Подробности за дозировката за Bavencio

Bavencio (авелумаб) е лекарство с рецепта, което лекува някои видове рак на кожата, бъбреците и пикочния мехур. Лекарството идва като разтвор, който медицински специалист инжектира чрез интравенозна (IV) инфузия. Получавате инфузии обикновено на всеки 2 седмици.

Bavencio се използва за лечение на:

  • метастатичен* Меркел клетъчен карцином (вид рак на кожата) при възрастни и някои деца
  • напреднал бъбречно-клетъчен карцином (вид рак на бъбрека) при възрастни, предписван заедно с Inlyta (акситиниб)
  • локално напреднал или метастатичен* уротелиален карцином (вид рак на пикочния мехур или пикочните пътища) при възрастни

* „Метастатичен“ означава, че ракът се е разпространил от мястото, където е започнал, към друга част на тялото. „Локално напреднал“ означава, че ракът се е разпространил около мястото, където е започнал, но не и в други части на тялото.

Активната съставка в Bavencio е авелумаб. (Активната съставка е това, което кара едно лекарство да действа.) Bavencio принадлежи към група лекарства, наречени блокери на лиганд-1 на програмирана смърт (PD-L1).

Тази статия описва дозите на Bavencio, както и неговата сила и начина на приложение. За да научите повече за Bavencio, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Bavencio?

Този раздел описва обичайните дози на Bavencio. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Бавенсио?

Bavencio се предлага като течен разтвор, който се прилага от медицински специалист чрез интравенозна (IV) инфузия. IV инфузия е инжекция, поставена във вената за определен период от време.

С каква сила идва Бавенсио?

Bavencio се предлага в една концентрация от 200 милиграма (mg) на 10 милилитра (mL) или 20 mg/mL.

Какви са обичайните дози на Bavencio при възрастни?

Вашият лекар ще Ви започне с препоръчителната доза за състоянието, което лекарството лекува.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Вашият лекар ще определи най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за клетъчен карцином на Меркел

Bavencio е одобрен за лечение на метастатичен карцином на Merkel при възрастни. Типичната доза за това състояние е 800 mg за 60 минути чрез IV инфузия на всеки 2 седмици.

Вашият лекар ще наблюдава състоянието Ви по време на лечението.

Дозировка при бъбречноклетъчен карцином

Bavencio е одобрен за лечение на напреднал бъбречноклетъчен карцином при възрастни. За това състояние типичната доза е 800 mg за 60 минути чрез IV инфузия на всеки 2 седмици.

Вие също ще приемате Inlyta (акситиниб) перорални таблетки по време на лечението с Bavencio. Вашият лекар ще определи правилната доза Inlyta за Вас.

По време на лечението Вашият лекар ще наблюдава състоянието Ви.

Дозировка за уротелиален карцином

Bavencio е одобрен за лечение на локално напреднал или метастатичен уротелиален карцином при възрастни. Типичната доза за това състояние е 800 mg за 60 минути чрез IV инфузия на всеки 2 седмици.

Вашият лекар ще наблюдава състоянието Ви по време на лечението с Bavencio.

Каква е дозировката на Bavencio за деца?

Bavencio се използва за лечение на клетъчен карцином на Меркел при деца на възраст 12 и повече години.

Дозировката, използвана при деца, е същата като дозата за възрастни при клетъчен карцином на Меркел. За да научите повече, вижте „Какви са обичайните дози на Bavencio при възрастни?“ раздел по-горе.

Ако имате въпроси относно дозировката на Bavencio за вашето дете, говорете с лекаря на детето си.

Bavencio използва ли се дългосрочно?

Да, Bavencio обикновено се използва като дългосрочно лечение. Вашият лекар ще наблюдава състоянието Ви по време на лечението. Вероятно ще продължите приема на Bavencio, докато състоянието Ви не се влоши и нямате тежки нежелани реакции.

Ако имате въпроси относно това колко дълго ще продължи лечението Ви с Bavencio, говорете с Вашия лекар.

Как се прилага Bavencio?

Медицински специалист ще Ви даде Bavencio чрез IV инфузия. Това е инжекция, поставена във вашата вена за определен период от време. Обикновено ще получите инфузията в продължение на 60 минути в болница или клиника.

Вашият лекар вероятно ще Ви даде определени лекарства преди лечението, преди да получите Bavencio. Те могат да включват антихистамин като Benadryl (дифенхидрамин) и редуктор на температурата като Tylenol (ацетаминофен). Тази предварителна обработка ще помогне за намаляване на риска от реакции на инфузията, включително треска, втрисане или обрив.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете час за получаване на доза Bavencio, обадете се в кабинета на Вашия лекар възможно най-скоро, за да пренасрочите. Те могат да Ви дадат пропуснатата доза и да коригират схемата Ви на дозиране, ако е необходимо, за бъдещи дози.

Ако имате нужда от помощ да запомните срещите си, опитайте да настроите аларма или да изтеглите приложение за напомняне на телефона си.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Bavencio.

Дозировката на Bavencio подобна ли е на дозировката на Keytruda?

Не, не е подобно. Въпреки че формите и употребите на всяко лекарство са сходни, лекарствата имат някои разлики.

Bavencio и Keytruda (пембролизумаб) са биологични лекарства (направени от живи клетки). Те са одобрени за лечение на видове рак на бъбреците, клетки на Меркел и уротелиален рак. А Keytruda е одобрена и за лечение на други видове рак.

И двете лекарства идват като течен разтвор, който медицински специалист дава чрез IV инфузия.

Силните страни, дозите в милиграми и колко често получавате всяко лекарство се различават. Например, обикновено получавате Bavencio веднъж на всеки 2 седмици. От друга страна, вие получавате Keytruda веднъж на всеки 3 или 6 седмици, в зависимост от състоянието, което лекува.

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас. Но ако искате да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Bavencio да започне работа?

Bavencio започва да действа след първата доза. Той действа, като помага на имунната ви система да открие и спре растежа или разпространението на раковите клетки. Може да отнеме няколко седмици, преди раковите клетки да спрат този растеж и разпространение.

Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството действа за Вашето състояние. Ще продължите лечението с Bavencio, докато състоянието Ви не се влоши и нямате тежки нежелани реакции.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Bavencio, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайната дозировка, предоставена от производителя на лекарства на Bavencio. Ако вашият лекар препоръча това лекарство, той ще предпише подходящата за вас доза.

Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

  • Ще намалите ли дозата ми, ако имам странични ефекти от Bavencio?
  • Как се сравнява дозировката на Bavencio с дозировката на Lenvima (ленватиниб)?
  • Ако отслабна, трябва ли да коригирам дозата на Bavencio?

За да научите повече за Bavencio, вижте тази статия „Bavencio (авелумаб)“.

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss