Научете за RSV ваксината, одобрена за бременни жени

Научете за RSV ваксината, одобрена за бременни жени
RSV ваксината на майката помага за предпазване на нероденото дете от тежки заболявания от раждането през първите 6 месеца от живота.

  • RSV вирусът засяга около 64 милиона души по света всяка година, причинявайки около 160 000 смъртни случая.
  • RSV може да причини тежки симптоми, водещи до хоспитализации и възможна смърт при новородени бебета и възрастни хора.
  • Здравните служители препоръчват на бременните жени да получат майчината RSV ваксина на Pfizer през третия триместър на бременността, за да предпазят бебето си през първите шест месеца от живота.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) наскоро издадоха здравни съвети, предупреждаващи здравните специалисти за ниски нива на ваксиниране срещу грип, COVID-19 и респираторен синцитиален вирус (RSV).

CDC предупреждава, че ниските нива на ваксиниране могат да доведат до по-тежко заболяване и повишено натоварване на капацитета на здравеопазването по време на пиковия сезон на респираторните вируси.

RSV е инфекция на белите дробове и дихателните пътища, която в световен мащаб засяга около 64 милиона души всяка година и причинява около 160 000 смъртни случая всяка година.

За повечето здрави възрастни RSV показва леки симптоми, подобни на обикновена настинка.

При уязвими групи от населението – като новородени бебета и възрастни хора – RSV може да причини тежки симптоми и да се развие в състояния като пневмония и бронхиолит, потенциално водещи до хоспитализация.

Поради тази причина CDC и Американският колеж по акушерство и гинекология (ACOG) препоръчват на бременните жени да получат майчината RSV ваксина, произведена от Pfizer, през третия триместър, за да предадат антитела на нероденото си бебе.

Поставянето на майчината RSV ваксина може да помогне за предпазване на бебетата от тежко заболяване от раждането през първите 6 месеца от живота.

Защо бременните жени трябва да получат RSV ваксина?

Д-р Лаура Е. Райли, главен акушер-гинеколог в New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center и председател на Отделението по акушерство и гинекология в Weill Cornell Medicine в Ню Йорк, ни каза, че RSV е опасен за бебета и малки деца , тъй като може да причини сериозно респираторно заболяване.

„Всъщност RSV е водещата причина бебетата да бъдат хоспитализирани“, каза тя. „Трябва да направим всичко възможно, за да защитим бебетата от RSV и затова ваксината е толкова важна.“

Д-р Силвия М. Абуларах, акушер-гинеколог, свързана с множество болници в Мериленд, включително Mercy Medical Center в Балтимор, се съгласи.

„През първите няколко седмици от живота бебетата не са в състояние да изградят отговор на ваксинация и имунитет и адекватен отговор на имунитета“, ни обясни д-р Абуларах.

„Ето защо кърмачетата не се ваксинират няколко месеца. Първите няколко месеца от живота са най-уязвимият период за тези бебета.

На бременните жени често се препоръчва да получат определени ваксини, за да защитят както себе си, така и нероденото си дете. Ваксинирането по време на бременност може да осигури пасивен имунитет на новороденото, тъй като антителата се предават от майката на бебето. Тази защита е особено важна през първите няколко месеца от живота, когато бебетата са твърде малки, за да получат сами определени ваксини.

„RSV може да бъде опустошително разстройство за новородените, водещо до хоспитализация и смърт от пневмония“, продължи д-р Руиз. „Значи наистина се нуждаете от ваксината, за да защитите вашето бебе.“

Коя RSV ваксина е одобрена за бременни жени?

В момента единствената RSV ваксина, одобрена от FDA като ваксина за майката, е ваксината Abrysvo на Pfizer.

Фармацевтичната компания GSK също произвежда RSV ваксина, наречена Arexvy. Въпреки това, FDA го одобри само за употреба при възрастни на възраст 60 и повече години.

Д-р Райли посъветва бременните хора, които искат да се въоръжат с точна информация за ваксината, която трябва да приемат, да могат да говорят със здравен специалист или да посетят достоверни уебсайтове на организации като CDC.

„Abrysvo е единствената ваксина срещу RSV, одобрена за употреба по време на бременност“, отбеляза Райли.

„Все още не всички лекарски кабинети и аптеки разполагат с ваксина Абрисво. Бременните жени могат да потърсят аптеки, в които има ваксина, на уебсайта на Abrysvo“, добави тя.

Д-р Абуларах каза, че бременната жена винаги трябва да иска от своя лекар да потвърди коя ваксина срещу RSV трябва да има.

Кога бременните жени трябва да получат RSV ваксина?

Препоръчва се бременните жени да получат майчината RSV ваксина между 32-36 гестационна седмица, за да предотвратят RSV при техните бебета, след като се родят.

„Идеята е да се ваксинират майките в този конкретен прозорец, за да се защитят тези бебета в техния най-уязвим момент, който е непосредствено след раждането и през първите шест месеца, особено за бебета, родени по време на сезона на RSV“, обясни д-р Абуларах .

„Антителата, които бебетата получават, идват от майката и плацентата, така че този процес отнема около две седмици. Майка, която е ваксинирана най-малко две седмици преди раждането на бебето, ще осигури на бебето тази защита“, добави тя.

Д-р Журдан Трибвасер, асистент професор по майчино-фетална медицина в Мичиганския университет по здравеопазване, добави, че ACOG препоръчва майчината RSV ваксина за бременни жени по време на сезона на RSV, който продължава от септември до януари.

„Хиляди бебета под 6-месечна възраст се хоспитализират всяка година в цялата страна поради RSV инфекция“, каза д-р Triebwasser.

„Докато някои бебета може да се нуждаят само от наблюдение или допълнителен кислород, други бебета се нуждаят от интензивни грижи и механична вентилация. Ваксинирането по време на бременност е мощен инструмент за намаляване на риска за вашето бебе“, каза д-р Трибвасер.

Безопасна ли е RSV ваксината по време на бременност?

RSV ваксината Abrysvo, произведена от Pfizer, беше одобрена от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) през август 2023 г. за употреба като майчина ваксина за защита на бебетата при раждането и през първите 6 месеца от живота.

Одобрението на FDA се основава на резултатите от фаза 3 клинично изпитване на ваксината, където не са открити сигнали за безопасност нито при бременни участници в проучването, нито при деца, родени след като са получили ваксината.

Д-р Руиз каза, че ваксината срещу RSV е невероятно безопасна и няма причина бременна жена да не получи тази ваксина, освен ако не е алергична към средата носител на ваксината.

Той също така каза, че друго предимство на майчината RSV ваксина е, че не съдържа консерванти.

„Без консерванти означава, че във ваксината има по-малко вещества, които ще причинят алергична реакция за майката“, обясни д-р Руиз.

Д-р Triebwasser отбеляза, че RSV ваксината е рекомбинантна антигенна ваксина, което означава, че не е жива вирусна ваксина.

„Някои хора се колебаят да получат ваксини по време на бременност, въпреки че имаме много данни за по-стари ваксини, включително ваксината срещу грип, че ваксинацията на майката е безопасна за бременните и бебетата. Възможно е да има връзка между RSV ваксинацията и преждевременното раждане, въпреки че това не е сигурно. За да се ограничи потенциалният риск от преждевременно раждане, препоръката е RSV ваксината да се постави на 32-36 седмица.

— Д-р Журдан Трибвасер, асистент по майчино-фетална медицина

Какви са страничните ефекти от RSV ваксината на майката?

Според д-р Едуард Лиу, началник на отдела по инфекциозни болести в Медицинския център на университета Hackensack Meridian Jersey Shore, в момента докладваните странични ефекти на ваксината срещу RSV са леки и включват:

  • болка на мястото на инжектиране
  • мускулна болка
  • болки в ръцете
  • главоболие
  • гадене

„Не се съобщава за странични ефекти при бебета“, продължи д-р Лиу. „RSV ваксината не може да се прилага на новородено. Имунната система на бебетата не е напълно развита и понякога не реагира на ваксини.“

Д-р Абуларах се съгласи и заяви, че проучванията, публикувани досега за RSV ваксината при бременни жени, не съобщават за никакви опасения относно безопасността.

„Основните странични ефекти са леки до умерени“, продължи тя. „И наистина са същите странични ефекти, които бихте очаквали при повечето ваксини – болка на мястото на инжектиране, мускулна болка, понякога гадене или главоболие, относително леки странични ефекти. Някои хора имат притеснения относно ваксините и ние винаги им препоръчваме да обсъждат това с лекаря си, а споделеното вземане на решения се извършва между лекаря и пациента, така че това няма да е изключение – ние също бихме препоръчали това.

— Д-р Силвия М. Абуларах, акушер-гинеколог

Има ли алтернативни решения за RSV ваксината?

Ако бременна жена не желае да получи RSV ваксината на майката, има друг вариант за предпазване на бебето от болестта.

„Нова инжекция nirsevimab е произведен продукт с антитела, който може да се дава на бебета за защита срещу RSV“, обясни той. „Nirsevimab не винаги е наличен и може да не е покрит от застраховка.“

Nirsevimab е достъпен за кърмачета от раждането до 8-месечна възраст, които са изложени на най-висок риск от тежко заболяване от RSV.

Д-р Райли отбеляза, че новороденото може да бъде в състояние да получи доза nirsevimab – което е моноклонално антитяло – преди да напусне болницата или родилния център, ако бременна жена не е могла да получи ваксината срещу RSV в техния район или не е чувала за това.

„Nirsevimab е инжекция, съдържаща лабораторно произведени антитела, които предпазват от RSV“, обясни д-р Райли. „Това не е ваксина, но помага на бебето да изгради имунитет срещу този вирус. Както ваксината по време на бременност, така и nirsevimab след раждането са безопасни и ефективни възможности за защита на бебето от RSV.“

„Може да е трудно да се получи nirsevimab тази есен и зима. Акушер-гинеколог може да помогне на някого да разбере дали нирсевимаб ще бъде наличен за бебето му след раждането,” отбеляза д-р Райли.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss