Оргазмът не трябва да е болезнен – ​​ето как да намерите облекчение

изрязан изглед на човек, лежащ с лице надолу в леглото, лице, покрито с дълга брюнетка, и ръце над главата с ръце, стиснали белите чаршафи

Оргазмите винаги са приятни, нали? Всъщност грешно.

За някои хора оргазмите дори не са „просто добре“. Те са направо болезнени. Официално известни като дизоргазмия, болезнените оргазми са нещо, което може да изпита някой с всякаква анатомия.

Нормално ли е?

„Не, не е нормално или здравословно да изпитваш болезнени оргазми“, казва терапевтът на тазовото дъно Джули Гилеспи PT, DPT, OCS, с Физикална терапия на Гилеспи в Лос Анджелис, Калифорния.

Но дизоргазмията не е толкова необичайна, колкото може да ви накара да повярвате липсата на изследвания и информация за нея.

Понастоящем няма категорични данни за това какъв процент от хората изпитват болезнен оргазъм.

Но Майкъл Ингбър, доктор по медицина, сертифициран уролог и специалист по женска тазова медицина в Центъра за специализирано женско здраве в Ню Джърси, подозира, че около 10 процента от хората изпитват това в някакъв момент от живота си.

Въпреки това болезнените оргазми не са нещо, с което трябва да се справяте. „Има лекарства за болезнени оргазми“, казва Гилеспи.

Защо се случва

Има приблизително толкова неща, които могат да доведат някого до оргазъм, колкото и неща, които могат да причинят оргазъм да бъде болезнен.

Това включва физически, емоционални, умствени и психологически фактори – понякога комбинация от два или повече.

Например, както обяснява Анджела Джоунс, акушер-гинеколог и постоянен съветник по сексуално здраве в astroglide, дисфункцията на мускулите на тазовото дъно е една от основните причини за болезнени оргазми.

Точно както някой може да задържи стреса в други мускули – помислете: раменете, шията, долната част на гърба – много е възможно някой да задържи стреса и напрежението в мускулите на тазовото дъно.

Така че докато дисфункцията на тазовото дъно е реална физически опит, понякога първоначалната причина за дизоргазмия е анамнеза за хроничен стрес или емоционална или сексуална травма.

Ако някой е израснал в сексуално отрицателно домакинство или общност, болката от оргазъм може също да бъде свързана с интернализиран срам около:

 • мастурбация
 • партньорски секс
 • предбрачен секс
 • сексуална ориентация

Вагинален или вулварен оргазъм

Хей, собственици на вулва! Изпитвали ли сте някога болка при вътрешна (вагинална) или външна (вулварна) стимулация? Ето някои често срещани причини и решения:

Кои са някои от най-честите причини?

Както казва Анджела: „Списъкът с неща, които причиняват болезнени оргазми, наистина продължава и продължава“. По-долу са само някои от тях.

Свръхреактивност на тазовото дъно

При собствениците на вулвата най-честата причина за дизоргазмия е дисфункцията на тазовото дъно.

Като освежаване: мускулите на тазовото дъно са разположени в — познахте! — таз. Те се простират от срамната кост (отпред) до опашната кост (отзад) и от едната до другата страна.

Те държат органите на тазовото дъно – матката, пикочния мехур и червата – на място.

По време на оргазъм тези мускули се свиват много бързо. Понякога болката по време на оргазъм се случва, защото тези мускули се свиват.

„Понякога при пациенти с вече стегнати, напрегнати мускули на тазовото дъно, оргазмът кара тези мускули да станат още по-стегнати, което е болезнено“, казва Ингбер.

Друг път Хедър Джефкоут, DPT, която е специализирана в сексуална дисфункция, болка и инконтиненция, и автор на „Секс без болка: Ръководство за самолечение за сексуалния живот, който заслужавате“, казва: „Мускулните контракции могат да доведат до сблъсък на нервите , което води до болка по време на оргазъм.” ой.

Ендометриоза

Ендометриозата възниква, когато маточната тъкан расте извън матката. Болката в таза е един от най-честите симптоми, като болката по време на секс или оргазъм не е много назад.

Ако имате ендометриоза, може също да изпитате:

 • болезнени движения на червата или уриниране
 • болезнени, тежки периоди
 • болки в кръста

Възпалително заболяване на таза (PID)

PID е възпалителна инфекция в репродуктивните органи. Обикновено се случва, когато нелекувана полово предавана инфекция (ППИ) се разпространи в матката, фалопиевите тръби или яйчниците.

PID може също да причини:

 • кървене по време на секс
 • зацапване между пола
 • висока температура
 • промяна в отделянето, миризмата или вкуса

Колкото по-дълго не се лекува, толкова по-вероятно е да причини усложнения. Хванете го достатъчно рано и курс на антибиотици трябва да го изчисти веднага.

Кисти на яйчниците

Овариалните кисти са пълни с течност джобове, които могат да се появят в или върху яйчниците, което може да причини болка по време на проникване – особено дълбоко проникване.

Те обикновено изчезват сами в рамките на няколко месеца.

Миома на матката

Миомата на матката не винаги причинява симптоми.

Но в някои случаи проникването може да причини поява на болка, запек или болка в долната част на гърба.

История на болезнени оргазми

Понякога хората ще изпитват болка по време на оргазъм дори след като първоначалната причина е отстранена.

„Когато има очакване на болка, физическият резултат ще бъде повече болка, защото мускулите ви ще се пазят в очакване на тази болка“, обяснява Джефкоут. “Понякога болката се превръща в самоизпълняващо се пророчество.”

Отмяната на това изисква преквалифициране на тялото и мозъка, за да виждат оргазма като приятен, вместо като болезнен.

Има ли нещо, което можете да направите сами, за да намерите облекчение?

Сексът не трябва да наранява. И ако сексът, който искате да правите, ви причинява болка, вие наистина yy не трябва да се опитвате сами да отстраните болката.

Вероятно има основно състояние, което се нуждае от лечение. Отлагането на търсенето на експертен съвет може да влоши симптомите ви или да доведе до други усложнения.

Освен това търсенето на експертен съвет може напълно да облекчи болезнените ви оргазми.

Оргазъм на пениса

Следват пет често срещани причини за болезнени оргазми на пениса:

Кои са някои от най-честите причини?

Има широк, широк спектър от състояния, които могат да причинят болезнена еякулация при хора с пениси.

Нелекувани ППИ

Изпитвате парене, дразнене или парене по време на еякулация? Може да е нелекувана ППИ.

Това е често срещан симптом на бактериални ППИ, включително:

 • гонорея
 • хламидия
 • трихомониаза

Всички бактериални ППИ са напълно лечими с правилните антибиотици и всички вирусни ППИ, като херпес, могат да бъдат управлявани.

Дисфункция на тазовото дъно

„Притежателите на пениса имат същата мускулатура на тазовото дъно, която имат собствениците на вагини“, обяснява Ингбер.

„Така че по време на оргазъм, когато настъпи еякулация, има ритмично свиване на мускулите на тазовото дъно, което може да причини болка и в някои случаи сблъсък на нервите“, казва той.

простатит

Простатата е жлеза с четвърт размер, разположена под пикочния мехур, към пениса при хора, определени като мъже при раждането.

Понякога тази жлеза се възпалява поради бактерии, инфекция или хронично състояние. Това е известно като простатит и може да направи еякулацията болезнена.

Рак на простатата

Простатата също може да се превърне в място на рак.

Ракът на простатата често протича безсимптомно, но когато има симптоми, болезнената еякулация е често срещана.

Струва си да се спомене: Някои собственици на пениси изпитват болезнен оргазъм след радикална простатектомия или подложени на лъчева терапия, две често срещани лечения за рак на простатата.

Еякулационни кисти или камъни

Мда. Възможно е едно от тях да се развие в еякулационния канал (известен още като мястото, където излиза семенната течност). А ако каналът е запушен? Оу!

Има ли нещо, което можете да направите сами, за да намерите облекчение?

Моля, ако оргазмът на пениса ви причинява болка, а не удоволствие, говорете с доставчик на здравни услуги.

Като се има предвид, че ракът е една от възможните причини, този вид болка не е нещо, което трябва да игнорирате или да се опитвате да лекувате сами. К?

Анален оргазъм

Като освежаващо средство, анален оргазъм може да възникне след всякакъв вид анална стимулация – било то близане, запушване, проникване, масажиране или пипане с пръсти. И, подобно на други оргазми, би трябвало да е приятно!

Кои са някои от най-честите причини?

По-долу са двете най-често срещани причини, поради които аналните оргазми са болезнени, дори когато аналната стимулация е точно обратното.

Отново за хората отзад: Аналният секс не трябва да е болезнен.

Свръхактивност на тазовото дъно

Спомняте ли си как по-горе казахме, че мускулите на тазовото дъно се простират около задната част на таза? Е, понякога тези мускули на тазовото дъно се свиват около аналния канал.

Резултатът е равен на болка по време на анален оргазъм.

FYI, официалният медицински термин за това е proctalgia fugax.

Нервно удряне

Точно както свръхактивността на тазовото дъно може да причини увреждане на нервите във влагалището, може да го причини и в ануса.

„Има клон на пудендалния нерв, наречен долен ректален клон“, обяснява Джефкоут. „Ако има захващане или удряне на пудендалния нерв, това може да причини болка по време на анален оргазъм.

Има ли нещо, което можете да направите сами, за да намерите облекчение?

Сам? Не.

С помощта на терапевт по тазовото дъно, проктолог или акушер-гинеколог? по дяволите, да!

Гилеспи отбелязва, че според нейния опит хората са по-малко склонни да изказват болка по време на оргазъм в резултат на анален полов акт. Но тя казва, че не трябва да е така!

„Терапевтите и експертите по тазовото дъно са тук, за да ви помогнат, а не да ви съдят“, казва тя. (Ние обичаме да го чуваме!)

Кога да посетите лекар

Един болезнен оргазъм оправдава ли пътуване до лекар? Джефкоут казва не.

„Ако коляното ви боли за един или два дни, няма да се обадите веднага на специалист по ортопедия“, казва тя. “Това е подобно.”

Еднократният болезнен оргазъм вероятно не е индикация за по-голям проблем.

Въпреки това — и това е важно! — „Ако изпитате втори болезнен оргазъм, дори ако това е месец по-късно, трябва да си уговорите среща“, казва Джефкоут. „Това е знак, че нещо се готви и трябва да бъдете оценени, преди да се влоши.”

Първата ви стъпка е гинеколог или доставчик на първична медицинска помощ. Те ще могат да определят дали болката е резултат от някаква основна инфекция или заболяване.

Ако е не, следващата стъпка е да видите терапевт на тазовото дъно. В идеалния случай такъв, който е специализиран в сексуална дисфункция, ендометриоза и болка.

Jeffcoat препоръчва да отидете на pelvicpain.org, за да намерите доставчик. „Повечето в списъка имат усъвършенствано обучение за лечение на този вид болка.“

Ако нямате проблем с тазовото дъно, те вероятно ще ви препоръчат да работите със секс терапевт или експерт по соматичен секс.

Долния ред

Болезнените оргазми не са забавни. Но те са лечими, стига да потърсите правилната грижа.

Запомнете: Вие (да, вие!) заслужавате сексуален живот, който е пълен с удоволствие.


Габриел Касел е базирана в Ню Йорк писателка за секс и уелнес и треньор на CrossFit ниво 1. Тя се превърна в сутрешен човек, изпробва над 200 вибратора и яде, пия и намазва с въглен — всичко това в името на журналистиката. В свободното си време тя може да бъде намерена да чете книги за самопомощ и любовни романи, да натиска пейка или да танцува на пилон. Следвайте я Instagram.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss