Отговори на вашите често задавани въпроси: Как протича витилигото?

Загубата на пигментация на кожата е отличителният симптом на витилиго, но колко бързо прогресира може да варира между хората и подвидовете на заболяването.

Витилигото е автоимунно заболяване. Точната причина за витилиго не е добре разбрана, но състоянието възниква, когато имунната система на тялото ви атакува меланоцитите, клетките, които произвеждат пигмент. Това кара петна от кожата да губят цвета си.

Като най-честа причина за депигментация на кожата, витилигото засяга до 2% на хора в световен мащаб и може да се появи на всяка възраст. Съществуват различни системи за класификация, но витилигото обикновено се категоризира в два типа: несегментарно (засягащо двете страни на тялото) и сегментарно (засягащо едната страна на тялото).

Витилигото може да се появи навсякъде по лицето и тялото. Някои хора могат да развият витилиго в лигавиците, като например в устата или носа и гениталиите. Витилигото може също да доведе до загуба на цвят и побеляване на косата, миглите или веждите на човек.

Повечето случаи на витилиго започват с малко и може да не сте твърде загрижени за няколко незначителни, по-светли участъци от кожата. Ако обаче не се лекува, това състояние може да прогресира и е възможно забележимо, широко разпространено обезцветяване.

Колко бързо прогресира витилигото?

Витилигото е прогресивно, но няма начин да разберете колко бързо ще се разпространи вашето витилиго или колко пигментация на кожата ще загубите.

Несегментарното витилиго има тенденция да се развива бавно. Хората могат да развият нови петна от депигментирана кожа през целия си живот.

Сегментарното витилиго има тенденция да напредва по-бързо от несегментарното в началото, причинявайки бърза депигментация през първите 6 месеца до една година.

Вероятно обаче няма да продължите да губите цвета на кожата си за неопределено време при този тип витилиго. След период на бърза загуба, депигментацията се стабилизира и може никога да не развиете нови петна.

„Прогресията на витилигото може да варира“, казва д-р Стивън Лайн, козметичен лекар във Филаделфия, Пенсилвания и член на борда на Американската козметична асоциация. „Някои може да изпитат бавна прогресия само с няколко малки петна, развиващи се в продължение на много години, докато при други може да се наблюдава бърза прогресия в рамките на месеци.“

Той добавя, че някои хора може да изпитат периоди на стабилна пигментация или дори да забележат връщане на пигмента по време на витилиго.

Може ли витилигото да бъде излекувано или спряно?

В момента няма лек за витилиго. Но има лечения, които могат да помогнат за възстановяване на цвета на кожата и забавяне на депигментацията – въпреки че резултатите варират.

Витилигото прогресивно ли се влошава?

Витилигото може да прогресира, но е непредсказуемо състояние.

Може да изпитате забележима, напредваща депигментация или бавни промени за дълъг период от време. Някои видове витилиго в крайна сметка се стабилизират.

„По-големите петна могат да продължат да се разширяват и разпространяват, въпреки че често остават на едно и също място в продължение на години, обяснява д-р Анна Чакон, сертифициран дерматолог и автор от Маями, Флорида. „Позицията на по-малките макули [flat, discolored areas of skin] варира и се променя с времето, тъй като определени участъци от кожата губят и възвръщат цвета си.

Ако сте развили това състояние в ранна възраст, има по-висок шанс че по-голяма част от тялото ви в крайна сметка ще бъде засегната и скоростта на прогресиране на витилиго ще бъде по-бърза в сравнение с хората, които го развиват по-късно в живота.

Има ли стадии на витилиго?

Витилигото не следва непременно път на прогресия, но може да се класифицира според количеството на тялото ви, засегнато от депигментация и където оцветяването на кожата е изгубено.

Според Chacon витилигото може да се класифицира като:

 • Локализиран: Кожните петна са ограничени до определени области на тялото.
 • Обобщени: Кожни петна могат да се видят по цялото тяло.
 • Лигавица: Лигавиците на устата или гениталиите са
  засегнати от витилиго.
 • фокусно: Загубата на пигментация се наблюдава на няколко петна в една област.

Има ли някакви лечения за витилиго?

Предлагат се лечения за витилиго, но отговорите могат да варират. Може да се наложи да опитате няколко различни подхода, преди да забележите резултати. Дори тогава не всеки може успешно да се справи с депигментацията на кожата или да възстанови изгубения цвят на кожата.

Линията показва, че локалните кортикостероиди са най-често срещаното лечение на витилиго. „Те помагат за намаляване на възпалението и насърчават растежа на нови кожни клетки. Те работят най-добре за малки петна от витилиго“, казва той.

Други лечения, които лекар или дерматолог може да препоръча, включват:

 • Орален преднизон: Краткотраен стероид, приеман през устата, за да помогне за потискане на имунния отговор и забавяне на депигментацията на кожата.
 • Локални инхибитори на калциневрин: „Не по предназначение“ лечение за витилиго, което инхибира провъзпалителния протеин калциневрин, намалявайки възпалението и насърчавайки репигментацията.
 • JAK инхибитор: Ruxolitinib (Opzelura) е локален JAK инхибитор, одобрен за лечение на несегментарно витилиго. Инхибиторите на JAK са насочени към специфични пътища, включени в имунния отговор, и могат да помогнат за спиране на разрушаването на меланоцитите.
 • Трансплантация на меланоцити: Амбулаторна процедура, при която меланоцитите се трансплантират от незасегнати области на тялото ви на места с витилиго.
 • Кожна присадка: Хирург трансплантира пигментирана кожа от една област на тялото ви в област на кожата с витилиго.
 • Фототерапия: По време на фототерапия кожата ви е изложена на ултравиолетова светлина, за да се стимулира производството на кожен пигмент.
 • Козметично татуиране с микропигментация: Тази козметична процедура включва имплантиране на пигмент в кожата с игла за татуиране.
 • Депигментация: Лечение на тежко, широко разпространено витилиго, което включва премахване на пигментацията от незасегнати участъци от кожата, за да съответства на петна от витилиго.

Терапията с ултравиолетова светлина не означава излагане на слънце

Излагането на слънце няма да подобри витилигото, въпреки че изглежда, че „получаването на тен“ ще насърчи кожата ви да произвежда пигментация.

Ултравиолетова светлина е терапия за витилиго — но това е целева терапия, извършвана със специализирано оборудване. Използва се само върху участъци от кожата ви, които са загубили пигментация.

Когато излагате тялото си на слънце, вашите пигментирани зони ще потъмнеят и това всъщност може да накара витилигото да изпъкне още повече.

Петната от витилиго също са по-уязвими към слънчево изгаряне и изгарянето може да влоши витилигото.

Беше ли Ви полезно?

Витилигото е непредсказуемо автоимунно заболяване, което кара кожата ви да губи пигментация. Може да се развие при всеки на всяка възраст и е най-честата причина за депигментация на кожата.

Прогресията на витилигото не е линейна. Не винаги започва от едно и също място или напредва с еднаква скорост. Няма начин да разберете колко бързо ще ви засегне витилигото или колко пигмент ще загубите.

Повечето случаи на витилиго започват малко и въпреки че в момента няма лечение, бързото лечение може да подобри шансовете ви за забавяне на прогресията на витилигото и възстановяване на пигментацията на кожата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss