Обсесивно-компулсивното разстройство е генетично или свързано с околната среда?

Това, че сте родени с генетична предразположеност или отговаряте на специфични рискови фактори, не означава, че определено ще развиете ОКР.

Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) е психично разстройство, засягащо приблизително 1,2% възрастни в Съединените щати годишно. За повече от половината от хората, живеещи с ОКР, състоянието е източник на сериозно увреждане.

Обсесивно-компулсивното разстройство включва преживявания на мании, постоянни мисли и подтик, както и принуди и умствени и физически ритуални поведения.

Обсебите често са натрапчиви и тревожни и идват с набор от емоции, от интензивна вина и безпокойство до страх. При обсесивно-компулсивното разстройство компулсиите са начин за неутрализиране на негативните чувства, които придружават една мания.

Защо някой развива OCD не е добре разбран. Генетиката може да е свързана и други фактори като структурни мозъчни промени, травма и значителен стрес също могат да бъдат основни влияния.

ОКР генетично ли е?

Съществува връзка между OCD и вашите гени, въпреки че не е идентифициран специфичен генетичен вариант като отговорен за OCD.

Според а преглед от 2021г, множество гени – вероятно стотици – могат да бъдат включени в определянето на общия ви генетичен риск за това състояние. Според изследователите е вероятно всеки генетичен вариант да допринася само в малка степен за генетичното ви предразположение към OCD.

Колкото повече от тези варианти имате, толкова по-висок е рискът от развитие на ОКР.

Д-р Райън Султан, сертифициран психиатър и професор в Колумбийския университет в Ню Йорк, обяснява, че експертите са заключили, че генетиката играе роля поради резултатите от проучване между членове на семейството.

„Проучванията показват, че хората с роднини от първа степен като родител или брат или сестра, които имат OCD, са изложени на по-висок риск от развитие на разстройството сами“, обяснява Султан. Той добави, че генетиката не гарантира появата на OCD, нито е правилно да се каже, че някой е „роден с“ OCD.

„Не е точно да се каже, че хората се раждат с ОКР по същия начин, по който човек може да се роди със сини очи или определен цвят на косата“, казва Султан. „Някои хора обаче може да имат генетично предразположение или специфични мозъчни структури, които ги правят по-податливи на развитие на разстройството.“

Много проучвания са изследвали специфични генетични варианти и тяхната роля в OCD. През 2017 г. например един проучване откри четири гена, потенциално свързани с OCD:

  • NRXN1
  • HTR2A
  • CTTNBP2
  • REEP3

Според а 2019 прегледдруги гени, които потенциално влияят върху развитието на OCD, включват:

  • SLC1A1
  • DLGAP1
  • PTPRD

Хората, които развиват OCD като деца, може да имат по-голям брой наследствени фактори в сравнение с тези, които го развиват като възрастни, според 2018 проучване.

Какви са шансовете за наследяване на OCD?

А 2023 преглед върху генетичната епидемиология на OCD предполага, че OCD е 7,2 пъти по-често сред семействата с анамнеза за OCD, отколкото семействата без.

Друг преглед от 2021г отбелязва, че членовете на семействата на хора, живеещи с ОКР, може да имат 20-кратен риск от ОКР в сравнение с хората без ОКР в техните семейства.

ОКР екологично ли е?

Генетиката сама по себе си все още не може да обясни защо един човек развива OCD, докато друг не. За много хора факторите на околната среда могат да бъдат също толкова влиятелни.

Султан казва, че ситуации, които причиняват значителен стрес, травматични събития или големи промени в живота, могат да доведат до появата на симптоми на ОКР или да ги направят по-тежки.

„Например, някой, който е предразположен към OCD, може да преживее първия си голям епизод след травматично събитие или значителен житейски стрес“, посочва той.

ОКР химичен дисбаланс ли е?

Хората, живеещи с ОКР, може да имат разлики в мозъчната структура или баланса на определени химикали като невротрансмитери.

Как това влияе върху развитието на OCD не е добре разбрано. „Това не е просто химичен дисбаланс, а по-скоро сложно взаимодействие на фактори“, казва Султан.

Пубертетът, например, с неговия прилив на хормони и промени в структурата на мозъка, може да бъде време, когато психичните заболявания, включително OCD, за първи път се проявяват или засилват, добавя той.

Това не означава, че пубертетът причинява OCD, но че пубертетът може да е време на възможност, когато условията са по-благоприятни за появата на OCD.

Може ли да се научи OCD?

Основните симптоми на OCD не се научават, но е възможно да се научат прогресивни поведения и ритуали.

„Например, ако човек почувства облекчение от безпокойството си, след като е проверил печката няколко пъти, той може да продължи да я проверява по-често в бъдеще, засилвайки поведението си“, казва Султан. „С течение на времето това може да доведе до модел, при който принудата е дълбоко вкоренена.“

Понякога децата могат да имитират поведението на родители, живеещи с OCD, но това не означава, че детето живее с OCD.

Кои са основните рискови фактори за OCD?

Генетиката, факторите на околната среда и мозъчните промени са основните рискови фактори за OCD.

Те се наричат ​​рискови фактори, тъй като е доказано, че имат влияние върху развитието на OCD, но не са установени като окончателни причини.

Причината е нещо, което е пряко отговорно за резултата и по това време причините за OCD остават неизвестни.

Долен ред

Изследванията подкрепят силната връзка между OCD и генетиката. Някои генетични варианти могат да ви направят по-вероятно да развиете ОКР, а наличието на роднина от първа степен с ОКР също може да увеличи риска.

Това обаче не означава, че ОКР е само генетично. Подобно на промените в структурата и функцията на мозъка или факторите на околната среда, генетиката се счита за рисков фактор за OCD, а не като причина.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss