Ненормално ЕКГ

Какво е необичайно ЕКГ?

Електрокардиограмата (ЕКГ) измерва електрическата активност на сърцето ви. Този неинвазивен тест може да измери много аспекти, от това колко бързо бие сърцето до колко добре неговите камери провеждат електрическа енергия.

Ненормалното ЕКГ може да означава много неща. Понякога аномалията на ЕКГ е нормална вариация на сърдечния ритъм, която не засяга вашето здраве. В други случаи ненормалната ЕКГ може да сигнализира за спешна медицинска помощ, като инфаркт на миокарда (сърдечен удар) или опасна аритмия.

Лекар или медицински специалист, обучен да чете ЕКГ, може да интерпретира показанията, за да определи дали имате нужда от по-нататъшно лечение. Открийте всички причини за неравномерен сърдечен ритъм.

Как работи ЕКГ

ЕКГ машината обикновено е преносима машина, която има 12 отвода или дълги, гъвкави, подобни на тел тръби, прикрепени към лепкави електроди. Те се поставят върху определени зони около сърцето и върху ръцете и краката. Електродите усещат електрическите импулси, идващи от различни посоки. Подлагането на ЕКГ процедура не е болезнено. Не е нужно да правите нищо специално, за да се подготвите за теста. Самият тест обикновено отнема пет минути или по-малко.

ЕКГ машината не генерира електричество. Вместо това той провежда и измерва електрическата активност.

Обикновено сърцето провежда електричество по стандартен път от дясното предсърдие към лявото предсърдие. След това електрическият ток отива към атриовентрикуларния (AV) възел, който сигнализира на вентрикулите да се свиват. След това токът тече към област, известна като снопа на Него. Тази област се разделя на влакна, които осигуряват ток към лявата и дясната камера.

Всяко нарушаване на този ток може да повлияе на способността на сърцето да работи добре. В идеалния случай ЕКГ може да измерва всякакви потенциални смущения.

Какво показва ненормалното ЕКГ

Тъй като ЕКГ измерва толкова много различни аспекти на сърдечната функция, необичайните резултати могат да означават няколко проблема. Те включват:

Дефекти или аномалии във формата и размера на сърцето: Анормален ЕКГ може да сигнализира, че един или повече аспекти на стените на сърцето са по -големи от други. Това може да сигнализира, че сърцето работи по-усилено от нормалното, за да изпомпва кръв.

Електролитен дисбаланс: Електролитите са електропроводими частици в тялото, които спомагат за поддържането на сърдечния мускул в ритъм. Калият, калцият и магнезият са електролити. Ако електролитите ви са дисбалансирани, може да имате необичайно отчитане на ЕКГ.

Сърдечен удар или исхемия: По време на инфаркт се нарушава притока на кръв в сърцето и сърдечната тъкан може да започне да губи кислород и да умре. Тази тъкан също няма да провежда електричество, което може да причини необичайно ЕКГ. Исхемията или липсата на кръвен поток също може да причини необичайно ЕКГ.

Аномалии на сърдечната честота: Типичната човешка сърдечна честота е между 60 и 100 удара в минута (bpm). ЕКГ може да определи дали сърцето бие твърде бързо или твърде бавно.

сърдечен ритъм аномалии: Сърцето обикновено бие в постоянен ритъм. ЕКГ може да разкрие дали сърцето бие извън ритъм или последователност.

Странични ефекти на лекарството: Приемането на определени лекарства може да повлияе на сърдечната честота и ритъма. Понякога лекарствата, давани за подобряване на сърдечния ритъм, могат да имат обратен ефект и да причинят аритмии. Примери за лекарства, които влияят на сърдечния ритъм, включват бета-блокери, блокери на натриевите канали и блокери на калциевите канали. Научете повече за лекарствата за аритмия.

Кога да потърсите медицинска помощ

Няколко симптома могат да показват, че може да се нуждаете от ЕКГ, за да определите дали сърцето ви функционира нормално. Потърсете спешна медицинска помощ, ако изпитате:

  • болка или дискомфорт в гърдите

  • затруднено дишане
  • сърцебиене или усещане, че сърцето ви бие странно

  • чувството, че може да припаднеш
  • препускащо сърце
  • усещането, че гърдите ви са притиснати
  • внезапна слабост

Възможности за лечение

Отговорът на лечението към анормална ЕКГ обикновено зависи от основната причина. Например, някои хора имат много бавен пулс, при който сърцето не провежда електрически сигнали в правилния ред. Този човек може да се нуждае от пейсмейкър, който помага за възстановяване на сърцето до по-нормален ритъм.

Други хора може да изискват лекарства, приемани редовно, за да поддържат по-нормален сърдечен ритъм.

Някой, който има сърдечен удар, може да се нуждае от сърдечна катетеризация или операция, за да позволи на притока на кръв да се върне към сърцето.

Хората с електролитен дисбаланс може да се нуждаят от корекция с лекарства или течности. Например, човек с дехидратация може да има дисбалансирани електролити, които причиняват необичайно ЕКГ. Този човек може да се нуждае от течности, напитки, съдържащи електролити, или лекарства за възстановяване на електролитите.

Понякога лекарят може да не препоръча никакви лечения за необичайно ЕКГ. Това може да се случи, ако човек няма обезпокоителни симптоми или ако аномалията не е причина за безпокойство.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss