Нови и текущи лечения за ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е хронично възпалително белодробно заболяване.

Той причинява симптоми като:

  • затруднено дишане
  • повишено производство на слуз
  • стягане в гърдите
  • хрипове
  • хронична кашлица

Повече от 16 милиона американци имат ХОББ. Оценките обаче показват, че милиони други може да не са диагностицирани. Нещо повече, ХОББ е четвърти водеща причина за смърт в Съединените щати.

Тази статия ще прегледа текущите лечения на ХОББ, както и тези, които са обещаващи за бъдещето.

Текущи лечения за ХОББ

Няма лек за ХОББ, но лечението на състоянието може да ви помогне да го управлявате и да живеете дълъг живот. Лечението включва както лекарства, така и промени в начина на живот.

Лечението на ХОББ се различава от човек на човек и може да се промени с течение на времето, когато симптомите се променят.

Отказване от тютюнопушенето

Въпреки че състоянието може да възникне по други причини, около 85 до 90 процента от всички случаи на ХОББ се случват в резултат на тютюнопушенето. Така че, ако пушите, първото нещо, което трябва да направите, е да се опитате да се откажете.

Въпреки че отказването може да е трудно, можете да намерите подкрепа в този процес чрез Американската белодробна асоциация, smokefree.gov и ресурси във вашата местна общност.

Инхалатори

Вашият лекар може също да предпише бронходилататор, който може да бъде краткодействащ или дългодействащ. Тези лекарства отпускат мускулите около дихателните пътища, за да облекчат симптомите.

Бронходилататори с продължително действие

Хората използват дългодействащи бронходилататори за ежедневна поддържаща терапия за контрол на симптомите. Тези лекарства облекчават симптомите, като отпускат мускулите на дихателните пътища, за да улеснят дишането. Лекарството може също да намали слузта в белите дробове.

Дългодействащите бронходилататори включват:

  • салметерол (Serevent Diskus)
  • формотерол (перфоромист)
  • вилантерол (Breo Ellipta)
  • олодатерол (Striverdi Respimat)

Индакатерол (Arcapta Neohaler) е по-нов дългодействащ бронходилататор. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри лекарството през 2011 г. Той лекува обструкция на въздушния поток, причинена от ХОББ.

Индакатерол се приема веднъж дневно. Действа чрез стимулиране на ензим, който помага на мускулните клетки в белите ви дробове да се отпуснат. Той започва да действа бързо и ефектът му може да продължи дълго време.

Това лекарство е опция, ако изпитвате задух или хрипове с други дългодействащи бронходилататори. Възможните странични ефекти включват:

  • кашлица
  • хрема
  • главоболие
  • гадене
  • нервност

Лекарят може да препоръча дългодействащ бронходилататор, ако имате едновременно ХОББ и астма.

Бронходилататори с кратко действие

Бронходилататори с кратко действие, понякога наричани спасителни инхалатори, не са предназначени да се използват всеки ден. Използвате тези инхалатори според нуждите, за да си осигурите бързо облекчение, когато имате затруднено дишане.

Тези видове бронходилататори включват:

  • албутерол (Ventolin HFA)
  • метапротеренол (Alupent)
  • левалбутерол (Xopenex)

Антихолинергични инхалатори

Антихолинергичният инхалатор е друг вид бронходилататор за лечение на ХОББ. Той също така помага да се предотврати стягането на мускулите около дихателните пътища.

Предлага се като инхалатор с дозирана доза и в течна форма за пулверизатори. Тези инхалатори могат да бъдат краткодействащи или дългодействащи. Вашият лекар може да препоръча антихолинергичен препарат, ако имате едновременно ХОББ и астма.

Антихолинергични инхалатори включват:

  • тиотропиум (спирива)
  • ипратропиум (Атровент)
  • аклидиний (Tudorza)
  • умеклидиний (предлага се в комбинация)

Комбинирани инхалатори

Стероидите също могат да намалят възпалението на дихателните пътища. Поради тази причина някои хора с ХОББ използват бронходилататор за инхалатор заедно с инхалиран стероид. Въпреки това, поддържането на два инхалатора може да се почувства като неудобство.

Някои по-нови инхалатори комбинират лекарството както на бронходилататор, така и на стероид. Те се наричат ​​комбинирани инхалатори.

Съществуват и други видове комбинирани инхалатори. Например, някои комбинират лекарствата на краткодействащи бронходилататори с антихолинергични инхалатори или дългодействащи бронходилататори с антихолинергични инхалатори.

Има и тройна инхалаторна терапия за ХОББ, която комбинира три дългодействащи лекарства за ХОББ. Първата одобрена тройна инхалаторна терапия за ХОББ се нарича флутиказон/умеклидиний/вилантерол (Trelegy Ellipta).

През 2020 г. FDA одобри втори: будезонид/гликопиролат/формотерол фумарат (Breztri Aerosphere).

Кислородна терапия

ХОББ може да причини ниски нива на кислород. Това може да доведе до различни симптоми, включително замаяност, объркване и умора. Кислородната терапия може да е в състояние да обърне някои от тези ефекти на ХОББ.

По време на кислородната терапия кислородът се изпомпва през назалните зъбци или маска директно в носа или устата. Тази директна доставка може да ви помогне да увеличите нивото на кислород.

Кислородната терапия може да не е необходима през цялото време. Всъщност някои хора може да се наложи да го използват само при избухване на симптомите. Кислородната терапия може да ви помогне да изпълнявате ежедневни задачи, да предпазите сърцето и белите дробове от увреждане и да подобрите бдителността.

Перорални лекарства

Рофлумиласт (Daliresp) помага за намаляване възпаление на дихателните пътища при хора с тежка ХОББ. Това лекарство може също да противодейства на увреждането на тъканите, като постепенно подобрява белодробната функция.

Roflumilast е специално за хора, които имат анамнеза за тежки обостряния на ХОББ. Не е за всеки.

Страничните ефекти, които могат да се появят при рофлумиласт, включват:

  • диария
  • гадене
  • болка в гърба
  • световъртеж
  • намален апетит
  • главоболие

Някои антибиотици и антивирусни лекарства също се използват за лечение на симптоми на ХОББ, особено когато има обостряне. Въпреки че тези лекарства не работят за възстановяване на щетите от болестта, те имат за цел да спрат допълнителни щети.

Хирургия

Хирургията обикновено е последна мярка като лечение на ХОББ. Обикновено е запазен за хора, които не изпитват облекчение от други форми на лечение, или за хора, които имат тежка, напреднала ХОББ и се нуждаят от по-голямо облекчение.

Булектомия

ХОББ може да унищожи въздушните торбички в белите ви дробове. Това причинява развитието на големи въздушни пространства, наречени bullae. Тъй като тези въздушни пространства се разширяват или растат, те изтласкват по-добре функциониращите области на белите дробове. Това може да направи дишането плитко и трудно.

Булектомията е хирургична процедура, която премахва повредените въздушни торбички. Може да намали задуха и да подобри белодробната функция.

Операция за намаляване на обема на белите дробове

ХОББ причинява увреждане на белите дробове, което също играе роля при проблеми с дишането. Според Американската белодробна асоциация, операция за намаляване на обема на белия дроб премахва около 30 процента от увредената или болна белодробна тъкан.

С отстранени повредени части, диафрагмата ви може да работи по-ефективно, което ви позволява да дишате по-лесно.

Този тип хирургия е само опция за пациенти, които имат емфизем, форма на ХОББ, която засяга главно горната част на белите дробове.

Нова версия на тази операция, наречена роботизирана операция за намаляване на обема на белите дробове, има за цел да постигне същите резултати, но с по-малко инвазивна процедура. Това може да помогне за намаляване на риска от инфекция и усложнения. Освен това може да ускори времето за възстановяване.

Операция на ендобронхиална клапа

Тази процедура се използва за лечение на хора с тежък емфизем.

При операция на ендобронхиална клапа хирургът поставя малки Zephyr клапи в дихателните пътища, за да блокира увредените части на белите дробове. Това намалява хиперинфлацията, позволявайки на по-здравите части от белите ви дробове да работят по-ефективно.

Клапната хирургия също намалява натиска върху диафрагмата и намалява задуха. FDA одобри използването на клапани Zephyr през 2018 г.

Белодробна трансплантация

Някои хора с тежка ХОББ в крайна сметка се нуждаят от белодробна трансплантация. Тази процедура е необходима, когато затрудненото дишане стане животозастрашаващо.

Белодробна трансплантация премахва увреден бял дроб и го заменя със здрав донор. Въпреки това, съществува риск от отхвърляне на орган и повечето хора ще трябва да приемат ежедневно лекарства за потискане на имунитета.

Белодробна рехабилитация

Хората, живеещи с ХОББ, могат да се възползват от различни стратегии за лечение. Това включва план за лечение, който се отнася до елементи от начина на живот като упражнения, хранене и уелнес. Белодробната рехабилитация се стреми да направи точно това.

Този подход съчетава:

  • образование
  • тренировъчна тренировка
  • консултации по хранене
  • уелнес планиране

Помага на хората да се научат да се справят с части от живота с ХОББ, които стандартното медицинско лечение може да не включва.

Екип от лекари, медицински сестри, дихателни и физиотерапевти, диетолози и специалисти по упражнения ще работи с вас, за да разгледа теми като:

  • упражнение
  • хранене
  • дихателни упражнения
  • релаксация
  • емоционална подкрепа
  • информация за лекарствата

Бъдещи лечения за ХОББ

Лекари и изследователи непрекъснато работят за разработването на нови лекарства и процедури за подобряване на дишането за тези, които живеят с ХОББ.

Биологични и IL-5 лекарства

ХОББ може да е резултат от няколко различни механизма. По-новите лечения имат за цел да се насочат към тези специфични причини, за да ги елиминират и да спрат възпалението. Тези по-нови лечения са лекарства Наречен биологични лекарства.

Например, някои хора с ХОББ имат голям брой еозинофили, специфичен тип бели кръвни клетки. Лекарство, наречено анти-интерлевкин-5 (IL-5), е насочено към възпаление на дихателните пътища, причинено от еозинофили. Това биологично лекарство може да ограничи или намали броя на еозинофилите в кръвта, осигурявайки облекчение от ХОББ и намаляване на еозинофилното възпаление на дихателните пътища.

Необходими са обаче повече изследвания. Понастоящем някои лекарства за IL-5 са одобрени за лечение на тежка астма, но нито едно не е одобрено за лечение на ХОББ.

Терапия със стволови клетки

Клиничните проучвания също оценяват използването на терапия със стволови клетки за лечение на ХОББ.

Стволовите клетки са недиференцирани клетки, които се хранят в тялото. Това означава, че те не са клетки с конкретна цел или работа. След като бъдат инжектирани, те стават специализирани за конкретна нужда – в този случай, регенериране на белодробната тъкан и обръщане на белодробното увреждане.

Изследователите смятат, че стволовите клетки могат да се използват за създаване на нови алвеоларни клетки. Това са клетките, които са отговорни за обмена на въздух и газове в белите дробове.

FDA е одобрила терапия със стволови клетки за ХОББ в клинични проучвания при хора, но понастоящем не се предлага като лечение. Ако бъде одобрено в бъдеще, този вид лечение може да се използва за регенериране на белодробната тъкан и обръщане на белодробното увреждане.

ХОББ може да варира от лека до тежка. Вашето лечение ще зависи от тежестта на симптомите Ви. Ако традиционната терапия или терапията от първа линия не подобри Вашата ХОББ, говорете с Вашия лекар. Може да сте кандидат за допълнителна терапия или по-нови лечения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss