Периодично гладуване по време на бременност – или опит за забременяване

По време на бременност тялото ви ще расте и ще се променя – както вероятно добре знаете, ако очаквате. Тези промени ще станат още по-бързи и яростни, когато се приближите до датата на доставка.

За някои тези промени могат да бъдат малко смущаващи. Но ако се притеснявате, че качвате твърде много тегло, важно е да знаете, че има широк спектър от това, което се счита за здравословно.

Ако все още сте загрижени, може да се чудите дали периодичното гладуване (IF) може да ви помогне да управлявате теглото си и други здравословни проблеми по време на бременност. Или може би вече сте практикували периодично гладуване и искате да знаете дали можете да продължите през следващите 9 месеца.

Какво трябва да направиш? Е, преди да направите каквито и да е промени в хранителните си навици, добре е да се обадите на Вашия лекар, за да разгледа плюсовете и минусите. Междувременно, ето 411, когато става въпрос за IF и бременност.

Какво трябва да знаете

Интермитентното гладуване е не препоръчва се по време на бременност.

Свързано: Теглото преди бременността е по-голям здравен фактор от наддаването на тегло по време на бременност

Какво е периодично гладуване?

Хората, които се занимават с периодично гладуване, изяждат по-голямата част от калориите си в рамките на определен период от време. Има няколко подхода към този начин на хранене.

Например:

  • Някои хора се хранят ежедневно, избирайки определен прозорец, в който да се хранят. При метода 16:8 може да изберете да ядете между 12:00 и 20:00 всеки ден – което означава, че се храните в 8-часов прозорец. Останалите 16 часа от деня се считат за гладуване.
  • Като алтернатива, хората могат да изберат да се хранят нормално някои дни от седмицата, да речем 5 дни, и да постят (или да изядат няколко нискокалорични ястия) в другите 2, като в метода 5:2.

Има голямо количество изследвания около периодичното гладуване и как то поставя тялото в състояние на изгаряне на мазнини, наречено кетоза. Освен това, гладуване редовно може помогне:

  • намаляват възпаление в тялото
  • намаляване на кръвната захар и кръвното налягане
  • по-ниски нива на холестерол

И други изследвания предполага, че гладуването може да намали рисковите фактори за неща като диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Загубата на тегло е голям фокус на изследвания на IF, а се смята, че гладуването помага за свалянето на килограми, защото пренасочва тялото към бягане върху мастни запаси. Може също да помогне за намаляване на общия прием на калории.

В едно малко проучване от 2007 г, участниците загубиха огромни 8 процента от телесното си тегло само за 8 седмици след алтернативно гладуване. Това означава, че са яли нормално през ден и са консумирали само 20 процента от нормалните си калории в „почивните“ дни.

Свързани: 10 ползи за здравето от периодичното гладуване

Безопасно ли е да правите, докато сте бременна?

Винаги говорете с Вашия лекар, преди да направите каквито и да е значителни промени в диетата и физическите си навици.

По принцип периодичното гладуване не се препоръчва на жени по време на бременност.

Няма много изследвания, които да предоставят информирани препоръки за това дали има положителни или отрицателни ефекти върху бременността. Няма проучвания, които да разглеждат периодичното гладуване през цялата бременност.

Много от изследванията, които ще намерите върху бременни жени и гладуване, се въртят около мюсюлманския празник Рамадан, който е около 30 дни. През този лунен месец хората постят от изгрев до залез. Докато бременните и кърмещите жени са технически освободени от практиката, някои все още продължават да гладуват.

  • По-стар доклад от 1996 г. отбелязва, че проучване върху жени от Гамбия предполага, че тези, които са гладили по време на Рамадан, са имали големи промени в нивата на глюкоза, инсулин и триглицериди, както и в други здравни маркери. Теглото на техните бебета при раждане обаче беше сравнимо с бебетата на жени, които не постеха. Все пак изследователите обясняват, че гладуването по време на бременност може да има последици за здравето, които се появяват по-късно в живота и следователно трябва да се избягват.
  • По-скорошен проучване отразява тези резултати и показва, че гладуването за Рамадан не е повлияло на теглото при раждане на бебетата. Освен това нямаше връзка с гладуването и преждевременното раждане. Точно както в предишното проучване обаче, изследователите стигат до заключението, че са необходими повече изследвания за гладуването и потенциалните му неблагоприятни последици за здравето.

Едно нещо, което знаем е, че бременността е време, когато трябва да се съсредоточите върху:

  • помага на вашето бебе да наддава на тегло
  • осигуряване на хранене за подпомагане на развитието на мозъка и тялото
  • развитие на майчините мастни запаси, ако планирате да кърмите

Драматично променящите се хранителни навици могат да доведат до хранителни дефицити и други здравословни проблеми както за вас, така и за бебето. Гладуването може също да промени нивата на хормоните.

По-специално, проучванията, които разглеждат IF и бременността, се занимават предимно с теглото при раждане. Има толкова много други възможни резултати, които не са проучени – като риск от загуба на бременност и по-късни ефекти върху деца, чиито майки са направили IF, например.

Преди всичко начинът, по който гладуването влияе на тялото ви и бременността, е непредсказуем и вероятно е различен от това как може да засегне някой друг. Поради тази причина Американският колеж по акушерство и гинеколози препоръчва да работите с вашия доставчик на здравни услуги, за да разработите индивидуален план за наддаване на тегло въз основа на вашия индекс на телесна маса (ИТМ) и цялостно здраве.

За жени с ИТМ в диапазона от 18,5 до 24,9 това обикновено означава качване между 25 и 35 паунда, като ядат балансирана диета от пълноценни храни и пият много вода. Тези с повече тегло може да се наложи да контролират наддаването под ръководството на лекар с внимателно наблюдение на растежа на бебето си.

Ами ако тренирах IF преди бременността?

Може да звучим като малко счупен рекорд, но говорете с Вашия лекар – дори ако вече сте на гладно, което работи за вас. Може да е добре да продължите да гладувате, но не толкова интензивно, колкото сте свикнали.

Не забравяйте да кажете на Вашия лекар цялата история с периодично гладуване, както и целите си с продължаването му по време на бременност.

Свързани: Трети триместър: Наддаване на тегло и други промени

Рискове от IF по време на бременност

Докато дългосрочните последици не са напълно ясни, изследователите са изследвали жените, които гладуват за Рамадан и как това се отразява на неща като дишането на плода. Когато жените са имали ниски нива на глюкоза от гладуване, им е отнело „значително“ по-дълго време, за да открият движенията на плода.

Ниската честота на движенията на плода обикновено се счита за предупредителен знак, който трябва да вземете сериозно, особено когато се приближавате до датата на раждане. Вашето бебе трябва да направи около 10 движения в рамките на 1 до 2 часа – и обикновено трябва да можете да усетите 10 движения само за половин час.

С ограничаването на храненето до определени прозорци или дни може също да е трудно да получите правилното количество храна, когато са храня се. Това е още по-трудно, защото бебето ви дърпа и от хранителните ви магазини.

Проблеми като желязодефицитна анемия вече са по-чести при бременни жени. И когато бебето не получава достатъчно желязо – особено през третия триместър – може да има по-висок риск от развитие на анемия преди първия си рожден ден. Това е страшно нещо, но за щастие, получаването на добро хранене намалява тези рискове.

Свързани: рискове за здравето, свързани с бременността

Какво да направите вместо това

За да поддържат наддаването на тегло стабилно, но здравословно, повечето жени трябва да се стремят да консумират 300 допълнителни калории всеки ден. Това е малко повече – като чаша обезмаслено мляко и половин сандвич – но със сигурност не “храненето за двама”, което може да сте чували преди да забременеете.

Упражнението е друга част от уравнението. Може да се чувствате мръсни – особено през първия триместър – но движението на тялото ви може дори да намали риска от гестационен диабет, да помогне за съкращаване на раждането и да намали риска от раждане с цезарово сечение.

Ако сте тренирали преди бременността – страхотно! Посъветвайте се с Вашия лекар, ако трябва да промените рутината си и да продължите. Ако сте нов в тренировките, съсредоточете се върху около 30 минути всеки ден умерена активност, като ходене, плуване или колоездене на стационарно колело.

Свързано: Поддържане на здравословна бременност

Ами ако се опитваш да забременееш?

Сега за някои доста готини новини. Проучвания показват, че има „взаимно изгодна“ връзка между диетата и плодовитостта.

Периодично гладуване може имат известна сила, когато става въпрос за плодовитост при жени със синдром на поликистозните яйчници (PCOS). В един скорошен проучване, жените със затлъстяване и СПКЯ, които гладуват редовно, наблюдават повишаване на нивата на лутеинизиращ хормон, който е отговорен за подпомагането на овулацията.

Друга информация предполага, че загубата на тегло на 5 до 10 процента може да помогне при размножаването. Тъй като периодичното гладуване може да помогне в тази област, както и при инсулинова резистентност и други здравословни проблеми, е възможно гладуването да „подобри“ цялостната плодовитост и здравето на репродуктивната система.

Свързано: Поглед към вашата времева линия за плодовитост

Вероятно не е добра идея да се ровите в гладуването по време на бременност – особено ако никога не сте го опитвали преди.

Добрата новина е, че бременността не трае вечно и определено можете да опитате този метод на хранене, за да отслабнете след раждането. (Но отново, консултирайте се с Вашия лекар – който може да е вашият BFF досега – ако кърмите.)

И ако се чувствате претоварени, помолете за помощ. Вашият доставчик на здравни услуги ще проследява теглото ви на всеки от пренаталните ви срещи. Говорете за притесненията си относно спечелването на твърде много, за да видите дали имат предложения, които да ви помогнат да намалите размера си — ако е необходимо — по начин, който поддържа и вас, и бебето здрави и в целта.

Корекция на храната: Какво да ядете, когато сте бременна

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss