Подробности за дозировката за Ingrezza

Ingrezza (валбеназин) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на тардивна дискинезия. Лекарството идва като капсула, която поглъщате. Обикновено се приема веднъж на ден.

Ingrezza се използва при възрастни за лечение на тардивна дискинезия.

Активната съставка на Ingrezza е валбеназин. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

Ingrezza идва като капсула, която поглъщате. Той принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на везикуларен моноаминов транспортер тип 2.

Тази статия описва дозите на Ingrezza, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Ingrezza, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Ingrezza?

Ingrezza има начална доза, която се използва през първата седмица от лечението, за да свикне тялото ви с лекарството. След тази първа седмица Вашата доза ще бъде увеличена до препоръчителната поддържаща доза.

Забележка: Тази диаграма подчертава основите на дозировката на Ingrezza. Не забравяйте да прочетете за повече подробности.

Състояние Начална доза Поддържаща доза
тардивна дискинезия 40 милиграма (mg) веднъж дневно 80 mg веднъж дневно

Каква е формата на Ingrezza?

Ingrezza идва като капсула, която поглъщате.

Какви са силните страни на Ingrezza?

Капсулите Ingrezza се предлагат в три концентрации:

 • 40 мг
 • 60 мг
 • 80 мг

Какви са обичайните дози на Ingrezza?

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при тардивна дискинезия

Вероятно ще започнете лечението си с начална доза от 40 mg, приемана веднъж дневно. След първата седмица Вашият лекар ще увеличи дозата Ви до поддържащата доза. За повечето хора поддържащата доза е 80 mg, приемана веднъж дневно.

Вашият лекар може да Ви предпише по-ниска поддържаща доза от 40 mg или 60 mg на ден, ако имате определени здравословни проблеми, приемате определени лекарства или имате нежелани реакции от Ingrezza.

Максималната доза Ingrezza е 80 mg дневно.

Ingrezza използва ли се дългосрочно?

Да, Ingrezza обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Корекции на дозировката

Ingrezza се разгражда основно от определени ензими* във Вашия черен дроб. Ако тези ензими не работят добре, количеството Ingrezza в тялото ви може да стане твърде високо. Това увеличава риска от странични ефекти.

За да предотврати натрупването на лекарството в тялото Ви, Вашият лекар може да намали дозата Ви Ingrezza, ако:

 • имате проблеми с черния дроб
 • са родени с по-ниско количество от определен чернодробен ензим, наречен CYP2D6
 • приемате лекарства, които намаляват ефективността на чернодробните ензими CYP3A4 или CYP2D6

* Ензимът е вид протеин.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Ingrezza може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • здравето на черния ви дроб
 • вашата генетика
 • другите си лекарства

За повече подробности вижте „Коригиране на дозата“ точно по-горе.

Как се приема Ingrezza?

Ingrezza е капсула, която се поглъща. Приема се веднъж дневно със или без храна.

Ако имате проблеми с преглъщането на капсули, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Ingrezza вижте тази статия.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имайте голям шрифт или използвайте брайлово писмо
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства, уведомете вашия фармацевт. Те може да са в състояние да доставят Ingrezza в лесно отваряем контейнер. Те може също да имат съвети, които да ви помогнат да улесните отварянето на контейнера с лекарството.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Ingrezza, вземете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза в обичайното време. Не трябва да приемате две дози Ingrezza наведнъж. Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза или да я пропуснете, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Ако се нуждаете от помощ, за да запомните да вземете дозата си Ingrezza навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Ingrezza, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до сериозни нежелани реакции.

Какво да направите, в случай че приемете твърде много Ingrezza

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Ingrezza. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарството. Ако Вашият лекар Ви препоръча Ingrezza, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Ingrezza без препоръката на Вашия лекар. Приемайте Ingrezza точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Ако започна да приемам други лекарства, ще трябва ли да се промени моята доза Ingrezza?
 • Ще имам ли по-висок риск от нежелани реакции, ако моята доза Ingrezza бъде увеличена?
 • Моят лекар ще предпише ли различна дозировка на Ingrezza, ако тя не работи за мен?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss