Повтарящ се менингит: рядко, но сериозно състояние

Маскот/Гети изображения

„Менингит“ е термин, който описва възпаление на мембранните слоеве около мозъка и гръбначния мозък, които се наричат ​​менинги. Рецидивиращият менингит е рядка форма на това състояние. Това се случва, когато менингитът изчезне и след това се върне месеци или години по-късно.

Някои видове инфекция обикновено причиняват менингит. Вирусният менингит е най-честата форма. Бактериалният менингит е най-сериозният.

Рецидивиращият менингит може да бъде вирусен, бактериален или с неинфекциозен произход. Така или иначе, има тенденция да причинява по-леки симптоми от нерецидивиращия (еднократен) менингит.

Когато повтарящ се менингит се случи поради вирусна инфекция, това се нарича менингит на Mollaret.

В тази статия ще научите какво причинява повтарящ се менингит, как се отразява на тялото и как се лекува.

Какво е рецидивиращ менингит?

Менингитът е възпаление на лигавицата на главния и гръбначния мозък. Повечето случаи на менингит са остри или краткотрайни, с продължителност от няколко дни до няколко седмици.

Менингитът може също да бъде хроничен или дълготраен, продължаващ повече от месец. Менингитът има много причини. Неговата причина може да определи тежестта на симптомите и хода на състоянието.

Повтарящ се менингит се случва, когато менингитът изчезне и след това се връща месеци или години по-късно. Това може да се случи, независимо дали менингитът изчезва от само себе си или отшумява с лечение.

Между епизодите на рецидивиращ менингит хората обикновено дават отрицателен тест за менингит.

Рецидивиращият менингит може да бъде трудно разграничим от хроничния менингит. В някои случаи на хроничен менингит симптомите могат да изчезнат за месеци или години, след което да се върнат по време на обостряне. Между епизодите на обостряне на симптомите хората все още могат да имат положителен тест за менингит.

Какво причинява рецидивиращ менингит?

Често срещани вирусни инфекции причиняват повечето случаи на менингит в Съединените щати. Тези инфекции обикновено са леки. При здрави хора те обикновено се изчистват от само себе си.

Вирусният менингит обикновено не се предава от човек на човек. Само малка част от хората с тези инфекции ще развият менингит.

Бактериалният менингит е много по-тежка форма на това състояние. Изисква спешна медицинска помощ. Бактериалният менингит се предава бързо. Често засяга групи от хора, живеещи в тесни помещения, като общежития или военни казарми.

Рецидивиращ вирусен менингит

Повтарящият се вирусен менингит, известен още като менингит на Mollaret, обикновено се причинява от вируса на херпес симплекс. Този вирус е доста често срещаноно причинява менингит само в редки случаи.

Някои хора с вируса на херпес симплекс не изпитват симптоми, но други развиват орални и генитални лезии.

Все още можете да получите менингит на Mollaret, дори ако никога не сте изпитвали симптоми на херпес. Повече от половината от хората с менингит на Mollaret не съобщават за анамнеза за генитален херпес.

Вирусът на Epstein-Barr, който може да причини мононуклеоза (моно), също се свързва с рецидивиращ менингит.

Рецидивиращ бактериален менингит

Рецидивиращият бактериален менингит е рядък. Въпреки това, може да се появи при хора, които имат определени рискови фактори (обсъдени по-долу). Няколко различни бактериални патогени могат да го причинят.

Според 2021 изследваненай-честата бактериална причина за рецидивиращ менингит е Стрептококова пневмония. Също така е честа причина за ушни инфекции, синузит и пневмония.

Друга често срещана причина е Хемофилус инфлуенца. Може също да причини ушни инфекции и по-тежки инфекции на кръвта.

Въпреки че е по-рядко срещана в развития свят, туберкулозата също може да причини менингит. Туберкулозният менингит често е хроничен, а не рецидивиращ и изисква продължително лечение.

Рецидивиращ неинфекциозен менингит

Също така има неинфекциозен причини за рецидивиращ и хроничен менингит, като рак, лупус и нараняване на главата.

Лекарственият менингит е друга възможна причина. Това може да се случи, когато някой има необичаен отговор на определени противовъзпалителни лекарства, като нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС).

Рискови фактори за рецидивиращ менингит

Рецидивиращият менингит е рядко състояние. Когато някой има повтарящ се менингит, лекарите обикновено търсят основните причини, които могат да направят лицето по-склонно към инфекция или възпаление.

Основната причина често е физическа аномалия, която дава на микробите по-лесен достъп до менингите. Например, аномалия във вътрешното ухо може да позволи на ушна инфекция да се разпространи към менингите.

Причините, поради които менингитът може да се появи отново, включват:

 • анатомични аномалии на вътрешното или средното ухо
 • анатомични аномалии на черепа или гръбначния мозък
 • фрактури на черепа
 • анатомични аномалии на синусовите кухини
 • невроентерична фистула или кисти
 • имунодефицитни синдроми
 • недостатъчно лечение

Някои състояния също могат да увеличат риска от хроничен менингит, който е менингит, който не изчезва между епизодите. Те включват:

 • лупус
 • туберкулоза
 • ХИВ и СПИН
 • сифилис
 • Лаймска болест
 • гъбични инфекции
 • саркоидоза

Симптоми на рецидивиращ менингит

Основните симптоми на бактериален и вирусен менингит са подобни и включват:

 • главоболие
 • висока температура
 • болка във врата или скованост
 • гадене и повръщане
 • чувствителност към светлина
 • гърчове

Симптомите на бактериалния менингит обикновено са по-тежки от тези, причинени от вирусен менингит. Но симптомите на менингит на Mollaret могат да бъдат по-тежки от обикновения вирусен менингит.

Симптомите на менингита на Моларет се появяват бързо. Те достигат своя връх в рамките на 12 часа и продължават около 3 до 4 дни.

Бактериалният менингит винаги се счита за спешен медицински случай, който изисква хоспитализация. Ако не се лекува, може да доведе до трайно увреждане на мозъка и смърт.

Диагностициране на рецидивиращ менингит

Първата стъпка, която лекарите използват за диагностициране на менингит, обикновено е лумбална пункция (гръбначно-мозъчна пункция). Тази процедура позволява на лекарите да вземат проба от вашата цереброспинална течност. Това е прозрачната течност, която омекотява мозъка и гръбначния ви мозък.

Здравните специалисти ще анализират цереброспиналната ви течност за маркери на менингит.

Следващата стъпка е да разберете какъв тип менингит имате. Вашият лекар ще поиска подробен отчет за вашата медицинска история. Те също така ще изпратят кръвни проби в лаборатория за анализ.

И накрая, Вашият лекар ще трябва да разбере защо Вашият менингит се повтаря. Те ще използват образни тестове, като компютърна томография и ЯМР, и други диагностични тестове, за да търсят рискови фактори, като физически аномалии или основни състояния.

Лечение

Лечението на менингит зависи от това какво го причинява. За лечение на настоящия случай на менингит лекарите могат да предпишат:

 • венозни антибиотици
 • перорални антибиотици
 • противогъбични средства
 • антивирусни лекарства

След лечение на настоящия случай на менингит, лекарите ще лекуват основната причина за вашия повтарящ се менингит. Това може да включва произволен брой различни терапии, като например:

 • операция
 • лекарства
 • дългосрочно управление на състоянието

Предотвратяване

Не е възможно да се предотвратят всички видове менингит. Но има някои стъпки, които можете да предприемете, за да се защитите. На първо място, това означава да получите всички препоръчани ваксини.

Ваксините срещу менингит ви помагат да се предпазите от няколко щама на бактериален менингит. Има ваксини за предотвратяване на инфекции от пневмококи, менингококи и Hib бактерии, като и трите могат да доведат до менингит.

Ваксинирането срещу вирусите на морбили, паротит и рубеола също може да намали риска от инфекции, водещи до менингит.

Научете повече за това какви ваксини се предлагат срещу менингит.

Повтарящ се менингит се случва, когато менингитът изчезне и след това се връща отново след месеци или години. Бактериална инфекция, вирусна инфекция или неинфекциозни причини могат да доведат до менингит. Бактериалният менингит е животозастрашаващ спешен случай. Други видове са по-меки.

Симптомите на менингит включват схванат врат, треска и гадене. Рецидивиращият вирусен менингит или менингитът на Mollaret се проявява бързо, като симптомите достигат пик в рамките на 12 часа.

Лекарите извършват лумбална пункция, за да диагностицират менингит. Може да се наложи да проведат допълнителни изследвания, за да разберат защо вашият менингит се повтаря.

Лечението на рецидивиращ менингит означава лечение както на острото състояние, така и на основната причина.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss