Относно острия отпуснат миелит

Острият отпуснат миелит (AFM) е рядко неврологично състояние, което може да причини парализа. Среща се предимно при деца, но може да се появи и при възрастни.

Към момента на писане, Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщава, че е имало 13 потвърдени случая на AFM през 2022 г. Общо 692 случая са докладвани, откакто CDC започна да проследява състоянието през 2014 г.

По-долу ще разгледаме по-подробно AFM, включително неговите симптоми и причини, както и как лекарите го диагностицират и лекуват.

Какво е остър отпуснат миелит?

AFM е рядко неврологично състояние, което засяга нервната система. Най-честият симптом на AFM е слабост на крайниците или парализа, която се появява внезапно.

Хората с AFM имат области на увреждане в сивото вещество на гръбначния мозък, които лекарите могат да видят с помощта на MRI. Сивото вещество е важно за неща като движение на мускулите и събиране на сензорна информация.

Увреждането, което възниква поради AFM, може да бъде постоянно и животозастрашаващо. Това прави AFM спешна медицинска помощ. Според CDC98% от хората с AFM получават болничен прием, а 54% отиват в интензивно отделение (ICU).

Симптоми на остър отпуснат миелит

Много хора, които развиват AFM, имат заболяване с висока температура 1 до 10 дни преди появата на каквито и да е симптоми. В допълнение към температурата, други ранни симптоми могат да включват хрема или запушен нос, кашлица или възпалено гърло.

Когато се развият симптомите на AFM, те могат да включват:

 • слабост на крайниците или парализа, която се появява внезапно
 • загуба на рефлекси
 • болка в крайниците, врата или гърба
 • затруднено движение
 • слабост на лицето, което може да причини увиснали клепачи или затруднено движение на очите
 • затруднено говорене или преглъщане

Треската и главоболието също са често срещани симптоми на AFM.

AFM е спешна медицинска помощ. Ако вие или дете изпитате някой от горните симптоми, обадете се на 911 или незабавно отидете в спешното отделение.

Причини за остър отпуснат миелит

Точната причина за AFM все още не е известна. Въпреки това, увеличаването на появата на AFM често се свързва с увеличаване на заболяванията, дължащи се на ентеровируса EV-D68, който може да причини заболяване, подобно на настинка.

В действителност, много хора, които развиват AFM, съобщават, че са имали заболяване с треска, преди симптомите им да се появят. Повечето случаи на AFM се случват между август и ноември, време от годината, когато циркулират много ентеровируси като EV-D68.

Ентеровирусите са разнообразна група вируси. Няколко вида ентеровируси могат да причинят обикновена настинка, докато други причиняват заболявания на ръцете, краката и устата и полиомиелит.

Не знаем как точно EV-D68 може да причини AFM. Възможно е увреждането на сивото вещество, което води до симптомите на AFM, да се дължи на самия вирус, реакцията на имунната система към инфекцията или и двете.

Много хора, които получават AFM, са деца. А Преглед на изследването за 2020 г отбелязва, че средната възраст при поставяне на диагнозата е 6,3 години. По-малко от 15% от хората, които развиват AFM, са възрастни.

Свързан ли е AFM с полиомиелит?

Полиомиелитът и AFM причиняват много подобни симптоми. Освен това и EV-D68, и полиовирусът са ентеровируси. Експертите обаче не са открили полиовирус в проби от хора с AFM.

Според CDCекспертите приеха термина „AFM“ през 2014 г. Той се отнася до полиомиелитно заболяване, което има неизвестна причина.

От въвеждането на ваксината срещу полиомиелит експертите ефективно елиминиран полиомиелит в Съединените щати. В редки случаи пътниците, които са се заразили с него, са го донесли в страната.

Диагноза за остър отпуснат миелит

Диагнозата на AFM може да бъде трудна. Не само, че е рядко като цяло, но симптомите му могат да бъдат подобни на други неврологични състояния, включително, но не само:

 • детски паралич
 • Синдром на Guillain-Barre
 • напречен миелит
 • множествена склероза
 • остър дисеминиран енцефаломиелит

Получаването на задълбочена медицинска история е важно. В допълнение към оценката на вашите симптоми, лекарят ще отбележи неща като възраст, време на годината и дали имате скорошна история на заболяване с треска.

Те могат също така да направят следните тестове, за да помогнат за потвърждаване на диагнозата AFM:

 • Физически преглед: По време на този преглед Вашият лекар ще търси области с намален мускулен тонус и слабост. Ще проверят и рефлексите ви.
 • MRI сканиране: MRI сканирането използва радиовълни и силни магнити, за да създаде изображения на вътрешността на тялото ви. Лекарите могат да го използват, за да търсят признаци на увреждане на гръбначния ви мозък.
 • Анализ на цереброспиналната течност: Този тест използва проба от цереброспинална течност, която лекарят събира с помощта на лумбална пункция. Може да помогне на Вашия лекар да търси признаци на възпаление в гръбначния Ви мозък.
 • Тестове за нервна проводимост: Тези тестове помагат да се провери сигнализирането по нервите ви. Те могат да помогнат на лекаря да разбере къде по нервите ви започва слабостта или парализата.
 • Лабораторни изследвания: Допълнителни лабораторни тестове на кръв, изпражнения или респираторни проби могат да помогнат на Вашия лекар да потвърди или изключи други здравословни състояния като причини за вашите симптоми.

Лечение на остър отпуснат миелит

Понастоящем няма стандартно лечение за AFM. Освен това, според a Преглед на изследването за 2020 г, понастоящем са налични само наблюдателни проучвания за резултатите от лечението на AFM. Експертите трябва да извършат допълнителни изследвания, за да намерят ефективни лечения за състоянието.

В момента лечението на AFM се фокусира върху осигуряването на поддържащи грижи, като например:

 • наблюдение на жизнени показатели като дихателна честота, сърдечен ритъм и кръвно налягане
 • овладяване на болката
 • стабилизиране на дихателната, сърдечната и чревната функция
 • осигуряване на дихателна поддръжка с вентилатор, ако е необходимо
 • предотвратяване на усложнения от неподвижност, като рани от залежаване и кръвни съсиреци

Също така е възможно Вашият лекар да избере да използва и други видове лечения, като например:

 • интравенозен имуноглобулин
 • кортикостероиди
 • плазмафереза

Тези лечения могат да помогнат за потискане на имунната система, за да се намали имунният отговор, който може да бъде фактор в основното състояние.

Въпреки това, според Ръководство на CDCпонастоящем няма доказателства за или против използването на тези лечения за AFM.

Предотвратяване на остър отпуснат миелит

Тъй като експертите все още не знаят точната причина за AFM, в момента няма начин да се предотврати напълно. Не е ясно защо някои хора развиват AFM, а други не.

Въпреки това, тъй като AFM се свързва с вирусна инфекция, има някои общи стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска, като например:

 • миене на ръцете си често със сапун и вода

 • въздържане от докосване на очите, устата или носа с немити ръце
 • редовно почистване на често докосвани повърхности в дома ви, като дръжки на врати и ключове за осветление
 • избягване на близък физически контакт с болни хора

Изгледи за остър отпуснат миелит

AFM може да доведе до постоянна мускулна слабост или парализа. Въпреки че перспективите могат да варират в зависимост от индивида, най-общо казано, пълното възстановяване е необичайно.

Например, a малко проучване от 2015 г включваше проследяване с 45 души, които са преживели AFM. По време на средно проследяване от 9 месеца, 38% съобщават за постоянна слабост на крайниците.

А малко проучване от 2017 г включваше проследяване на 8 деца една година след като са развили AFM. Въпреки че експертите наблюдават някои подобрения с течение на времето, 6 деца продължават да имат проблеми с движението година по-късно.

Независимо дали експертите откриват ентеровирус в пробите, също може да повлияе на перспективите, според a малко проучване от 2020 г. В сравнение с пациентите с отрицателен тест за ентеровирус, тези с положителен тест са имали по-голяма вероятност от:

 • приемане в интензивното отделение
 • слабост или парализа, засягаща и четирите крайника
 • булбарна парализа, която може да причини симптоми като затруднено дишане и затруднено преглъщане или говорене
 • проблеми с функцията на червата или пикочния мехур
 • сърдечно-съдова нестабилност, която може да включва нетипичен сърдечен ритъм или кръвно налягане

Лекарите вероятно ще препоръчат физиотерапия, трудова терапия или и двете, ако сте имали AFM. Физическата терапия се фокусира върху подобряване на силата и гъвкавостта, докато професионалната терапия ви помага да научите начини за извършване на ежедневни дейности.

Долния ред

AFM е рядко неврологично състояние, което може да доведе до постоянна мускулна слабост или парализа. Засяга предимно деца, но възрастните също могат да развият заболяването.

Експертите обикновено смятат, че вирусна инфекция може да предизвика AFM, по-специално с ентеровируса EV-D68. Въпреки това, защо някои хора развиват AFM, докато други не, в момента не е ясно.

AFM е спешна медицинска помощ. Ако вие или дете изпитате слабост на крайниците или парализа, която се появява внезапно, потърсете спешна медицинска помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss