Откажете пушенето, за да намалите симптомите на астма

Доказано е, че пушенето уврежда белите дробове и влошава симптомите на астма. Спирането е най-добрата стъпка за цялостното ви здраве.

Когато имате астма, вие вече имате потенциално намален капацитет на белите дробове и може също да изпитате различни задействания, които понякога могат да затруднят дишането.

Повечето хора развиват астма в резултат на генетични фактори и фактори на околната среда. Причини като алергии, интензивна активност или излагане на прах и пърхот могат да причинят обостряне.

Въпреки че в момента няма лек за астма, много хора в крайна сметка я надрастват. Други се научават да управляват състоянието и да се радват на пълноценен живот.

Някои поведения обаче могат да влошат вече трудното състояние. Ако имате астма и все още пушите, ще искате да продължите да четете.

Какво се случва, ако пушите с астма?

По дефиниция, астмата е състояние, при което вашите дихателни пътища могат да се раздразнят и ограничат, което затруднява въздушния поток. Но според Американската белодробна асоциация, приблизително 18% от възрастните американци с астма също пушат.

Дори при пушачи без астма, цигареният дим доказано:

  • причиняват зачервяване
  • дразнят белите дробове
  • насърчават натрупването на слуз и подуване в белите дробове
  • причиняват кашлица, понякога упорита

По същия начин може да унищожи белодробната тъкан, която иначе би работила за ефективно отстраняване на дразнители. При хора с астма тези симптоми могат да бъдат засилени, 2021 изследване предполага. Те дори могат да насърчат по-чести и интензивни астматични пристъпи.

Освен това тютюнопушенето може да увеличи риска човек с астма да развие други опасни респираторни заболявания като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), емфизем, бронхит или дори комбинация от тях. Освен това пушенето увеличава шансовете на човек да развие рак на белия дроб.

Има разбираемо по-малко изследвания върху ефекта на електронните цигари, но един преглед на текущата литература от 2021 г. установи, че те наистина допринасят отрицателно за симптомите на астма. Те посъветваха хората с астма да избягват електронните цигари.

Пушенето на канабис и астмата

Въпреки че е доказано, че пушенето на цигари влияе отрицателно на симптомите на астма, изследванията върху пушенето на канабис и астмата са по-нови и по-малко убедителни.

Канабиноидите са едни от активните химикали, които се отделят, когато пушите канабис. Те често се използват за лечение на болка и намаляване на възпалението. Това може да бъде полезно при лечението на астма, но изследвания от 2020 г. показват, че вредите от тютюнопушенето може да надхвърлят всички ползи.

Научете повече за връзката между канабиса и астмата.

Може ли пушенето да причини астма?

Астмата би съществувала без цигари, но пушенето изглежда увеличава риска. Към днешна дата експертите смятат, че астмата се развива като комбиниран резултат от генетиката и факторите на околната среда.

Например, наличието на роднини с анамнеза за астма и потенциално страдащи от тежки респираторни вируси като дете също може да увеличи шансовете на дадено лице да развие астма.

Употребата на тютюн обаче може да влоши състоянието и да увеличи вероятността от повече негативни странични ефекти или бъдещи здравословни проблеми.

Спирането на тютюнопушенето е най-добрият начин за лечение на вашата астма

Науката отдавна е доказала рисковете за здравето, произтичащи от тютюнопушенето. От повишен риск от сърдечни заболявания и рак до преждевременно стареене, пушенето е обратното на прогреса. За хората с астма, които пушат, изборът на програма за спиране на тютюнопушенето е най-добрата защита за предотвратяване на влошени резултати.

Много планове за здравно осигуряване осигуряват покритие за програми и продукти за отказване от тютюнопушенето. По същия начин местни ресурси могат да бъдат намерени и чрез Северноамериканския консорциум Quitline, който събира програми и телефонни номера за програми за отказване от тютюнопушенето в целия континент.

Организациите за застъпничество и правителствените агенции също предоставят достъп до програми, както и ресурси, за да помогнат на хората да спрат да пушат. Обмислете една от следните опции:

  • Американска белодробна асоциация: Свобода от тютюнопушене
  • Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC): Съвети от бивши пушачи
  • Администрация по храните и лекарствата (FDA): FDA 101: Продукти за отказване от тютюнопушенето
  • Американско дружество за борба с рака: Как да спрем употребата на тютюн
  • Американска сърдечна асоциация: 5 стъпки за отказване от пушенето и вейпинга
  • Уебсайт на правителството на САЩ: SmokeFree.gov

Често задавани въпроси

Изчезва ли астмата, ако се откажете от пушенето?

Въпреки че индивидуалният опит може да варира, много хора ще видят подобрение на симптомите на астма не след дълго след като спрат да пушат. Може също така да получите по-малко астматични пристъпи.

Колко време след отказване от тютюнопушенето се подобрява астмата?

В някои случаи, симптомите на астма могат да се подобрят само за седмица. По-специално това се отнася до симптоми като хрипове и кашлица. Вашата белодробна функция може да започне да се подобрява в рамките на 2 седмици до 3 месеца.

Научете повече за това какво може да се случи, когато спрете да пушите.

Какво се случва, ако продължите да пушите с астма?

Пушенето с астма само увеличава шансовете състоянието ви да се влоши или да прогресира в други дегенеративни респираторни заболявания. ХОББ, емфизем и хроничен бронхит са всички възможни резултати.

Защо астмата ми се влошава след отказване от пушенето?

Не е необичайно кашлица или други симптоми на астма да се развият или засилят малко след отказване от пушенето. Това може да накара някои хора да се почувстват, че отказването не си струва.

Това явление обаче е краткотрайно и не е причина да се върнете към тютюнопушенето. Вместо това помислете за временно увеличаване на честотата на използване на лекарства за астма. Вашият лекар може също да ви помогне да намерите допълнителни лечения, които да помогнат на тялото ви да преодолее пристрастяването.

Как мога да укрепя белите си дробове на астма?

Упражнението е един от най-добрите начини за подобряване на белодробната функция, включително за хора с астма. Независимо дали пушите, ако имате астма, намаленият белодробен капацитет и функция са често срещани проблеми.

Когато тренирате, можете да подобрите белодробния си капацитет — или максималното количество кислород, което тялото ви може да използва — както и да подобрите притока на кръв към белите дробове и сърцето.

Научете за най-добрите упражнения за хора с астма.

За вкъщи

Ако пушите и имате астма, вие подготвяте белите си дробове за повече напрежение и увеличавате риска от допълнителни усложнения. Вашият най-добър вариант за подобряване на белодробната функция и намаляване на риска от развитие на по-изтощителни респираторни заболявания е да откажете пушенето.

Знайте, че не сте сами и че много програми в цялата страна са създадени, за да ви помогнат да изгасите този задник завинаги. Получете още съвети как да откажете пушенето.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss