Обрив от отровен дъб: снимки и лекарства

Какво представлява обривът от отровен дъб?

Обривът от отровен дъб е алергична реакция към листата или стъблата на растението западен отровен дъб (Toxicodendron diversilobum). Растението изглежда като листен храст и може да нарасне до шест фута височина. В сенчести места растението може да расте като катереща лоза. Листата обикновено имат 3 отделни листовки, но може да има до 9 листовки, всяка с дължина около 1 до 4 инча.

През пролетта листата могат да бъдат червени или зелени. Растението произвежда малки цветя, които са бели, жълти или зелени. През лятото листата са зелени и растението расте плодове. В края на лятото листата стават червени и оранжеви.

Подобно на отровния бръшлян и отровната смрадлика, отровният дъб отделя масло, наречено урушиол, когато е повредено. Алергенът се абсорбира в кожата ви, когато докоснете растението.

Според Калифорнийския университет по земеделие и природни ресурси, само около 15 до 20 процента от хората не са алергични към отровен дъб. Най-добрият начин за предотвратяване на обрив от отровен дъб е да се научите да разпознавате растението и да избягвате контакт с него.

Снимки на обрив от отровен дъб

Признаци на алергия

Ако сте алергични към отровен дъб, признаците ще започнат да се появяват 1 до 6 дни след експозицията. През повечето време ще го забележите в рамките на първите 24 до 48 часа.

Най-очевидното доказателство за алергична реакция е кожен обрив, наричан още дерматит. Първо, може да забележите щипене, сърбеж и леко кожно дразнене. В крайна сметка се появява червен обрив, който става по-сърбящ, докато прогресира. Обривът ще бъде по-лош в областите, които са имали директен контакт с растението. Бучките ще започнат да се образуват и в крайна сметка ще се превърнат в големи мехури, които изтичат течност. В рамките на няколко дни мехурите започват да изсъхват и образуват коричка.

Обрив от отровен дъб най -вероятно ще се появи около китките, глезените и шията, където кожата е по -тънка. Обривът обикновено достига своя връх около седмица след експозицията и продължава от 5 до 12 дни. В редки случаи може да продължи месец или повече.

Признаци на животозастрашаваща алергична реакция

Ако сте алергични към нещо, реакцията има потенциал да бъде по-силна всеки път, когато сте изложени на алергена. Признаците на тежка алергична реакция включват:

  • затруднено дишане
  • затруднено преглъщане
  • подуване на очите или лицето
  • обрив по лицето, устните, очите или гениталиите
  • обрив, който обхваща повече от 25 процента от тялото ви
  • признаци на инфекция, като гной или жълта течност, изтичаща от мехури, или мехури с миризма
  • треска
  • главоболие
  • гадене
  • подути лимфни възли

Тези симптоми могат да бъдат животозастрашаващи и изискват незабавна медицинска помощ.

Домашни средства

През повечето време обривът от отровен дъб може да се лекува у дома. Ако смятате, че сте били изложени, трябва да свалите дрехите си. Изперете дрехите си и всичко друго, което може да е влязло в контакт с отровата. Маслата от растението могат да останат върху плат и други материали и могат да ви дадат нов обрив.

Също така измийте добре тялото си с много хладка вода и сапун. Обърнете специално внимание на ръцете, ноктите си и каквато кожа може да е докоснала до растението.

Обривът може да бъде много сърбящ и изкушението да се почеше е силно, но надраскването може да причини инфекция. Докосването на мехурите също може да доведе до инфекция. Вземете хладки вани или хладен душ, за да облекчите сърбежа.

Лекарства без рецепта като Каламинов лосион или хидрокортизонов крем може временно да се погрижат за сърбежа. Можете също да опитате да кандидатствате хладни компреси върху сърбящите петна. Антихистаминовите хапчета също могат да помогнат при сърбежа. Но бъдете внимателни – антихистаминът върху кожата ви може да влоши нещата.

Посетете Вашия лекар или дерматолог, ако симптомите не се подобрят в рамките на 10 дни. Обривът от отровен дъб може да бъде диагностициран по външния му вид.

Други неща, които трябва да имате предвид

Маслото може да бъде заразно. Можете да получите алергична реакция, като докоснете растението, но също и дрехи или други предмети, които са влезли в контакт с растението. Самият обрив от отровен дъб е не заразен. В блистерната течност няма масло, така че няма да го разпространите от една част на тялото си в друга чрез докосване или надраскване (въпреки че трябва да избягвате докосване и надраскване). Обривът не се разпространява от човек на човек.

Изгарящият отровен дъб може да разпръсне маслата в дима, което води до тежки дихателни проблеми и дразнене на белите дробове. Трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако сте били изложени на горящ дим от отровен дъб.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss