Остър панкреатит

Какво е остър панкреатит?

Панкреасът е орган, разположен зад стомаха и близо до тънките черва. Той произвежда и разпределя инсулин, храносмилателни ензими и други необходими хормони.

Остър панкреатит (AP) е възпаление на панкреаса. Появява се внезапно и причинява болка в горната част на корема (или епигастралната) област. Болката често се излъчва към гърба.

AP може да включва и други органи. Може също да се развие в хроничен панкреатит, ако имате продължителни епизоди.

Какво причинява остър панкреатит?

Острият панкреатит се причинява пряко или косвено. Преките причини засягат самия панкреас, неговите тъкани или неговите канали. Косвените причини са резултат от заболявания или състояния, които произхождат някъде другаде в тялото ви.

Камъните в жлъчката са една от основните причини за остър панкреатит. Жлъчните камъни могат да се задържат в общия жлъчен канал и да блокират канала на панкреаса. Това пречи на течността да тече към и от панкреаса и причинява увреждане.

Преки причини

Други преки причини за остър панкреатит включват:

 • внезапни атаки на имунната система върху панкреаса или автоимунен панкреатит
 • увреждане на панкреаса или жлъчния мехур от операция или нараняване
 • прекомерни мазнини, наречени триглицериди в кръвта ви

Косвени причини

Непреките причини за остър панкреатит включват:

 • злоупотребата с алкохол
 • кистозна фиброза, сериозно състояние, което засяга белите дробове, черния дроб и панкреаса

 • Болест на Кавазаки, заболяване, което се среща при деца на възраст под 5 години

 • вирусни инфекции като паротит и бактериални инфекции като микоплазма
 • Синдром на Рейе, усложнение от някои вируси, които могат да засегнат и черния дроб

 • някои лекарства, съдържащи естроген, кортикостероиди или някои антибиотици

Кой е изложен на риск от остър панкреатит?

Пиенето на твърде много алкохол може да ви изложи на риск от възпаление на панкреаса. Националният институт по здравеопазване (NIH) определя „твърде много“ като повече от едно питие на ден за жени и максимум две напитки на ден за мъже. Мъжете са по-застрашени от жените от развитие на свързан с алкохол панкреатит.

Пушенето на тютюн също увеличава шансовете ви за АР. Процентът на тютюнопушене и пиене е сходен при чернокожите и белите американци, но чернокожите американци са повече от два пъти по-склонни да развият АР. Семейната анамнеза за рак, възпаление или друго състояние на панкреаса също ви излага на риск.

Разпознаване на симптомите на остър панкреатит

Основният симптом на острия панкреатит е коремната болка.

Разбийте го: коремна болка

Болката може да варира в зависимост от определени фактори. Те включват:

 • болка в рамките на минути след пиене или ядене на храна
 • болка, разпространяваща се от корема към гърба или областта на лявото рамо
 • болка, която продължава няколко дни наведнъж
 • болка, когато лежите по гръб, повече, отколкото когато седите

Други симптоми също могат да увеличат болката и дискомфорта. Те включват:

 • треска
 • гадене
 • повръщане
 • изпотяване
 • жълтеница (пожълтяване на кожата)

 • диария
 • подуване на корема

Когато някой от тези симптоми е придружен от коремна болка, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Диагностика на остър панкреатит

Вашият лекар може да диагностицира AP чрез кръвни изследвания и сканирания. Кръвният тест търси ензими (амилаза и липаза), изтичащи от панкреаса. Ултразвуковото, CT или MRI сканирането позволява на Вашия лекар да види всякакви аномалии във или около панкреаса. Вашият лекар също ще попита за вашата медицинска история и ще ви помоли да опишете дискомфорта си.

Лечение на остър панкреатит

Често ще бъдете приети в болницата за повече изследвания и за да сте сигурни, че получавате достатъчно течности, обикновено интравенозно. Вашият лекар може да предпише лекарства за намаляване на болката и лечение на всякакви възможни инфекции. Ако тези лечения не работят, може да се наложи операция за отстраняване на увредена тъкан, дрениране на течност или коригиране на запушени канали. Ако камъните в жлъчката са причинили проблема, може да се наложи операция за отстраняване на жлъчния мехур.

Ако Вашият лекар заключи, че лекарството причинява остър панкреатит, спрете да използвате това лекарство незабавно. Ако травматично нараняване е причинило панкреатита ви, избягвайте дейността, докато не се възстановите напълно от лечението. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да увеличите активността си.

Може да изпитате много болка след остър панкреатит, операция или друго лечение. Ако са предписани лекарства за болка, не забравяйте да следвате плана на Вашия лекар, за да намалите дискомфорта си, след като се приберете у дома. Избягвайте напълно пушенето и пийте много течности, за да сте сигурни, че няма да се дехидратирате.

Ако болката или дискомфортът все още са непоносими, важно е да се консултирате отново с Вашия лекар за последваща оценка.

Острият панкреатит понякога е свързан с диабет тип 2, който засяга производството на инсулин. Яденето на храни като постни протеини, листни зеленчуци и пълнозърнести храни може да помогне на панкреаса ви да произвежда инсулин по-редовно и нежно.

Начин на живот и диета

Останете хидратирани през цялото време. Съхранявайте бутилка с вода или напитка, инфузирана с електролит, като Gatorade.

Помогнете за предотвратяване на AP, като ограничите количеството алкохол, което пиете. Ако вече сте имали панкреатит и не сте променили начина на живот, е възможно да го развиете отново. Децата и тийнейджърите под 19 години не трябва да приемат аспирин, освен ако лекарят им не го предпише. Аспиринът може да причини синдром на Reye, който е известен тригер за остър панкреатит.

Усложнения на остър панкреатит

Острият панкреатит може да причини псевдокисти в панкреаса. Тези пълни с течност чували могат да доведат до инфекции и дори вътрешно кървене. Острият панкреатит също може да наруши баланса на химията на тялото ви. Това може да доведе до повече усложнения.

Може също да се сблъскате с възможността за диабет или проблеми с бъбреците, които водят до диализа. Или недохранване, ако вашият остър панкреатит е тежък или ако развиете хроничен панкреатит с течение на времето.

При някои хора остър панкреатит може да бъде първият признак на рак на панкреаса. Говорете с Вашия лекар за лечението веднага щом Ви диагностицира остър панкреатит, за да избегнете усложнения. Бързото и ефективно лечение намалява значително риска от усложнения.

Outlook

Панкреатитът може да причини сериозна краткотрайна болка. Нелекуваните случаи и рецидивите могат да доведат до хронични проблеми. Повечето случаи могат да бъдат лекувани. Ако сте приети в болницата за остър панкреатит, колко време ще трябва да останете зависи от тежестта на вашия епизод. Избягвайте пиенето на алкохол, тежките упражнения и следвайте диетичен план, който позволява на панкреаса да се излекува, преди да се върнете към нормалната си диета.

Симптомите на панкреатит могат да бъдат объркващи. Болката в корема и гърба може да има и други причини. Ако забележите тези симптоми, посетете Вашия лекар.

Острият панкреатит може да се лекува успешно и обикновено промените в начина на живот ще ви позволят да живеете комфортно, дори ако имате пристъпи от време на време. Говорете с Вашия лекар, за да сте сигурни, че следвате правилния план за лечение и промените в начина на живот, за да намалите риска от бъдещи пристъпи на остър панкреатит.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss