Отслабването на истериките, сривовете и атаките на ярост при възрастни

татуирана жена, покриваща очите с ръка
Лукас Отоне/Стокси Юнайтед

Чуването на думата „истерия“ може да вдъхнови видения на малко дете, което се размахва по пода, зачервено лице, крещи: „Искам го, искам го!“

Малките деца често изпадат на гнев, защото все още не са се научили да контролират емоциите си или да изразяват нуждите си.

Но какво да кажем за този вид поведение на възрастен приятел, партньор или колега? Всъщност може да е нещо малко по-различно.

Сривовете на възрастните и пристъпите на гняв могат да приличат на истерици, но са склонни да се случват, когато някой вече не може да се справи с напрежението или болезнените емоции (не защото иска или има нужда от нещо).

По-долу ще намерите информация за потенциалните причини за истерици и сривове при възрастни, съвети за справяне със собственото си бедствие или подкрепа на любим човек и насоки за това кога може да е време да получите професионална помощ.

Какво може да се случва

Изблиците на гняв при възрастните могат да се случат по редица причини.

Проблеми с управлението на емоциите

Нормално е да се чувствате ядосани и тъжни, когато нещата не се получават така, както сте се надявали. Но без добри умения за емоционално регулиране на някои хора им е трудно да се ориентират в тези емоции по подходящи начини.

Да речем, че се срещате с шефа си, за да обсъдите повишение. Вашият шеф обяснява, че докато компанията признава вашата отдаденост и усилия, те искат да получите повече опит, преди да поемете повече отговорност. „Да поговорим отново след 6 месеца“, казват те.

Помислете за тези две възможни реакции:

 • Вие сте разочаровани, но тихо се връщате в офиса си, където изпращате разочарован текст на партньора си.
 • „Това е нелепо“, възкликвате вие, като отблъсквате стола си толкова силно, че се преобръща. „Работих повече от всеки друг и ще съжаляваш, че си ме подминал.“ Грабвате документите, които сте донесли, събирате ги на топка и ги хвърляте със сила в кошчето за боклук, като затръшвате вратата на излизане.

Не всеки се научава да изразява емоциите си по здравословен начин. Хората, които са се научили да потискат емоциите, често изпитват изблици, когато вече не могат да ги отблъснат.

Представете си тенджера, оставена да заври с капак. В крайна сметка съдържанието ще избухне и ще се разлее, нали? Емоциите следват подобен модел.

депресия

Хората най-често свързват депресията с изключителна тъга, лошо настроение и чувство на безнадеждност. Но депресията може да включва и нехарактерна раздразнителност и гняв.

Някой, който се занимава с гняв, свързан с депресия, може:

 • почувствате изключителна ярост в отговор на по-малки задействания
 • се ядосвайте и „взривявате“, когато нещата се объркат
 • имат проблеми с управлението на реакцията си на гняв

Периодично експлозивно разстройство (IED)

IED включва повтарящи се агресивни и гневни изблици, които могат да наподобяват избухливост. Някой с IED може да изгуби нервите си по време на шофиране, да крещи на други, да хвърля неща или дори да пробие дупка в стената.

Новото издание на Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-5) излага два отделни ключови критерия за диагностика:

 • Неконтролируемо поведение, подобно на истерика, като вербални или физически изблици на гняв или ярост, около два пъти седмично в продължение на най-малко 3 месеца. Тези истерици няма да включват унищожаване на имущество или увреждане или нараняване на някой друг.
 • Най-малко три физически изблици в рамките на 1 година. Тези експлозии на гняв ще включват нараняване на други хора или домашни любимци или повреждане на имущество и вещи.

Някой трябва само да изпита едно от горните, за да изпълни диагностичните критерии за IED.

Тези изригвания обикновено идват и изчезват доста бързо. Те могат да се случат навсякъде и след това може да се почувствате изтощени или виновни.

аутизъм

Разстройството на аутистичния спектър може също да включва сривове, които изглеждат като истерици.

Сривове могат да се случат в почти всяка ситуация. Те могат да включват плач, писъци, хвърляне или чупене на неща или други физически прояви на страдание. Някои хора също се оттеглят или зонират.

За разлика от избухливостта, сривовете не се случват, защото някой се опитва да получи това, което иска. Те се случват в отговор на екстремно претоварване, причинено от:

 • стрес
 • сензорно претоварване
 • промени в рутината

Може да мислите за тях като загуба на контрол, която се случва, когато вече не можете да се справяте със ситуация.

Синдром на Турет

Това неврологично разстройство на тик включва неконтролируеми мускулни спазми, но навсякъде 20 до 67 процента от хората със синдром на Турет може също да имат пристъпи на ярост, според преглед на изследване от 2020 г.

Авторите на прегледа отбелязват, че тези атаки могат да бъдат по-чести при хора, които също имат хиперактивно разстройство с дефицит на внимание (ADHD).

Тези атаки обикновено се случват в отговор на конкретна ситуация и обикновено не продължават дълго. Те са склонни да бъдат по-тежки, отколкото спусъкът обикновено изисква. Например да крещите на колега, когато го хванете да използва сметаната за кафе, която сте донесли от вкъщи.

Въпреки че някой може да разпознае реакцията си като екстремен и да се почувства смутен и разстроен след това, той все още не може да помогне на реакцията си.

Как да се справя

Преживяването на сривове и атаки на ярост може да бъде доста разстройващо. Дори когато осъзнаете, че реакцията ви наистина не съответства на ситуацията, може да се почувствате безсилни да се успокоите или да реагирате по различен начин.

Може дори да забележите физически симптоми, като:

 • препускащо сърце
 • треперене и треперене
 • стягане в гърдите

Въпреки че атаките на ярост и сривовете може да не са непременно ваша вина, те все пак могат да навредят на вас, както и на хората, които обичате. Тези съвети могат да ви помогнат да започнете да възвръщате контрола.

Познайте вашите тригери

Не можете да планирате всяко обстоятелство, което предизвиква срив или яростна атака. И все пак, да знаете какви видове ситуации са склонни да ви ядосват или разстройват, може да ви помогне да измислите стратегии за предотвратяване на изблици.

Започнете с изброяване на ситуации, когато сте загубили контрол в миналото, или проследяване на изблици в продължение на няколко седмици, за да идентифицирате всякакви модели.

Може би забелязвате, че ви е най-трудно да контролирате емоциите:

 • след дълъг ден
 • когато прекарвате твърде много време в социални среди
 • когато сте подложени на голям стрес
 • след като нещо промени рутината ви

След като идентифицирате потенциални тригери, можете да разработите стратегии за справяне с тях:

 • Ако нещата във вашата среда ви разстроят, може да опитате да си вземете хладно питие, да се разходите или да намерите тихо място, където да останете сами.
 • Очертайте няколко начина учтиво да откажете промените в рутината си, които предизвикват дистрес.
 • Подгответе списък с успокояващи дейности, като медитация или музика.
 • Потърсете други начини, по които можете да изразите гнева си, като рисуване, писане в дневник или пускане на музика.

Практикувайте техники за релаксация

Докато упражненията за релаксация не могат да заменят терапията и друго професионално лечение, те могат да ви помогнат да управлявате гнева и изблиците.

Ключът към успеха се крие в редовното практикуване на тези техники. Когато станат част от рутината ви, е по-лесно да посегнете към тях, когато се разстроите.

Полезните стратегии за релаксация при гнева включват:

 • визуализация или насочвани изображения

 • прогресивна мускулна релаксация
 • дълбоко дишане
 • медитация

Намерете още упражнения за управление на гнева тук.

Практикувайте добра комуникация

Когато сте наистина разстроени, може да ви е приятно да крещите или ритате мебели, но тези действия не позволяват на другите хора да знаят защо ти си ядосан. Тези действия обикновено също няма да направят много за разрешаване на проблема. Можете също да нараните себе си или някой друг.

Подобрената комуникация може да ви помогне да изразявате гнева по по-здравословни начини. Ако можете да назовете и опишете конкретни емоции и чувства, други хора имат по-голям шанс да разберат проблема и да ви помогнат да го разрешите.

Терапевтите могат да предложат подкрепа с укрепване на комуникационните умения, но книгите за самопомощ също могат да имат полза.

Ето няколко заглавия, които трябва да имате предвид, всички налични за покупка онлайн:

 • Подобрете социалните си умения” от Даниел Вендлър
 • Големи разговори, малки разговори (и всичко между тях): Ефективни комуникационни умения за всички части от живота ви“ от Шола Кей
 • Просто казано: По-добро общуване на работното място и извън него“ от Джей Съливан
 • „По-добри разговори: да обучаваме себе си и един друг, за да бъдем по-надеждни, грижовни и свързани“ от Джим Найт

Говорете с професионалист

Не винаги е възможно сами да управлявате пристъпите на гняв или истериката.

Терапевтът може да ви научи на техники за релаксация и умения за по-добро управление на чувствата си. Те могат да помогнат при всякакъв вид пристъп на гняв или ярост, независимо от основната причина.

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT), подход, който помага на много хора да подобрят способността си да управляват дистрес, може да има особена полза за IED.

Терапията също така предлага безопасно пространство за подкрепа при идентифициране и обработка на трудни чувства, ако се борите с емоционалната регулация.

Много понякога неконтролируемата ярост може да има основна медицинска или психиатрична причина. Ако не забележите подобрение след работа с терапевт, може да искате да си уговорите час с вашия доставчик на здравни услуги.

Справяне с нечия истерика

Когато някой, на когото държите, изпадне в гнев или срив, може да се чудите как най-добре да предложите подкрепа или да деескалирате ситуацията.

Първо, опитайте се да запазите спокойствие. Това може да е трудно, ако изглежда, че искат да ви провокират. Ако кажат неприятни неща, може да започнете да се чувствате наранени и ядосани.

Може би показват яростта си с мълчаливото отношение; истериките на възрастните не винаги включват ритане и писъци.

Въпреки че пренебрегването ви може да ви вбеси, устоявайте на изкушението да се взривите срещу тях. Вместо това поемете няколко дълбоки вдишвания, дори кратка почивка, преди да се опитате да отговорите.

Уверете се, че сте в безопасност

Някой, който има атака на ярост или срив, може да изрази физически гняв и разочарование. Може би те обикновено не ритат, удрят или хвърлят неща, но някой, обхванат от ярост, може да реагира по различен начин, отколкото обикновено.

Някой, който събаря мебели или пробива дупки в стените, когато е ядосан, не е непременно обиден. Все пак искате да избегнете излагането си на риск.

Ако имате всякакви съмнения дали някой може да стане физически агресивен или насилствен, най-добре е да напуснете стаята и да му дадете малко пространство, за да си възвърне спокойствието.

Предложете съпричастност

Пристъпите на гняв, пристъпите на гняв и сривовете обикновено са свързани по някакъв начин с огромни ситуации или трудности при регулиране на емоциите.

Ако не знаете какво е разстроило вашия приятел или любим човек, попитайте. Те може да не реагират, докато не се почувстват по-спокойни, но когато го направят, изслушайте ги. Знаейки, че някой се интересува, може да улесни търсенето на решения.

Показването на разбиране и състрадание също помага да се потвърдят чувствата им:

 • — Разбирам защо това те разстрои толкова много. Как можем да решим проблема заедно?”

Също така може да ви помогне да вземете предвид езика, който използвате. Наричането на избухването на избухване може да има смисъл, но също така е донякъде унизително и може да ги разочарова още повече.

Много хора намират за достатъчно трудно да се справят с пристъпите на ярост или сривовете, без да се притесняват какво мислят другите за тях. Във всеки случай, изблиците, свързани с психичното здраве или неврологични състояния, обикновено не се считат за избухливост.

Задайте граници

Може да се почувствате изтощително да се справите с редовните изблици или сривове на приятел или партньор. Поставянето на ясни граници и придържането към тях може да ви помогне да защитите емоционалното си благополучие, като същевременно предлагате подкрепа.

Няколко примера:

 • „Щастлив съм да обсъдя нещата, но не можем да намерим решение, когато крещиш и хвърляш неща. Нека да поговорим, когато се почувствате по-спокойни.”
 • „Няма да остана във връзка с някой, който рита и удря стени. Ако желаете да получите помощ за справяне с гнева си, аз съм тук, за да предложа подкрепа.”

Долния ред

Всеки се ядосва понякога. Не е необичайно да изпуснете нервите си и да реагирате с гневни изблици, когато сте подложени на изключителен стрес или сте изтласкани до предела си.

Все пак неконтролираният гняв може да повлияе на вашето здраве, взаимоотношения и ежедневие.

Ако установите, че имате по-редовни пристъпи на ярост или тревожни сривове, може да ви помогне да получите професионална подкрепа, за да идентифицирате възможните причини и да проучите полезни стратегии за справяне.


Кристал Рейпол преди това е работила като писател и редактор за GoodTherapy. Нейните интереси включват азиатски езици и литература, японски превод, готвене, природни науки, сексуална позитивност и психично здраве. По-специално, тя се ангажира да помогне за намаляване на стигмата около проблемите с психичното здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss