Подробности за дозировката за Lokelma

Lokelma (натриев циркониев циклосиликат) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на хиперкалиемия (високи нива на калий) при възрастни. Лекарството идва като прах, който ще смесите с вода за пиене.

Каква е дозировката на Lokelma?

Този раздел описва обичайните дози на Lokelma. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Lokelma?

Lokelma се предлага под формата на прах в отделни опаковки от фолио. Ще смесите праха с вода, за да направите суспензия (вид течна смес), която да пиете.

Какви са силните страни на Lokelma?

Lokelma се предлага в две концентрации: 5 грама (g) на пакет и 10 g на пакет.

Какви са обичайните дози на Lokelma?

Вашата доза Lokelma зависи от нивата на калий. Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при хиперкалиемия

Типичната начална доза на Lokelma за лечение на хиперкалиемия е 10 g, приемани три пъти на ден за първите 48 часа (2 дни).

Ако трябва да продължите да приемате Lokelma след 48 часа, Вашият лекар вероятно ще намали дозата Ви до 10 g, приемани веднъж дневно. Вашият лекар ще провери нивата на калий в кръвта Ви, за да коригира дозата Ви, ако е необходимо, и да определи колко дълго трябва да приемате Lokelma.

Ако е необходимо, Вашият лекар ще коригира дозата Ви веднъж седмично, докато достигнете желаното ниво на калий. Те обикновено ще коригират дозата ви с 5 g на седмица, ако е необходимо. Препоръчителната поддържаща доза варира от 5 g, приемани през ден, до 15 g, приемани веднъж дневно.

Използва ли се Lokelma дългосрочно?

Възможно е. Колко дълго ще приемате Lokelma зависи от нивата на калий. Вашият лекар ще следи нивата на калий и ще определи колко дълго ще приемате лекарството.

Ако имате въпроси относно това колко дълго може да продължи лечението Ви с Lokelma, говорете с Вашия лекар.

Корекции на дозировката

Ако имате хронично бъбречно заболяване и сте на хемодиализа, Вашият лекар вероятно ще коригира дозата Ви. Ще приемате Lokelma само в дните, в които нямате диализа.

Вашият лекар вероятно ще започне лечението Ви с Lokelma, като Ви предпише начална доза от 5 грама (g) на ден, която да се приема в дните, в които нямате диализа. В някои случаи, ако нивото на калий е много високо, Вашият лекар може да Ви предпише начална доза от 10 g Lokelma веднъж дневно в дните, в които нямате диализа. Вашият лекар ще следи нивата на калий и ще коригира дозата Ви, ако е необходимо.

За повечето хора поддържащата доза варира от 5-15 g, приемана веднъж дневно в дните без диализа. Ще приемате тази доза толкова дълго, колкото е необходимо, за да намалите нивата на калий. Вашият лекар ще Ви накара да спрете приема на Lokelma, щом калият Ви достигне желаното ниво или ако имате ниско ниво на калий.

Ако имате въпроси относно дозировката, говорете с Вашия лекар.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Lokelma може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • тежестта на състоянието, за което приемате лекарството
 • други лекарства, които може да приемате
 • други състояния, които може да имате (вижте раздела „Коригиране на дозата“ по-горе)

Как се приема Lokelma?

Lokelma се предлага под формата на прах в отделни опаковки от фолио. Ще смесите праха с най-малко 3 супени лъжици вода (можете да добавите повече, ако е необходимо). След това разбъркайте и изпийте цялото съдържание.

Не трябва да смесвате Lokelma с вода, докато не сте готови да приемете дозата си. Можете да приемате Lokelma със или без храна.

Вероятно ще трябва да отделите дозите от всички други лекарства от вашата доза Lokelma с поне 2 часа. Това е така, защото Lokelma може да повлияе на това как тялото ви абсорбира някои лекарства. Преди да започнете лечение с Lokelma, говорете с Вашия лекар за всички други лекарства или добавки, които приемате.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Lokelma, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Lokelma, вземете я веднага щом се сетите. Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт. Не удвоявайте дозата си Lokelma, за да наваксате пропуснатата доза.

Ако се нуждаете от помощ, за да запомните да вземете дозата си Lokelma навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Lokelma, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Lokelma

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Lokelma. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Lokelma.

Дозировката на Lokelma подобна ли е на тази на Kayexalate или Veltassa?

Lokelma, patiromer (Veltassa) и натриев полистирен сулфонат (Kayexalate*) се използват за понижаване на нивата на калий и принадлежат към една и съща група лекарства.

Формите и колко често приемате всяко лекарство са подобни. И трите лекарства идват като прах, който се смесва с вода и се пие. В някои случаи Kayexalate може да се прилага и като клизма (разтвор, прилаган през сонда ректално).

Тези лекарства имат различни активни съставки (какво кара едно лекарство да действа) и различни дозировки. Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас.

За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

* Важно е да се отбележи, че марковото лекарство Kayexalate вече не се предлага в Съединените щати. Предлага се само като генерично лекарство натриев полистирен сулфонат.

Колко време отнема Lokelma да започне да действа?

Lokelma действа, като се свързва с калия в храносмилателния ви тракт и го отстранява от тялото ви чрез изпражненията. Това понижава нивата на калий. Въз основа на проучвания на Lokelma, лекарството трябва да започне да действа в рамките на около час след като приемете първата си доза.

Поради начина, по който лекарството действа, вероятно няма да го почувствате в тялото си. Но Вашият лекар ще следи нивата на калий по време на лечението, за да провери колко добре Ви действа Lokelma. Колко дълго ще приемате Lokelma зависи от това как тялото ви реагира на лечението и от тежестта на вашето състояние.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Lokelma, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя. Ако Вашият лекар Ви препоръча Lokelma, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Lokelma без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Lokelma само както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Примери за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар, включват:

 • Ще трябва ли да предпише различна дозировка на Lokelma, ако приемам други лекарства с него?
 • Ще трябва ли да предпише по-висока доза Lokelma, ако сегашната ми доза не работи за мен?
 • Ще трябва ли да коригирате дозата ми, ако имам сериозен запек?

За да научите повече за Lokelma, вижте тези статии:

 • Всичко за Локелма
 • Странични ефекти на Lokelma: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss