Общ преглед на операцията за пролапс на пикочния мехур

Пролапсът на пикочния мехур, известен още като пролапс на тазовите органи или цистоцеле, е състояние, което засяга хора с вагина. Това се случва, когато стената между пикочния мехур и влагалището отслабне. Ако това се случи, пикочният мехур може да увисне или да падне от таза във влагалището.

Пролапсът на пикочния мехур е вид вагинален пролапс. Това е резултат от отслабване на мускулите и съединителните тъкани между органите в таза от:

 • бременност и вагинално раждане
 • стареене
 • затлъстяване
 • многократно вдигане на тежести

Лечение за пролапс на пикочния мехур включва следното:

 • упражнения за тазовото дъно (Кегел).
 • използване на песар, поддържащо устройство, което се вкарва във влагалището, за да държи пикочния мехур на място

Въпреки това, ако все още имате симптоми след тези лечения, може да се нуждаете от операция за коригиране на пролапса.

Продължете да четете, за да научите повече за операцията за пролапс на пикочния мехур, включително нейните видове, за процедурата, усложненията, разходите и друга полезна информация.

Видове операции за пролапс на пикочния мехур

Има два видове хирургия на пролапс на пикочния мехур: реконструктивна хирургия и облитерираща хирургия.

Реконструктивна хирургия

Реконструктивната хирургия връща вашите тазови органи обратно в първоначалното им положение и ги поддържа там.

Един вид реконструктивна хирургия за пролапс на пикочния мехур се нарича предна вагинална ваll възстановяване или предна колпорафия. Това е най-често срещаният тип операция за пролапс на пикочния мехур.

По време на тази процедура хирургът стяга поддържащите тъкани в предната (предната) стена на вагината ви, за да задържи пикочния мехур на мястото си.

Друг вид реконструктивна хирургия се нарича сакроколпопексия. Това е коремна операция, която може да се извърши лапароскопски (като минимално инвазивна процедура) или да се извърши със специални инструменти (подпомогнати от роботи).

Облитерираща хирургия

Облитерираща хирургия стеснява или затваря вагината, за да поддържа тазовите органи. Облитериращата хирургия при пролапс на пикочния мехур се нарича колпоклеиза.

По време на тази процедура хирургът зашива предната и задната стена на вагината, за да скъси вагиналния канал. Това осигурява подкрепа на вашите тазови органи, включително пикочния мехур, и ги държи на място.

Облитериращата хирургия прави невъзможно извършването на проникващ секс.

Операция за пролапс на пикочния мехур

Преди процедурата

В зависимост от вида на операцията, вашият медицински екип може да използва обща анестезия, така че да не чувствате болка. Или може да останете будни и нащрек, като само засегнатата част от тялото ви е изтръпнала, за да намалите болката и дискомфорта.

По време на процедурата

Ремонт на предна вагинална стена и колпоклеиза се извършват вагинално. По време на ремонта на предната вагинална стена хирургът ще повдигне пикочния ви мехур обратно на мястото му с помощта на шевове и след това ще премахне излишната вагинална тъкан. Ако вашите вагинални тъкани са много тънки, хирургът може да използва тъканна присадка или мрежа, за да ги подсили.

По време на колпоклеиза, хирургът ще направи отвор във вагината ви и ще зашие предната и задната стена на вагината ви заедно. Това ще затвори или стесни отвора и ще скъси вагиналния канал.

Сакроколпопексия, от друга страна, е коремна хирургия. По време на тази процедура хирургът ще прикрепи хирургическа мрежа от влагалището към опашната кост, за да окачи горната част на влагалището обратно в нормалното й положение. Обикновено се извършва лапароскопски, с няколко малки разреза в корема.

След процедурата

Времето за възстановяване зависи от вида на операцията. Лапароскопските операции обикновено имат по-бързо и лесно възстановяване. Вероятно ще можете да се приберете у дома скоро след като приключи.

През първите няколко седмици от възстановяването ще трябва да избягвате усилени упражнения и вагинален полов акт.

Колко успешна е операцията за пролапс на пикочния мехур?

Успехът на операцията за пролапс на пикочния мехур зависи от вида му.

Облитериращата хирургия се счита за най-ефективният подход за лечение на пролапс на пикочния мехур, но ви оставя неспособни да правите вагинален секс. Поради това обикновено не е първият избор за много хора.

Реконструктивната хирургия е най-популярният вид операция за пролапс на пикочния мехур. Той обаче е по-малко ефективен, което означава, че симптомите ви може да се появят по-късно, което изисква повече операции.

Сакроколпопексията е по-ефективна от възстановяването на предната вагинална стена, но може да има повече усложнения.

Усложнения и рискове при операция на пролапс на пикочния мехур

Рискът от усложнения след операция за пролапс на пикочния мехур зависи от вида на процедурата. Облитериращата хирургия често е най-безопасният подход, тъй като е най-малко инвазивен и отнема по-кратко време за завършване.

Най-често усложненията са свързани с общите рискове от операция:

 • нежелани реакции към анестетичното лекарство
 • прекомерно кървене
 • инфекция
 • кръвни съсиреци

Други усложнения са:

 • болезнен полов акт
 • проблеми с пикочния мехур
 • нараняване на близките структури (например черва или пикочен мехур)

Рядко лапароскопските операции могат да причинят дългосрочни усложнения като запушване на червата и коремна херния.

Болка в пикочния мехур след операция за пролапс

Може да почувствате спазми или натиск в областта на пикочния мехур след операцията. Обикновено се установява след няколко дни, но понякога може да отнеме до няколко седмици, за да се разсее.

Ако имате коремен разрез, може също да изпитате болка около разреза, докато зараства. Можете да приемате лекарства за болка без рецепта, за да облекчите болката.

Инконтиненция след операция за пролапс на пикочния мехур

Уринарна инконтиненция и други проблеми с пикочния мехур, като затруднено изпразване на пикочния мехур или колебание в уринирането, могат да възникнат след операцията, но те обикновено изчезват сами.

Въпреки това, ако проблемът продължава, може да се наложи да вземете лекарства или да се подложите на друга операция. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, ако имате постоянен проблем с пикочния мехур.

Време за възстановяване при операция за пролапс на пикочния мехур

В зависимост от вида на операцията може да останете в болницата от 1 до 3 нощи.

Важно е да почивате няколко седмици след операцията, за да позволите на зоната да заздравее. Вероятно ще имате последваща среща с вашия хирург няколко седмици след операцията, за да потвърдите, че заздравява добре. Може да имате и допълнителни последващи действия.

Цената на операцията за пролапс на пикочния мехур

Според статия от 2016 г. операцията за пролапс на пикочния мехур може да струва поне 9 000 долара или повече.

Роботизираната коремна хирургия е по-скъпа с около 15 000 долара, според проучване от 2019 г. Вашата застраховка обаче може да го покрие. Проверете при вашия доставчик на застраховка, за да разберете подробностите.

Алтернативи на операцията за пролапс на пикочния мехур

Има две основни алтернативи на операцията за пролапс на пикочния мехур: упражнения за тазовото дъно и песар.

Упражнения за тазовото дъно

Упражненията за тазовото дъно са известни като Кегел. Кегел може да помогне при лек пролапс на пикочния мехур, но обикновено не е достатъчен за умерени или напреднали случаи.

Избягвайте да използвате топки Кегел, ако имате пролапс на пикочния мехур. Те могат да натоварят допълнително пикочния ви мехур.

Песар

Вагиналният песар е поддържащо устройство, обикновено с кръгла форма, което се вкарва във вагината ви, за да държи пикочния мехур и другите тазови органи на място. Може да се използва както при умерен, така и при напреднал пролапс на пикочния мехур.

Кой е добър кандидат за операция за пролапс на пикочния мехур?

Вашият лекар може да предложи операция за пролапс на пикочния мехур, ако:

 • вашият пролапс е тежък или имате неприятни симптоми, и
 • опитвали сте упражнения на Кегел и песари, но те не са работили

Няма да сте добър кандидат за операция за пролапс на пикочния мехур, ако:

 • вашият пролапс е лек
 • планираш да имаш деца
 • операцията е опасна за вас поради медицинско състояние

Какъв лекар извършва операция за пролапс на пикочния мехур?

Урогинеколозите са лекарите, които обикновено лекуват пролапс на пикочния мехур и извършват операции. Имат специализирано обучение по гинекология и урология. Други лекари също могат да включват вашия екип за грижи.

За вкъщи

Пролапсът на пикочния мехур възниква, когато пикочният ви мехур падне или увисне във вагината. Упражненията на Кегел или песар могат да го лекуват, но в по-тежки случаи е необходима операция за пролапс на пикочния мехур.

Има два вида операции: облитериращи и реконструктивни. Реконструктивната хирургия е най-често срещаният тип, тъй като не ви пречи да правите вагинален секс. Хирургията може да има странични ефекти, но те обикновено са леки и отзвучават бързо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss