, Stribild обикновено се приема като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Вашата доза Stribild обикновено няма да бъде коригирана. Но времето, през което приемате други лекарства, може да се наложи да се коригира, след като започнете лечението със Stribild. Вижте „Как се приема Stribild?“ раздел по-долу за повече информация.

Как се приема Stribild?

Stribild се предлага като перорална таблетка. Ще поглъщате 1 таблетка веднъж дневно с храна. Ако имате затруднения с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарството.

Имайте предвид, че времето за приемане на определени лекарства или добавки може да се наложи да се коригира по време на лечението със Stribild. Например, за да помогнете на Stribild да работи ефективно, трябва да разделите Stribild и определени лекарства или добавки с поне 2 часа. Някои примери включват:

 • калциеви добавки

 • добавки с желязо
 • някои антиациди, като калциев карбонат (Tums)
 • някои лаксативи, като магнезиев цитрат (Citroma)

За да научите повече за взаимодействията със Stribild, вижте тази статия.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Stribild говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате затруднения при отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Stribild в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Важно е да приемате вашите дози Stribild всеки ден. Това позволява на лекарството да действа възможно най-ефективно във вашето тяло.

Ако пропуснете доза Stribild, вземете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза. След това вземете следващата си доза в обичайното време. Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако имате нужда от помощ да запомните да вземете дозата си Stribild навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарство. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Stribild, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите в случай, че приемете твърде много Stribild

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Stribild. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Stribild.

Дозировката на Stribild подобна ли е на дозировката на Genvoya?

Формите и колко често приемате Stribild и Genvoya са подобни. И двете лекарства са перорални таблетки, които приемате веднъж на ден за лечение на ХИВ.

Всеки съдържа същите четири активни съставки: елвитегравир, кобицистат, емтрицитабин и тенофовир. Stribild и Genvoya съдържат еднакви количества елвитегравир, кобицистат и емтрицитабин.

Но тези лекарства съдържат различни форми и количества тенофовир. Genvoya съдържа 10 mg тенофовир алафенамид, докато Stribild съдържа 300 mg тенофовир дизопроксил фумарат.

Проучванията показват, че тенофовир алафенамид може да причини по-малко странични ефекти от тенофовир дизопроксил фумарат.

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас. За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Stribild да започне да действа?

Stribild започва да действа скоро след първата Ви доза, но вероятно няма да го почувствате в тялото си. Вашият лекар ще използва редовно кръвни изследвания, за да потвърди, че лекарството действа. Те ще проверят дали понижава вирусния ви товар или го поддържа неоткриваем.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението със Stribild, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя на лекарства. Ако Вашият лекар Ви препоръча Stribild, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата си на Stribild без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Stribild точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Трябва ли да се променя или коригира някое от другите лекарства, които приемам, когато започна да приемам Stribild?
 • Мога ли да натроша или дъвча таблетка Stribild?
 • Колко време ще трябва да приемам Stribild?

За да научите повече за Stribild, вижте тази статия „Всичко за Stribild“.

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss