Открит ли е вече лек за деменцията?

Все още не, въпреки че изследванията продължават в някои обещаващи направления. Въпреки това, има някои неща, които можете да направите, за да забавите развитието му.

Деменцията е дегенеративно състояние, което засяга над 55 милиона души по света. Състоянието причинява прогресивно увреждане на мозъка, което засяга паметта, комуникацията, личността, настроението, самоконтрола и др.

През последните години бяха направени подобрения в лечението на деменция. Днес има лечения, които могат да забавят прогресията на заболяването и които могат временно да управляват симптомите.

Все още няма лек за деменция, но се провеждат изследвания за нови лечения и възможно лечение. В зависимост от вида на деменцията, понякога е възможно да се забави прогресията.

Може ли деменцията да се излекува естествено или с лекарства?

Деменцията е дегенеративно състояние и в момента няма лечение.

Медицинските изследвания на деменцията обаче разшириха нашето разбиране за състоянието през последните години. Учените са помогнали да се разграничат много видове деменция. Тъй като всички те имат различни причини, леченията, които все още се развиват, могат да бъдат насочени към определен тип, а не към универсално лечение.

Например, когато имунотерапията се използва за лечение на рак, тя е насочена към раковите клетки и ги унищожава или спира тяхното възпроизвеждане. Провеждат се изследвания, за да се види дали имунотерапията може да се използва по подобен начин за насочване към протеините, които се натрупват и причиняват разрушаването на мозъчните клетки при хора с деменция.

Други възможни бъдещи лечения включват:

 • лечения, базирани на стволови клетки, които могат да възстановят мозъчните клетки

 • генно базирани терапии, които биха били насочени към генетичните причини за деменция
 • генно-базирани терапии, които биха намалили броя на потенциално увреждащите протеини, произведени в мозъка

Нито едно от тези лечения не е налично в момента и е твърде рано да се каже дали някое от тях ще излекува деменция. В момента лекарствата могат да помогнат за намаляване на симптомите, да забавят прогресията на заболяването и да подобрят качеството ви на живот. Седативите могат да намалят възбудата, а лекарствата против гадене могат да подобрят апетита.

В бъдеще лечението може да е в състояние да спре прогресията на заболяването или дори да излекува деменцията.

Искате ли да се включите?

Ако имате деменция (или анамнеза за нея във вашето семейство) и искате да се включите в най-новите клинични изследвания за лечение на деменция, вижте ClinicalTrials.gov.

Уверете се, че сте обсъдили присъединяването към всяко изпитване с вашия първичен лекар, особено ако това ще включва промени в текущия ви режим на лечение.

Какви са най-новите лечения за деменция?

Има много напредък в лечението на деменция през последните години. Лекарствата могат да помогнат за справяне със симптомите и забавяне на прогресията на заболяването, особено в ранните стадии на деменция. Понастоящем предпочитаните лекарства за лечение на деменция включват:

 • Антиамилоидни лечения: Тези лечения се прилагат чрез IV инфузия, за да се забави прогресията на деменцията.
 • Инхибитори на ацетилхолинестеразата: Тези лекарства включват Aricept, Exelon и Reminyl. Те помагат на нервните клетки в мозъка да комуникират.
 • Мемантин: Мемантинът блокира химикал в мозъка, който влошава деменцията. Това лекарство се предписва на хора с умерена до тежка деменция.
 • Лечение извън етикета: Някои лекарства, използвани в момента за лечение на други състояния, като високо кръвно налягане и ревматоиден артрит, могат да бъдат преназначени за управление на рисковите фактори за деменция.

Как да спрете прогресирането на деменцията?

Няма начин да спрете прогресирането на повечето видове деменция. Въпреки това може да успеете да го забавите. Лечението може да помогне.

Можете също да следвате стъпки в начина на живот, като например:

 • Спазване на питателна диета: Храните, които ядете, могат да повлияят на здравето на мозъка ви. Освен това спазването на балансирана диета намалява риска от усложнения от други състояния, като диабет и сърдечни заболявания.
 • Следвайки рутинни упражнения: Точно както спазването на балансирана диета, поддържането на активност е полезно за мозъка ви. Упражнението увеличава кръвта и кислорода в мозъка ви и това може да помогне за поддържането на мозъчните връзки.
 • Получаване на много сън: Достатъчният сън е важен за вашето здраве по много начини. Един от начините е да позволите на мозъка си да си почине и да се нулира, което намалява риска от деменция.
 • Поддържане на социални връзки: Социализацията и общността могат да помогнат за забавяне на влошаването на паметта.
 • Поддържайте мозъка си зает: Психически стимулиращи дейности, като свирене на инструменти, четене, усвояване на нови умения или игра на игри, са полезни за здравето на мозъка ви.

Може ли деменцията да бъде предотвратена?

Няма начин да се предотврати деменция. Можете обаче да намалите риска от развитие.

Въпреки че някои рискови фактори са неща, които не можете да промените, като семейната ви история, има някои рискови фактори, които управлявате. Справянето с тези рискови фактори може да намали риска от деменция.

Стъпките, които трябва да предприемете, включват:

 • оставане физически активен
 • не пуши
 • поддържане на умерено тегло
 • приемане на питателна диета
 • като се грижи за вашето психично здраве
 • пиене само на умерено количество алкохол, ако изобщо пиете

В момента няма лек за деменция. Повечето видове деменция са дегенеративни и ще се влошат с времето.

Текущите лекарства могат да лекуват симптомите и понякога могат да забавят прогресията, но не могат да спрат или обърнат ефектите.

Провеждат се изследвания за намиране на нови лечения и потенциален лек за деменция. В бъдеще лекарите могат да използват напредъка в терапиите със стволови клетки, генно-базирани терапии или имунотерапии за по-добро лечение или дори лечение на деменция.

Засега леченията могат да забавят дегенерацията на мозъка при някои хора с деменция. Стъпки като поддържане на активност и поддържане на социални връзки също са чудесни начини за предотвратяване на инсулти и други здравословни проблеми, които могат да влошат ефектите от деменцията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss