Обяснение на гадене при множествена склероза

Връзката между МС и гадене

Симптомите на множествена склероза (МС) са причинени от лезии в централната нервна система. Местоположението на лезиите определя специфичните симптоми, които индивидът може да изпита. Гаденето е един от голямото разнообразие от потенциални симптоми на МС, но не е сред най -честите.

Гаденето може да бъде директен симптом на МС или издънка на друг симптом. Също така, някои от лекарствата, използвани за лечение на специфични симптоми на МС, могат да причинят гадене. Нека разгледаме по -отблизо.

Замаяност и световъртеж

Замайването и замаяността са често срещани симптоми на МС. Въпреки че обикновено са мимолетни, те могат да причинят гадене.

Световъртежът не е същото като замаяност. Фалшивото усещане е, че обкръжението ви се движи бързо или се върти като разходка в увеселителен парк. Въпреки че знаете, че стаята наистина не се върти, световъртежът може да бъде доста обезпокоителен и да ви накара да се почувствате зле.

Епизод на световъртеж може да продължи няколко секунди или няколко дни. Тя може да бъде постоянна, или може да идва и да си отива. Тежък случай на световъртеж може да причини двойно виждане, гадене или повръщане.

Когато се появи световъртеж, намерете удобно място, където да седнете и да останете неподвижни. Избягвайте резки движения и ярки светлини. Също така избягвайте да четете. Гаденето вероятно ще отшуми, когато усещането за въртене спре. Лекарствата за борба с движението без рецепта могат да помогнат.

Понякога движението във вашето зрително поле – или дори възприемането на движението – е достатъчно, за да предизвика силно гадене и повръщане при пациенти с МС. Говорете с Вашия лекар, ако получите продължителни пристъпи на гадене.

Странични ефекти на лекарствата

Някои лекарства, използвани за лечение на МС и свързаните с тях симптоми, могат да причинят гадене.

Окрелизумаб (Ocrevus) е инфузионно лечение както за рецидивираща, така и за първично прогресираща МС. Страничните ефекти включват гадене, треска и дразнене на мястото на инжектиране. Пероралните лекарства за МС, като терифлуномид (Aubagio) и диметил фумарат (Tecfidera), също могат да причинят гадене.

Далфампридин (Ampyra) е перорално лекарство, използвано за подобряване на способността за ходене при хора с МС. Един от потенциалните странични ефекти на това лекарство е гаденето.

Мускулен релаксант, наречен дантролен, може да се използва за лечение на мускулни спазми и спастичност поради различни състояния, включително МС. Гаденето и повръщането след приемане на това перорално лекарство могат да показват сериозни странични ефекти, включително увреждане на черния дроб.

Един от най -честите симптоми на МС е умората. Използват се различни лекарства, за да помогнат на пациентите с МС да преодолеят умората, много от които могат да причинят гадене. Сред тях са:

  • модафинил (Provigil)
  • амантадин
  • флуоксетин (Prozac)

Депресията е друг симптом на МС, който може да доведе до гадене от неговите лечения, като сертралин (Zoloft) и пароксетин (Paxil).

Лечение на гадене

Ако световъртежът и свързаното с него гадене станат постоянен проблем, консултирайте се с Вашия лекар. Някои лекарства, отпускани с рецепта, може да успеят да контролират световъртежа ви. В екстремни случаи световъртежът може да се лекува с кортикостероиди.

Освен това, ако получите странични ефекти като гадене от вашите лекарства, не забравяйте да съобщите това на Вашия лекар. Промяната в лекарството може да е всичко, от което се нуждаете, за да се върнете към правилния път.

Взимането

Ако изпитвате гадене и имате МС, не сте сами. Много хора го изпитват поради световъртеж и световъртеж или от странични ефекти на лекарства. Независимо от причината, уверете се, че сте я съобщили на Вашия лекар при следващата си среща. Добавянето или превключването на вашия план за лечение може да е всичко, от което се нуждаете, за да овладеете гаденето си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss