Подробности за дозировката за Injectafer

Injectafer (железна карбоксималтоза) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на анемия, причинена от ниски нива на желязо. Лекарството идва като инжекционен разтвор, който се прилага чрез инжекция или инфузия. Обикновено се дава в една или две дози.

Injectafer се използва за лечение на анемия, причинена от ниски нива на желязо. Това се нарича желязодефицитна анемия. Инжектафер се предписва:

 • при възрастни и някои деца, когато лечението с перорални добавки с желязо или е причинило твърде много странични ефекти, или не е разрешило ниските нива на желязо
 • при възрастни с хронично (продължително) бъбречно заболяване, което не изисква диализа

Активната съставка на Injectafer е железна карбоксималтоза. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Injectafer принадлежи към група лекарства, наречени продукти за заместване на желязо.

Тази статия описва дозите на Injectafer, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Injectafer, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Injectafer?

Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на Injectafer. Дозировката за Injectafer се основава на теглото.

Всички дози са посочени в милиграми на килограм (mg/kg). Обърнете внимание, че има два варианта на дозиране за хора с тегло 50 kg – около 110 паунда (lb) – или повече.

Тегло Доза Честота
50 кг или повече 750 мг 2 дози, разделени от поне 7 дни
50 кг или повече 15 mg/kg до 1000 mg единична доза
по-малко от 50 кг 15 mg/kg 2 дози, разделени от поне 7 дни

Продължете да четете за повече подробности относно дозировката на Injectafer.

Каква е формата на Injectafer?

Injectafer се предлага като течен разтвор. Прилага се или като бавна интравенозна (IV) инжекция, или като инфузия.

Какви са силните страни на Injectafer?

Injectafer се предлага като единична концентрация: 50 mg елементарно желязо на милилитър (50 mg/mL). Предлага се в еднодозови флакони в следните три размера:

 • 100 mg/2 ml
 • 750 mg/15 ml
 • 1000 mg/20 ml

Какви са обичайните дози на Injectafer?

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но вашият лекар ще определи най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при желязодефицитна анемия

Типичната доза Injectafer за възрастни с тегло 50 kg (110 lb) или повече е две дози от 750 mg, разделени от поне 7 дни. Алтернативна дозировка е 15 mg/kg, до максимум 1000 mg, в единична доза. Възрастни с тегло под 50 kg получават 15 mg/kg в две дози, разделени от най-малко 7 дни.

Ако анемията Ви се появи отново, Вашият лекар може да препоръча повторно лечение.

Каква е дозировката на Injectafer за деца?

Injectafer се използва за подпомагане на лечението на анемия, причинена от ниски нива на желязо при деца на възраст 1 година и по-големи.

Дозировката, използвана при деца, е същата като дозата за възрастни с тегло под 50 kg (110 lb). Ако детето ви тежи под 50 kg, то може да получи 15 mg/kg в две дози, разделени от поне 7 дни. Но лекарят на вашето дете ще определи най-добрата доза, която да отговаря на нуждите му.

За повече информация относно дозировката на Injectafer за деца, говорете с лекаря или фармацевта на вашето дете.

Injectafer използва ли се дългосрочно?

Не, Injectafer обикновено не се използва като дългосрочно лечение. Въпреки това, ако анемията Ви се появи отново и Вашият лекар прецени, че е необходимо, може да получите повторно лечение. Вашият лекар може да ви каже повече.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Injectafer може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
 • твоето тегло

Как се прилага Injectafer?

Injectafer се предлага като течен разтвор. Прилага се или като бавна IV инжекция, или като инфузия. Медицински специалист може да подготви дозата ви по различен начин в зависимост от това как ще я прилага.

Бавната IV инжекция трябва да отнеме поне 15 минути. Ако получите дозата си като IV инфузия, това обикновено ще отнеме 15-30 минути.

Ще получите вливанията в кабинета на Вашия лекар или в клиника.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете час за получаване на доза Injectafer, обадете се в кабинета на Вашия лекар възможно най-скоро, за да пренасрочите.

Ако имате нужда от помощ да запомните срещите си, опитайте да настроите аларма или да изтеглите приложение за напомняне на телефона си.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Injectafer.

Дозировката на Injectafer подобна ли е на дозировката на Venofer?

Дозировката варира между Injectafer и Venofer (желязна захароза). Дозировката на Injectafer зависи от вашето тегло, докато дозировката на Venofer зависи от състоянието, което имате и възрастта ви. Освен това броят на дадените дози варира за всяко лекарство.

Въпреки че техните дози варират, тези лекарства имат някои прилики. Както Injectafer, така и Venofer се предлагат като течни разтвори, които се прилагат или чрез бавно инжектиране, или чрез инфузия. И двете се дават от медицински специалист.

За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Injectafer да започне да действа?

Injectafer започва да действа след първата Ви доза. Поради начина, по който действа лекарството, вероятно няма да усетите действието на лекарството в тялото ви. Но Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството работи за лечение на Вашето състояние. Вашият лекар може да види подобрение в нивата на желязо след около 35 дни.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Injectafer, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дозировки, предоставени от производителя на Injectafer. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Колко дози Injectafer са ми необходими за разрешаване на анемията ми?
 • Как се решава коя доза е по-добра за мен — по-високата доза в единична инжекция или разделената доза на две отделни инжекции?
 • Ако имам нужда от по-високи дози Injectafer, кои нежелани реакции могат да се влошат?

За да научите повече за Injectafer, вижте тези статии:

 • Всичко за Injectafer
 • Странични ефекти на Injectafer: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss