Най-новите лечения и изследвания за алопеция

Алопеция ареата е автоимунно заболяване, което причинява косопад на петна. При алопеция вашата имунна система погрешно атакува космения фоликул, което води до възпаление. Това води до падане на косата.

Алопецията може да засегне всеки на всеки етап от живота. Наличието на член на семейството с алопеция може да увеличи шансовете ви да я развиете. Вие също може да сте по-вероятно да развиете алопеция, ако имате друго автоимунно заболяване.

Но за много хора с диагноза алопеция няма фамилна анамнеза или очевидна причина.

Алопецията е непредсказуемо състояние. Някои хора, живеещи с алопеция, могат да изпитат периоди на косопад само веднъж или два пъти в живота си. Други може да имат по-чести епизоди на косопад. Обикновено има известно повторно израстване на косата. Невъзможно е да се предвиди колко коса ще порасне отново или дали ще падне отново.

Въпреки че има различни възможности за лечение, не всички те работят за всеки. Текущите изследвания помагат за изграждането на знания за алопецията и как да се лекува.

Ето какво трябва да знаете за най-новите изследвания и лечения за алопеция.

Резюме на последните изследвания

Алопеция ареата е автоимунно състояние. Всеки тип автоимунно заболяване засяга различни части на тялото. Не е ясно какво причинява развитието на автоимунно заболяване на първо място.

Обикновено имунната система е предназначена да защитава тялото ви от вредни нашественици. По някаква причина имунната система на човек с автоимунно заболяване се обърква. Той атакува иначе здрава част от тялото, което води до възпаление, което уврежда зоната.

При алопеция имунната система погрешно атакува космените фоликули, което води до падане на косата.

Имунната система е сложна. Много лечения за автоимунни състояния работят за намаляване на свръхактивния имунен отговор. Те могат да бъдат полезни, но не винаги решават напълно основния проблем.

Целевите лечения променят специфичен имунен отговор. Имаше надежда, че възможност за целенасочено лечение, наречена биологични лекарства, може да помогне за лечението на алопеция. Тези лекарства се използват за управление на някои други автоимунни и възпалителни състояния. Досега не е доказано, че биологичните продукти помагат при лечението на алопеция.

Скорошни изследвания обаче установиха, че част от имунната система, наречена JAK път е участвал в алопеция. Тази възпалителна реакция води до увреждане на космените фоликули.

С тези знания изследователите успяха да продължат напред със създаването на по-целенасочени лечения, известни като инхибитори на Янус киназа (JAK), за подпомагане на алопецията.

Одобрено е първото системно лечение на алопеция ареата

в юни 2022 глекарство, наречено барицитиниб (Olumiant), получи одобрение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лечение на тежки случаи на алопеция ареата.

Това е първото одобрено от FDA системно лечение на алопеция. Този тип системно лечение помага за лечение на косопад по цялото тяло.

Преди одобрението на това лекарство, леченията за алопеция бяха насочени само към специфична област на косопад. Третирането на една област на косопад не предотвратява косопада или насърчава растежа на косми в други части на тялото. Това може да бъде много разочароваща част от живота с алопеция.

Барицитиниб е вид лекарство, наречено JAK инхибитор, което се приема перорално.

Изследователите идентифицираха как пътят на JAK участва в алопецията: Цитокините са малки протеини, освободени от имунната система. При алопеция цитокините активират JAK пътя, причинявайки възпаление, което уврежда космените фоликули. JAK инхибиторите, като барицитиниб, помагат да се блокира достигането на цитокините до JAK пътя. Това подпомага възстановяването на косата.

Барицитиниб е одобрен въз основа на целта за възстановяване на косата на скалпа след 36 седмици. Адекватното покритие на скалпа с коса се определя като 80% от скалпа. Това беше постигнато през 17% до 35% на участниците в проучването, в зависимост от дозата.

Алопеция ареата е ново показание за това лекарство. Барицитиниб се използва за лечение на ревматоиден артрит от 2018 г.

Друго системно лекарство може да бъде одобрено догодина

Има надежда, че второ системно лечение за алопеция ще получи одобрение от FDA през следващите година или две.

Concert Pharmaceuticals завърши две успешни фаза 3 клинични изпитвания. Опитите се наричат ​​THRIVE-AA1 и THRIVE-AA2.

В момента лекарството е известно като CTP-543 в клинични изпитвания. CTP-543 е друг JAK инхибитор. Това е същия клас лекарства като барицитиниб.

И двете клинични проучвания са използвали цел от най-малко 80% покритие на скалпа за измерване на успеха. Резултатите от THRIVE-AA2 показват, че между 33% и 38,3% от участниците в проучването са постигнали тази цел след 24 седмици. Диапазонът на покритие на косата на скалпа зависи от дозата на лекарството.

Concert Pharmaceuticals планира да представи CTP-543 за одобрение от FDA през 2023 г.

Потенциална връзка с микробиома на червата

Може би вече сте запознати с термина „чревен микробиом“. Отнася се за колониите от микроскопични живи същества, които живеят в храносмилателната ви система. Те играят роля в храносмилането на храната ви и защитават здравето ви.

Все още има дебат за това как изглежда „здравият“ чревен микробиом. Като цяло, повече разнообразие изглежда е полезно за вашето здраве.

Когато микробиомът на червата излезе от баланс, това е известно като дисбиоза. Дисбиозата се свързва с различни здравословни състояния. Не е ясно какво идва на първо място: Дали болестта причинява дисбиоза? Или нещо се променя в микробиома на червата, което допринася за развитието на болестта?

По-голямата част от нашата имунна система всъщност живее в храносмилателната система. относно 70% до 80% от нашите имунни клетки са в червата. Дисбиозата променя начина, по който реагира нашата имунна система и се свързва с автоимунни състояния.

Чревна дисбиоза се наблюдава при алопеция, както и при други възпалителни кожни заболявания. Скорошни проучвания отбелязва, че е възможно фекална трансплантация да има роля при лечението на алопеция. Има три доклада за случаи на хора с алопеция, които са имали подобрен растеж на косата след фекална трансплантация.

Фекални трансплантации са били използвани за възстановяване на чревния микробиом при други условия. Това е известно лечение за Clostridioides difficile (C. diff).

Клинични изпитвания

Клиничните изпитвания са от съществено значение, за да научите повече за алопецията и нейното лечение. След обещаващи открития в лабораторни условия, клиничните изпитвания са шанс да видите как лечението работи при реални хора.

Ако се интересувате от присъединяване към клинично изпитване или просто искате да сте в течение с най-новите изследвания, вижте ClinicalTrials.gov.

Други текущи лечения

Лекарите използват няколко други вида лечение на алопеция ареата. Целта на лечението на алопецията е да възобнови растежа на косата или да забави или предотврати косопада.

Има няколко подхода. Едната е да се стимулира растежа на косата в зоните, където косата е паднала. Другият е да се намали активността на имунната система, която причинява падането на косата.

Текущите възможности за лечение включват:

  • локални стероидни кремове
  • локална имунотерапия
  • антралин мехлем или крем
  • фототерапия
  • стероидни инжекции
  • перорални кортикостероиди
  • имуносупресиращи перорални лекарства

Алопецията може да бъде предизвикателство за лечение. Няма начин да се предскаже кой тип лечение ще работи най-добре за вас. Също така е възможно косата да падне отново след лечение.

Не всеки с алопеция ще реши да лекува своята алопеция. Това е много лично решение. Обсъдете възможностите за лечение с Вашия лекар. Важно е да разберете ползите и страничните ефекти, за да определите кое лечение е подходящо за вас.

Вземането

Алопеция ареата е автоимунно заболяване, което може да причини загуба на коса навсякъде по тялото. Свързаните с това косопад и повторен растеж могат да бъдат непредвидими. В резултат на това алопецията може да бъде предизвикателство за лечение. Говорете с Вашия лекар, за да определите кое лечение е най-добро за Вас.

Изследванията на алопецията доведоха до нови възможности за лечение и други на хоризонта. Надеждата е, че новите знания могат да продължат да водят до нови лечения и в крайна сметка до лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss