Нормални нива на глюкоза след хранене

Вашите нива на глюкоза обикновено трябва да бъдат 140 до 180 mg/dL след хранене. Но те могат да се повишат в зависимост от много други фактори, включително вашата възраст и каква храна или напитка сте консумирали.

Жена, която се храни с консумативи за тестване на глюкоза
BakiBG/Getty Images

Храните и напитките, които консумирате, могат да ви направят нива на глюкоза нараства бързо или по-бавно навреме. Хората с диабет трябва да управляват тези колебания заедно с много други проблеми, включително колко инсулин може да им е необходим за храна и напитки.

Но да знаете какво точно се счита за „нормално“ за нивата на глюкозата може да бъде трудно, като се имат предвид различни клинични насоки и как толкова голяма част от управлението на диабета – и здравеопазването като цяло – е индивидуализирано. Това означава, че това, което е препоръчителната цел за глюкоза или целевия диапазон за един човек, може да не е същото за някой друг.

Тази статия ще предостави най-новите клинични насоки, когато става въпрос за нивата на глюкозата след хранене, независимо дали имате диабет или не и дали ниската кръвна захар (хипогликемия) е нещо, което изпитвате.

Каква трябва да бъде кръвната ви захар след хранене?

Познати като постпрандиални, кръвните ви захари, след като започнете да ядете и пиете, са важна мярка за цялостното ви здраве – особено ако живеете с някакъв тип диабет.

Тъй като храната повишава кръвната захар, повечето насоки се фокусират върху по-високата граница на нивото на глюкозата, а не върху пълния диапазон, често наблюдаван преди да се яде нещо.

След хранене
Възрастни с диабет
(вижте ръководството)
< 180 mg/dL
(1 или 2 часа)
Възрастни без диабет
(вижте ръководството)
<140 mg/dL
Деца и юноши
(вижте ръководството)
няма зададена препоръка,
обикновено < 180 mg/dL
Бременни хора
(вижте ръководството)
< 120 (2 часа след)
< 140 (1 час след)

Обикновено, 2 часа след като приключите с храненето, кръвната ви захар трябва да се върне към „нормалното ниво“. Въпреки че, отново, в зависимост от това какво ядете и пиете и колко инсулин се дозира, този постпрандиален ефект може да варира драматично.

Диапазонът на глюкозата след хранене може да е различен за деца и тийнейджъри, както и за по-възрастни хора с диабет, които могат да живеят с по-високи нива на глюкоза поради опасения за безопасността, като падане (по-често при по-възрастни хора с диабет, които изпитват хипогликемия).

В годишните си насоки ADA заявява, че „по-малко строги“ цели за глюкоза може да са подходящи за тези, които не могат да усетят дали имат хипогликемия или са по-склонни към тежки хипогликемии.

Въпреки че клиничните насоки предлагат консенсус, предоставените числа варират. През последните години повечето диабетни и медицински организации насърчават персонализирани, индивидуализирани цели, които могат да се променят в зависимост от много фактори извън просто храната, която ядете. Тези други фактори могат да включват:

  • възраст
  • тип диабет
  • количеството инсулин, което приемате
  • колко упражнения получавате
  • усложнения или други здравословни проблеми, които може да имате
  • други лекарства, които приемате

Важното е, че няма „дефиниция от учебника“ за това какви трябва да бъдат кръвните ви захари във всеки един момент.

Най-добре е да обсъдите с вашите лекари и екипа за лечение на диабет всякакви конкретни цели или целеви диапазони, които може да имате след хранене или по друго време. Това е само една част от картината в управлението на вашия диабет и здравето като цяло, включително умствен аспект за проследяване на кръвната Ви захар.

Не забравяйте, че кръвната захар е само точки с данни. Те не ви определят и не показват дали сте „добри“ или „лоши“ в управлението на диабета или здравеопазването като цяло.

Как храната влияе на кръвната Ви захар?

Вашето тяло разгражда всичко, което ядете и пиете, абсорбира го в тялото ви и превръща части от това в захар и енергия, които тялото ви да използва.

Храните, които имат така наречения висок гликемичен индекс (бял хляб, сладки и нишестени храни) се усвояват бързо и могат да доведат до бързо повишаване на кръвната ви захар. Храните с по-нисък гликемичен индекс и тези с мазнини и протеини се усвояват по-бавно и водят до по-плавно покачване на нивата на кръвната захар.

Ето защо кръвната ви захар ще скочи бързо, ако ядете бонбон или изпиете чаша портокалов сок, в сравнение с това, когато ядете парче пица или крекери с фъстъчено масло.

При хората с диабет телата им не произвеждат или не използват правилно инсулин, за да регулират естествено нивата на кръвната си захар. Ето защо техните нива на глюкоза може да са много по-високи в сравнение с хора без диабет, чието тяло естествено произвежда инсулин за храните и напитките, които консумира, за да поддържа нивата на глюкозата регулирани.

Тук можете да прочетете повече за това как храната влияе върху нивата на кръвната захар.

Кога да се консултирате с Вашия лекар

Всеки път, когато се притеснявате за нивата на глюкозата си, е време да се консултирате с вашия лекар или здравен екип.

Ако изпитвате висока или ниска кръвна захар след хранене (или по всяко друго време), може да искате да обсъдите възможни промени в плана си за грижа. Това може да включва промяна на количествата за корекция на инсулина за храната, която консумирате, тъй като може да не е точно. Може също да се наложи да коригирате фоновите си количества инсулин, ако те водят до нива на глюкоза извън диапазона след хранене.

Не правете никакви промени в дозите на вашите лекарства или плана за лечение на диабет, без първо да говорите с вашия здравен екип.

Вашите нива на глюкоза трябва да бъдат около 140 до 180 mg/dL след хранене, според консенсуса на клиничните насоки от експерти по диабет и други медицински специалисти. Но кръвната захар може да се повиши в зависимост от много други фактори, включително вида на храната или напитката, които сте консумирали.

Децата и тийнейджърите може да имат различни цели след хранене в сравнение с небременни възрастни, докато някой по-възрастен, който се справя с хипогликемия, може също да има различни цели след хранене. Трябва да се консултирате с вашия диабетен и здравен екип, за да обсъдите предпочитаната от вас кръвна захар след хранене и какво може да е най-добро за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss