ПЕТ сканиране на сърцето

Какво е PET сканиране на сърцето?

Позитронно -емисионна томография (PET) на сърцето е образна диагностика, която използва специализирано багрило, за да позволи на Вашия лекар да види проблеми със сърцето.

Оцветителят съдържа радиоактивни маркери, които се концентрират върху области на сърцето, които могат да бъдат наранени или болни. Използвайки PET скенер, Вашият лекар може да забележи тези области на безпокойство.

ПЕТ сканирането на сърцето обикновено е амбулаторна процедура, което означава, че няма да се налага да стоите в болницата за една нощ. Това обикновено е процедура за същия ден.

Защо се прави PET сканиране на сърцето

Вашият лекар може да нареди PET сканиране на сърцето, ако имате симптоми на сърдечни проблеми. Симптомите на сърдечни проблеми включват:

 • неравномерен сърдечен ритъм (аритмия)
 • болка в гърдите
 • стягане в гърдите
 • затруднено дишане
 • слабост
 • обилно изпотяване

Вашият лекар може също да назначи ПЕТ сканиране на сърцето, ако други сърдечни изследвания, като ехокардиограма (ЕКГ) или сърдечен стрес тест, не предоставят на Вашия лекар достатъчно информация. PET сканирането на сърцето може да се използва и за проследяване на ефективността на лечението на сърдечни заболявания.

Рисковете от сърдечно PET сканиране

Докато сканирането използва радиоактивни маркери, експозицията ви е минимална. Според American College of Radiology Imaging Network, нивото на експозиция е твърде ниско, за да повлияе на нормалните процеси в тялото ви и не се счита за основен риск.

Други рискове от сърдечно PET сканиране включват:

 • дискомфортни чувства, ако сте клаустрофобия
 • лека болка от убождането на иглата
 • мускулна болка от полагане на твърдата маса за изпити

Ползите от този тест далеч надвишават минималните рискове.

Радиацията обаче може да бъде вредна за плода или новороденото. Ако подозирате, че може да сте бременна или кърмите, Вашият лекар може да препоръча друга форма на изследване.

Как да се подготвим за PET сканиране на сърцето

Вашият лекар ще Ви предостави пълни инструкции относно подготовката за сърдечно PET сканиране. Кажете на Вашия лекар за всички лекарства, които може да приемате, независимо дали са рецепта, без рецепта или дори хранителни добавки.

Може да бъдете инструктирани да не ядете нищо до осем часа преди процедурата. Ще можете обаче да пиете вода.

Ако сте бременна, смятате, че може да сте бременна или кърмите, кажете на Вашия лекар. Този тест може да бъде опасен за вашето неродено или кърмаче.

Трябва също да уведомите Вашия лекар за всички медицински състояния, които имате. Например, ако имате диабет, може да се нуждаете от специални инструкции за теста, тъй като предварително гладуването може да повлияе на нивата на кръвната Ви захар.

Непосредствено преди теста може да бъдете помолени да се преоблечете в болнична рокля и да премахнете всичките си бижута.

Как се извършва PET сканиране на сърцето

Първо ще седнете на стол. След това техник ще постави IV в ръката ви. Чрез този IV, във вените ви ще се инжектира специално багрило с радиоактивни маркери. Вашето тяло се нуждае от време, за да абсорбира маркерите, така че ще изчакате около час. През това време техник ще прикрепи електроди за електрокардиограма (ЕКГ) към гърдите ви, за да може да се следи и сърдечната честота.

След това ще преминете сканирането. Това включва лежане на тясна маса, прикрепена към PET машината. Масата ще се плъзга бавно и плавно в машината. По време на сканирането ще трябва да лежите възможно най -спокойно. В определени моменти техникът ще ви каже да останете неподвижни. Това позволява да се правят най -ясни снимки.

След като правилните изображения са съхранени в компютъра, ще можете да се измъкнете от устройството. След това техникът ще премахне електродите и тестът приключи.

След PET сканиране на сърцето

Добра идея е да пиете много течности след теста, за да помогнете за изчистването на маркерите от вашата система. По принцип всички маркери естествено се изхвърлят от тялото ви след два дни.

Специалист, обучен да чете PET сканирания, ще интерпретира вашите изображения и ще сподели информацията с Вашия лекар. След това Вашият лекар ще прегледа резултатите с Вас на преглед.

Какво може да открие PET сканирането на сърцето

PET сканирането на сърцето предоставя на Вашия лекар подробно изображение на сърцето Ви. Това им позволява да видят кои области на сърцето изпитват намален приток на кръв и кои области са повредени или съдържат белези.

Коронарна артериална болест (CAD)

Използвайки изображенията, Вашият лекар може да диагностицира коронарна артериална болест (CAD). Това означава, че артериите, които пренасят кръв и кислород към сърцето ви, са се втвърдили, стеснили или запушили. След това те могат да поръчат ангиопластика или поставяне на стентове, за да разширят артерията и да облекчат стесняването.

Ангиопластиката включва поставяне на тънък катетър (мека тръба) с балон на върха през кръвоносен съд, докато достигне стеснена, запушена артерия. След като катетърът е на желаното място, Вашият лекар ще надуе балона. Този балон ще притисне плаката (причината за запушването) към стената на артерията. След това кръвта може да тече гладко през артерията.

В по -сериозни случаи на CAD ще бъде назначена коронарна байпас. Тази операция включва прикрепване на част от вена от крака или артерия от гърдите или китката към коронарната артерия над и под стеснената или блокирана област. Тази новоприкрепена вена или артерия след това ще позволи на кръвта да „заобиколи“ увредената артерия.

Сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност се диагностицира, когато сърцето вече не е в състояние да доставя достатъчно кръв към останалата част от тялото ви. Тежък случай на коронарна артериална болест често е причина.

Сърдечната недостатъчност може да бъде причинена и от:

 • кардиомиопатия
 • вродени сърдечни заболявания
 • сърдечен удар
 • заболяване на сърдечната клапа
 • анормални сърдечни ритми (аритмии)

 • заболявания като емфизем, свръхактивна или недостатъчно активна щитовидна жлеза или анемия

В случай на сърдечна недостатъчност, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства или да назначи операция. Те могат да поръчат ангиопластика, коронарен байпас или операция на сърдечна клапа. Вашият лекар може също да поиска да постави пейсмейкър или дефибрилатор, които са устройства, които поддържат редовен сърдечен ритъм.

В зависимост от резултатите, Вашият лекар може да Ви каже за по -нататъшни тестове и лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss