Основен молекулярен отговор при хронична миелоидна левкемия (CML)

Лекарите използват молекулярни отговори, за да наблюдават ефективността на лечението на ХМЛ. Голям молекулярен отговор е, когато количеството на анормалното BCRABL ген във вашата кръв и костен мозък е понижен до 0,1% от изходното ви измерване.

Хроничната миелоидна левкемия (ХМЛ) съставлява около 15% нови случаи на левкемия в Съединените щати. Перспективата за хората с ХМЛ се е подобрила драстично след въвеждането на инхибиторите на тирозин киназата (TKI) в началото на 2000-те. TKI са вид таргетна терапия, която обикновено се предлага под формата на хапчета.

Днес около 85% от хората с ХМЛ живеят поне 10 години, а средната продължителност на живота е почти толкова дълга, колкото при хората без ХМЛ.

Молекулярният отговор е един от начините, по които лекарите наблюдават ефективността на вашето лечение на ХМЛ. Това е мярка за това колко клетки във вашата кръв и костен мозък носят BCRABL ген.Голям молекулярен отговор е, когато количеството на този ген е намалено 1000 пъти от вашето нетретирано изходно измерване.

Прочетете, за да научите за молекулярните отговори на лечението с ХМЛ и как лекарите използват тези отговори, за да наблюдават ефективността на лечението.

Какъв е главният молекулен отговор при ХМЛ?

Лекарите наблюдават колко добре работи вашето лечение на ХМЛ, като използват тестове за кръв и костен мозък за наблюдение три вида от отговорите:

 • Хематологичен отговор: Хематологичният отговор е мярка за това колко клетки в кръвта ви изглеждат необичайни под микроскоп. Този отговор се постига, когато:

  • Вашият брой бели кръвни клетки е по-малко от 10 000 на микролитър (µL) кръв.
  • Вашият брой тромбоцити е по-малък от 450 000 на µL кръв.
  • Имате по-малко от 5% базофили във вашия периферна кръв.
  • В периферната Ви кръв няма циркулиращи незрели миелоидни клетки.
  • Вашият далак е върнал нормален размер (не се палпира).
 • Цитогенетичен отговор: Цитогенетичният отговор е мярка за това колко клетки във вашия костен мозък имат генетична аномалия, наречена Филаделфийска хромозома. Пълен цитогенетичен отговор е, когато няма откриваеми филаделфийски хромозомни клетки.
 • Молекулен отговор: Молекулярният отговор е мярка за това колко от вашите клетки в кръвта и костния ви мозък съдържат BCRABL ген. Измерва се с тест за полимеразна верижна реакция (PCR) в лаборатория, като се използва проба от кръв или клетки от костен мозък. Голям молекулярен отговор се отбелязва, когато има 1000 пъти намаление на BCRABL генни клетки от измерване на базовата линия (предварително третиране).

BCRABL е анормален ген, открит в клетките на костния мозък и кръвните клетки на хора с ХМЛ и определен тип остра лимфобластна левкемия (ОЛЛ), наречена ОЛЛ с положителна филаделфийска хромозома.

BCRABL се образува, когато BCR генът, който обикновено се намира на хромозома 22 се комбинира с ABL гена, който обикновено се намира на хромозома 9.

Според Американско общество за борба с ракаосновен молекулен отговор е, когато количеството на BCRABL в кръвта или костния Ви мозък е по-малко от 1/1000th (или 0,1%) от това, което би се очаквало, ако вашата ХМЛ не беше лекувана.

Защо основният молекулен отговор е важен при лечението на ХМЛ?

Измерване на нивата на BCRABL в кръвта Ви с PCR тест е важен начин за преценка на ефективността на Вашето лечение. Достигането на голям молекулярен отговор показва на лекарите, че вашето лечение намалява броя на раковите клетки в тялото ви.

По-старо проучване от 2011 г. установи, че хората с ХМЛ, които са постигнали ранен основен молекулярен отговор, са по-склонни да изпитат траен цитогенетичен отговор и по-ниски нива на прогресия на заболяването.

А 2017 проучване установиха, че постигането на ранен голям молекулярен отговор предсказва по-добри резултати за хората с ХМЛ и може да бъде полезно за подпомагане на лекарите да определят дали са необходими алтернативни лекарства за TKI за тези, които не достигат етапи на ранен молекулярен отговор.

Ако лекарите не ви видят BCRABL нивата спадат с течение на времето, те може да искат да променят лечението Ви.

Лекарите преценяват колко и колко бързо BCRABL нивата спадат, когато се прецени колко добре работи вашето лечение.

Националната цялостна мрежа за борба с рака (NCCN) изброява следните прагове като оптимални или предупредителни отговори:

месец Оптимален отговор (BCRABL процент в сравнение с изходното ниво) Предупредителен отговор (BCRABL процент в сравнение с изходното ниво)
3 месеца Равно на или по-малко от 10% повече от 10%
6 месеца Равно на или по-малко от 10% NA
12 месеца по-малко от 1% Между 1–10%
По всяко време след 12 месеца По-малко от 0,1% (основен молекулен отговор) Между 0,1–1%

NCCN счита отговор от повече от 10% на месец 6 и 12, или повече от 1% по всяко време след 12 месеца, за неуспешно лечение. Ако имате неуспешно лечение, лекарите вероятно ще искат да опитат различна комбинация от лекарства.

Други експертни групи, като Европейското дружество по медицинска онкология, имат малко по-различни насоки за това колко бързо BCRABL нивата трябва да спаднат за оптимални резултати.

Как се наблюдава молекулярният отговор при CML?

Когато за първи път получите диагноза ХМЛ, лекар ще поиска да извърши тестове за кръв и костен мозък. Ще повтаряте тези тестове поне на всеки 3 месеца.

Лекарите могат да определят вашия молекулярен отговор, като използват PCR тест за идентифициране BCRABL чрез вземане на проба от кръв или костен мозък.

Лекарите могат да вземат проба от вашия костен мозък с помощта на дълга тънка игла. Тази процедура се нарича биопсия на костен мозък. Те могат да получат проба от вашата кръв през вена на ръката ви.

Какво е молекулярна ремисия при ХМЛ?

Голямата молекулярна реакция понякога се нарича също голяма молекулярна ремисия. Терминът ремисия означава, че признаците на вашия рак са намалени.

Ремисия без лечение е друг термин, който лекарят може да използва. Дефинира се като поддържане на основен молекулен отговор дори след като спрете приема на TKI.

Лекарят може да ви каже, че имате пълен молекулярен отговор, ако вашият BCRABL нивата са под 0,0032% от изходното Ви ниво преди лечението. Може да сте кандидат за преустановяване на TKI, ако постигнете пълен молекулярен отговор.

Как основният молекулярен отговор влияе върху перспективите на хората с ХМЛ?

Изследванията показват, че хората, които имат бърз отговор на лечението с ХМЛ, в рамките на 3 до 6 месецаса склонни да имат по-добри резултати.

В 2018 проучване, изследователите установиха, че колкото по-рано се достигне основен молекулярен отговор, толкова по-големи са шансовете за постигане на дълбок молекулярен отговор. Дълбокият молекулен отговор се определя като BCRABL нива по-малко от 0,01% от изходното ви ниво.

Дълбокият молекулярен отговор е предпоставка за изпитване на спиране на TKIs.

Вашият молекулярен отговор на лечението с ХМЛ е мярка за това колко клетки във вашата кръв или костен мозък съдържат анормалното BCRABL ген. Голям молекулярен отговор е, когато нивата на този ген са 1000 пъти по-ниски от изходното измерване преди лечението.

Повечето хора с ХМЛ постигат голям молекулярен отговор. Въпреки това, ако не постигнете този крайъгълен камък след 12 месеца, лекарят може да поиска да промени лечението Ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss