Нежелана храна и диабет

Общ преглед

Нежеланите храни са навсякъде. Виждате ги в вендинг машини, места за почивка, стадиони и хотели. Те се продават в киносалони, бензиностанции и книжарници. И ако това не беше достатъчно, непрекъснатата реклама популяризира нездравословна храна по телевизията.

Нежеланите храни са с високо съдържание на калории, но с ниска хранителна стойност. По принцип тези храни включват преработени и приготвени закуски с дълги, често непроизносими списъци на съставките.

Консумирането на излишни захари и мазнини, открити в тези храни, може да допринесе за увеличаване на теглото. Това наднормено тегло е свързано с диабет.

Един от основните рискови фактори за развитие на диабет тип 2 е наднорменото тегло. Когато носите твърде много мастна тъкан, особено около средната част, клетките на тялото ви могат да станат устойчиви на инсулин. Инсулинът е хормон, който премества захарта от кръвта ви в клетките.

Когато клетките ви не могат да използват правилно инсулина, панкреасът ви приема това като нужда от повече инсулин, така че изпомпва повече. В крайна сметка панкреасът ви ще се износва и ще спре да произвежда достатъчно инсулин, за да поддържа кръвната Ви захар под контрол. Това води до развитие на диабет, състояние, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар.

Нежеланите храни са силно преработени и с високо съдържание на калории. Те са склонни да имат малко витамини и минерали и обикновено са с ниско съдържание на фибри. Нежеланите храни също често съдържат големи количества добавена захар и са с високо съдържание на наситени мазнини и транс -мазнини. Това може да ги накара да усвоят по -бързо, което може да повиши нивата на кръвната захар и да повиши нивата на лошия холестерол.

Наситени и транс -мазнини

Според Американската асоциация по диабет (ADA), наситените мазнини повишават нивото на холестерола. Това ви излага на по -голям риск от сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт. ADA препоръчва хората да получават по -малко от 10 процента от калориите си от наситени мазнини.

Транс мазнините също повишават нивото на холестерола. Това е дори по -лошо от наситените мазнини, защото повишава нивата на лошия холестерол и понижава нивата на добрия холестерол. Трансмазнините са течно масло, което се е втвърдило, наричано още хидрогенирана мазнина. Може да бъде трудно да се забележи, защото производителите на храни могат да посочат 0 грама транс -мазнини върху етикетите, ако в продукта има по -малко от 0,5 грама.

Избягване на нездравословна храна

За хората с диабет е важно да се ограничат захарите и мазнините, съдържащи се в нездравословната храна. Това помага да поддържате теглото и нивата на кръвната захар под контрол. ADA препоръчва ограничаването на тези храни, тъй като те обикновено заемат мястото на други по -питателни храни в тялото ви.

Разбиването на навик за нездравословна храна може да бъде толкова трудно, колкото много други лоши навици. Дори ако избягвате храни, очевидно натоварени със захари и мазнини, като торти и пържени ястия, мазнините и захарите могат да се дебнат в храни, където най -малко ги очаквате. Тортила чипс, юфка, мъфини, кроасани и сметаната, която пръскате в кафето си, може да са с високо съдържание на прости захари и да съдържат вредни мазнини. Захарта се появява и в ароматизирано кисело мляко и подправки като дресинги за салата, майонеза и кетчуп. Също така се намира в големи количества в някои храни без мазнини, тъй като се използва за заместване на мазнини.

Образование

Много хора с диабет смятат, че най -добрият начин да контролират приема на вредни мазнини и захари е да станат образовани потребители. Това включва научаване как да четете етикетите за хранене, за да забележите вредните мазнини и захари. Той също така включва готвене по -често у дома за контрол на съставките.

Можете също така да контролирате нивото на кръвната си захар и диабета, като ядете:

 • храни с ниско съдържание на натрий
 • храни с ниско съдържание на наситени и транс -мазнини
 • цели непреработени въглехидрати като зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри
 • управлявано количество въглехидрати
 • достатъчно количество протеин

Също така, яденето на по -малки хранения вместо три големи на ден може да ви помогне да управлявате глада си по -добре. Получаването на много упражнения ще ви помогне също да намалите кръвната си захар.

Можете също така да водите дневник за храна, за да отбележите кога ядете и колко. Това ще ви помогне да видите:

 • ако преяждате или ядете стрес
 • ако имате други лоши хранителни навици
 • ако ядете често определена нездравословна храна

Опитайте се да замените нездравословните храни със здравословни алтернативи. Ако обичате да ядете навън, най -добре е да избягвате ресторанти за бързо хранене. Ако от време на време се наслаждавате, ADA има следните съвети, за да направи вашата храна за бързо хранене по -здравословна:

 • Не попадайте в капана да поръчате луксозна или супер голяма храна, защото това е добра стойност на парите. Може да ви спести пари, но не спестява калории, захар или консумация на мазнини.
 • Избягвайте пържени храни и вместо това отидете на скара или печено на скара. Изберете постно месо като пуйка или пилешки гърди.
 • Гледайте подправките. Горчицата е по -здравословна от майонезата, кетчупа или богатите сосове.
 • На сутринта се придържайте към пълнозърнести булочки с високо съдържание на фибри, хляб или английски мъфини, които са с по-ниско съдържание на калории и мазнини.
 • Поръчайте вашия бургер без сирене, което има допълнителни калории и мазнини.
 • Салатите са добри, но ограничават гарнитурата като бекон и сирене. Изберете по -здравословни опции за мазнини като ядки, семена и авокадо. Заредете се с моркови, чушки, лук, броколи, карфиол и целина, както и зеленчуци.
 • Ако ядете пица, изберете пълнозърнеста тънка кора и зеленчукови гарнитури.

Outlook

Като се има предвид колко широко разпространена е нездравословната храна в Съединените щати, може да бъде трудно да се устои. Хората с диабет трябва да обърнат специално внимание на диетата си, за да контролират теглото си и в крайна сметка нивото на кръвната си захар. Да се ​​съпротивляваш на желанието да преяждаш нездравословна храна може да бъде още по -предизвикателно. Трябва да ограничите нездравословната храна и да избирате здравословни алтернативи, когато е възможно. Това е идеално не само за диабет, но и за цялостното здраве.

Fix Food: Храни, които са полезни за диабет

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss