Непрозрачност на белия дроб: Какво трябва да знаете

Жена лекар разглежда рентгенова снимка на гърдите
GND фотография/Гети изображения

Въпреки че над 80 милиона хората се подлагат на сканиране с компютърна томография (CT) всяка година в Съединените щати, някои от думите и фразите, свързани с този образен тест, могат да бъдат сложни и трудни за разбиране.

Например, един термин, който здравните специалисти могат да използват по отношение на компютърна томография на белите дробове, е „непрозрачност“. Това е радиологичен термин, който се отнася до мъгливите сиви зони върху изображенията, направени чрез компютърна томография или рентгенови лъчи.

Тази статия ще предостави информация за непрозрачността на белите дробове, дали това означава, че имате рак на белите дробове и какви са перспективите за тези с непрозрачност на белите дробове.

Какво представлява непрозрачността на матово стъкло в белите дробове?

Непрозрачността на матово стъкло е радиологичен термин, който се отнася до мъгливи сиви зони върху изображенията, направени чрез компютърна томография или рентгенови лъчи. Това показва повишена плътност в тези области.

Обикновено белите дробове изглеждат черни на компютърна томография или рентгенова снимка. Това показва, че нямат запушвания. Когато вместо това се виждат сиви зони, това означава, че нещо частично запълва тази област в белите дробове.

Тези сиви зони се наричат ​​непрозрачност на матово стъкло. Непрозрачността на матовото стъкло може да е признак на:

 • течност, гной или клетки, изпълващи въздушното пространство
 • удебеляване на стените на алвеолите
 • удебеляване на пространството между белите дробове

Непрозрачността на матовото стъкло може да се дължи на различни причини, според Изследване от 2020 г.

Понякога е временно и е резултат от краткотрайно заболяване. В други случаи може да означава хронично или по-сериозно състояние. Непрозрачността на матово стъкло може също да показва инфекция или друг възпалителен процес, което обикновено е това, което клиницистът ще сподели с вас или ваш близък, който е преминал компютърна томография или рентгенова снимка.

Как да разберете дали имате непрозрачност на белите дробове?

Здравните специалисти виждат помътняване на белите дробове при изображения. Вашият лекар може да предложи сканиране на белите Ви дробове, ако изпитвате:

 • задух
 • упорита кашлица
 • кашлица с жълта, зелена или кървава слуз
 • болки в гърдите
 • върховете на пръстите или устните със син или бял оттенък
 • гласови промени

Непрозрачностите също е вероятно да се покажат при сканиране, ако имате история на пушене или цигара.

Също така е добре да знаете, че компютърната томография на гръдния кош се използва за скрининг на риск от рак на белия дроб и лекарят може да назначи компютърна томография, ако сте пушили.

Какво причинява непрозрачност в белите дробове?

Непрозрачностите в белите дробове могат да бъдат причинени от различни остри и хронични проблеми. Някои потенциални причини за непрозрачност на белите дробове включват:

 • пневмония

 • COVID-19
 • пневмонит
 • ЕВАЛИ
 • интерстициална белодробна болест
 • белодробен оток
 • алвеоларен кръвоизлив
 • рак на белия дроб

В зависимост от вида на откритата непрозрачност, Вашият лекар може също да направи сърдечен тест, за да определи дали сърдечните заболявания играят роля.

Непрозрачността на белите дробове означава ли рак?

Непрозрачността на белите дробове може да показва много състояния освен рак. Много пъти те са доброкачествени (неракови). Те може да се дължат на инфекции, кръвоизливи, история на тютюнопушене и дори COVID-19.

Непрозрачността на белите дробове е често срещана, 2021 изследване предполага. Те могат да показват широк спектър от състояния и може да се наложи Вашият лекар да направи допълнителни сканирания и тестове, за да определи точната причина за белодробни непрозрачности.

Има ли различни видове непрозрачности в белия дроб?

Непрозрачността на белите дробове може да се покаже на образното сканиране по различни начини, в зависимост от основното заболяване. Някои условия ще доведат до множество видове непрозрачност.

Непрозрачностите могат да бъдат:

 • дифузен: Това описва кога непрозрачността се появява в множество лобове или и в двата бели дроба. Това обикновено е резултат от течност, увредена тъкан или възпаление.
 • Нодуларен: Това може да означава злокачествено или доброкачествено състояние. Тъй като тази непрозрачност може да бъде причинена от малки белези от скорошна инфекция, лекарите могат да изберат да я наблюдават на няколко сканирания, за да видят дали расте.
 • центрилобуларен: Този тип непрозрачност може да се появи в рамките на един или няколко лобула на белия дроб. Съединителните тъкани между лобулите няма да бъдат засегнати при този тип непрозрачност.
 • Мозайка: Непрозрачните зони варират по интензитет в този модел. Дължи се на запушени малки артерии или дихателни пътища в белия дроб.
 • Лудо настилка: Това описва линеен модел, който се развива, когато пространствата между лобулите се разширяват.
 • Знак ореол: Това описва кога непрозрачността запълва зоната около нодулите.
 • Обърнат ореол знак: Непрозрачността ще бъде заобиколена от тъкан, пълна с течност.

Как лекувате непрозрачността на белите дробове?

Непрозрачността на белия дроб може да показва различни състояния, които имат свои собствени планове за лечение. В зависимост от причината, Вашият лекар може да предложи:

 • стероидни лекарства за намаляване на възпалението
 • имуносупресори, за да предпазите имунната си система от по-нататъшно увреждане на белите дробове

 • антибиотици
 • лечение с кислород
 • операция

Ако непрозрачността на белия дроб се дължи на рак, лечението ще варира в зависимост от тежестта и вида. Лечението може да включва радиация, химиотерапия и хирургия.

Смята ли се за опасно?

Непрозрачността на белия дроб може да бъде резултат от много различни причини с различна степен на сериозност.

Някои състояния, които причиняват непрозрачност на белите дробове, като вирусни инфекции, обикновено са краткотрайни с нисък дългосрочен риск. Други състояния, като алвеоларен кръвоизлив и рак на белия дроб, изискват по-сериозно лечение.

Възелчетата от шлифовано стъкло могат да бъдат разделени на два вида: чисти и частично твърди. Чистите нодули не съдържат твърда маса, докато частично твърдите нодули имат твърди компоненти.

А Проучване от 2019 г установяват, че в случаите, когато непрозрачността на белите дробове показва рак, е по-вероятно да се видят нодули с непрозрачност от чисто шлифовано стъкло в по-ранните стадии на рак на белия дроб. Имаше и по-малко инвазия на лимфни възли в сравнение с непрозрачни нодули от матово стъкло, които също включват твърди маси.

Освен това, при тези изследвания на нодулите с непрозрачност от чисто шлифовано стъкло им трябваше повече време, за да удвоят размера си, отколкото нодулите с непрозрачност от шлифовано стъкло с твърди маси. Това означава, че перспективите за рак на белия дроб може да са по-добри, когато човек има непрозрачност от чисто шлифовано стъкло, в сравнение със сканиранията, които показват солидна част в нодулите.

След компютърна томография или рентгенова снимка, рентгенолог ще прегледа сканирането, за да определи дали има проблемни области. Едно нещо, което може да се покаже на компютърна томография или рентгенова снимка, е степен на замъгляване, наречена непрозрачност.

Непрозрачността при сканиране на белите дробове може да означава безпокойство, но причината може да варира. Вашият лекар може да препоръча допълнително изследване, за да определи точната причина за евентуални белодробни проблеми.

Наличните перспективи и възможности за лечение ще зависят от причината за непрозрачността.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss