Най-добрите локални лечения за хидраденит гнойна за 2023 г

три продукта за локално лечение на HS на вълнообразен двуцветен син фон

Ние включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате чрез връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна Ето нашия процес.

Здравна линия показва ви само марки и продукти, зад които стоим.

Нашият екип задълбочено проучва и оценява препоръките, които правим на нашия сайт. За да установим, че производителите на продукта са спазили стандартите за безопасност и ефикасност, ние:

 • Оценете съставките и състава: Имат ли потенциала да причинят вреда?
 • Проверете фактите на всички здравни твърдения: Съвпадат ли те с настоящите научни доказателства?
 • Оценете марката: Работи ли почтено и спазва ли най-добрите практики в индустрията?

Ние правим проучване, за да можете да намерите надеждни продукти за вашето здраве и уелнес.

Прочетете повече за нашия процес на проверка.

Бърз преглед на най-добрите теми за HS

 • Най-доброто антисептично почистващо средство: Антисептично почистващо средство без оцветители
 • Най-добро лечение на място: SOS ежедневен спасителен спрей за лице
 • Най-доброто за минимизиране на инфекцията: Solimo 99% изопропилов алкохол
 • Най-добра актуална рецепта: Клиндамицин
 • Най-добрият естествен мехлем: First Honey Sterile Manuka Honey маз
 • Най-добрият успокояващ мехлем: Bio-First Manuka Skin Saver
 • Най-добри за прилагане на лекарства: Антимикробни памучни тампони Q-Tips

Hidradenitis suppurativa, или HS, е състояние на кожата, което причинява болезнени бучки по кожата, обикновено в части от тялото, където кожата се допира до кожата. Тези бучки могат да изглеждат като пъпки или подобни на акне нодули, поради което много хора първоначално не търсят диагноза. Въпреки това, без лечение, състоянието на кожата може да се влоши до такава степен, че да повлияе на качеството ви на живот.

Изследванията на HS ни дадоха по-добро разбиране на това хронично заболяване, включително възможностите за лечение, предназначени за справяне със симптомите. Докато HS не може да бъде излекуван, той може да бъде лекуван и контролиран с лекарства и промени в начина на живот.

Прочетете, за да разгледате HS, плюс 10 актуални продукта, които могат да помогнат за справяне със симптомите.

Какво е хидраденит супуратива?

ХС понякога се нарича акне инверса, но това не е форма на акне. Това е хронично състояние на кожата, което причинява болезнени кожни обриви в някоя от следните области:

 • подмишници
 • слабините
 • вътрешна част на бедрата
 • под гърдите
 • между задните части
 • анус

Аксилата е най общо място за ХС лезии. Други често срещани области са вътрешната част на бедрата, задните части, скротума, срамната област, вулвата и тялото. Малко количество хора с ХС изпитват подутини, които се появяват по лицето.

По време на пробив, хората с HS могат да развият червени подутини, които приличат на пъпки, по-дълбоки кисти или циреи. Тези пробиви често са болезнени и лезиите могат да изтекат или да се отцедят. Без лечение симптомите могат да се влошат и да доведат до абсцеси, които се отварят и изпускат кръв и гной. Когато тези абсцеси заздравеят, те често оставят белези.

Абсцесите могат да продължат да се развиват в същата област. С течение на времето цикълът на развитие на абсцеси и белези създава тунели под кожата, известни като синусови пътища. Ако не се лекува, HS може да наруши способността ви да седите, ходите, разтягате или се навеждате.

Как локалните лечения помагат на ХС?

Локалните лечения няма да излекуват HS и не са достатъчни, за да се справят сами с изблиците на HS. Въпреки това, различни продукти за локално приложение могат да бъдат полезни за специфични резултати, като почистване на засегнатите области, насърчаване на заздравяването на лезии или облекчаване на дразненето.

Локалният клиндамицин, антибиотик, обикновено е първата терапия за лечение на лек ХС. Проучвания показват, че неговата ефикасност вероятно е свързана с неговите противовъзпалителни ползи. Може да помогне за лечение на съществуващи лезии и да помогне за предотвратяване на образуването на нови.

Други локални продукти също могат да помогнат за намаляване на възпалението по време на пристъп на HS.

Как избрахме

За да съставим нашия списък с най-добрите локални продукти за HS, потърсихме обратна връзка от хора, които са използвали тези продукти за успешно лечение на симптомите си. Дадохме приоритет на марките с положителна репутация на пазара. Също така гарантирахме, че всеки продукт, който включихме, отговаря на нашите вътрешни стандарти за надеждност и добри бизнес практики. Научете повече за нашия процес на проверка.

Изборът на Healthline за най-добрите локални продукти за хидраденит супуратива

Най-доброто антисептично почистващо средство

Антисептично средство за почистване на кожата без оцветители

 • Цена: 11,49 долара
 • Основни съставки: хлорхексидин глюконат

Този антисептичен почистващ препарат може да се използва за почистване на бактерии около активни HS изблици. Лезиите, които се пукат и зарастват бавно, трябва да се поддържат чисти, за да се избегне инфекция, а този почистващ препарат е добър вариант за намаляване на бактериите.

Горната част на помпата улеснява дозирането и рецензенти казват, че се пени добре и не изсушава прекалено.

Имайте предвид, че този почистващ препарат не трябва да се използва в областта на гениталиите.

Пазарувайте сега от Walgreens

Най-доброто лечение на петна

SOS ежедневен спасителен спрей за лице

 • Цена: $28
 • Основни съставки: хипохлорна киселина, хиалуронова киселина, керамиди

Този спрей е създаден за лице, но може безопасно да се използва върху цялото тяло за успокояване на активни HS изблици, включително отворени рани. Според Tower 28 хипохлорната киселина в този спрей има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за насърчаване на заздравяването и възстановяване на увредените кожни бариери.

Пазарувайте сега от Tower 28

Най-доброто за минимизиране на инфекцията

Solimo 99% изопропилов алкохол

 • Цена: 5,84 долара
 • Основни съставки: изопропил алкохол

Пристъпите на ХС често означават лечение на отворени рани. Това означава, че е важно да поддържате кожата чиста. Санирането с този антисептик за първа помощ, който е 99% изопропилов алкохол, може да помогне за предотвратяване на риска от инфекция.

Пазарувайте сега в Amazon

Най-добра актуална рецепта

Клиндамицин

 • Цена: варира (предлага се по рецепта)
 • Основни съставки: клиндамицин фосфат локална суспензия

Клиндамицинът е широко използван изучавани за ХС. Използва се за лечение на леки до умерени случаи. Предлага се по рецепта и може да се използва за лечение на кисти, които все още не са се разпалили. Използването му при първите признаци на HS подутина може да помогне за задържането му.

Най-добрият натурален мехлем

First Honey Sterile Manuka Honey маз

 • Цена: 12,89 долара
 • Основни съставки: медицински клас манука мед от Нова Зеландия

Този стерилен мехлем с мед Manuka помага за създаването на влажна защитна бариера, която естествено почиства HS лезиите, предотвратява инфекцията и свежда до минимум белезите. Той също така предпазва хирургическите подложки от залепване върху отворени рани, което може да забави процеса на оздравяване. Може да намали и болката при контакт.

Пазарувайте сега в Amazon

Най-добрият успокояващ мехлем

Bio-First Manuka Skin Saver

 • Цена: $40
 • Основни съставки: медицински мед от манука, алое вера, бял трън

Този гел без стероиди използва медицински клас мед от манука с редица други успокояващи кожата съставки за успокояване на множество кожни проблеми, включително екзема, псориазис и кожа, компрометирана от лъчева терапия. За HS лезии предлага лек, защитен филм върху кожата, за да успокои и насърчи заздравяването.

Пазарувайте сега от BioFirst

Най-добър за прилагане на лекарства

Антимикробни памучни тампони Q-Tips

 • Цена: $9,96
 • Основни съставки: памук

За да поддържате HS кистите възможно най-чисти и да избегнете възможността за въвеждане на бактерии, важно е да прилагате локални продукти с нещо стерилно. Тези памучни пъпки улесняват нежното нанасяне на продукти върху чувствителна кожа и активни HS изблици.

Пазарувайте сега в Amazon

Потенциални странични ефекти от локално лечение

Локалните лечения, използвани за лечение на HS, могат да имат странични ефекти. Те включват усещане за парене при нанасяне, зачервяване, общо дразнене на кожата или сърбеж.

Експертно мнение: д-р Аманда Марш

Искаме пациентите с ХС да се мият внимателно без триене. Най-често срещаните препоръки за използване на пламъци са бензоил пероксид, цинков пиритион и хлорхексидин като антисептични почистващи средства. По време на пристъпи пациентите често могат да получават интралезионни инжекции кеналог (стероиди), за да помогнат за минимизиране на симптомите и намаляване на размера на пристъпа. Разреденият бял оцет също може да помогне за намаляване на миризмата. Искаме да предотвратим инфекция, да помогнем за намаляване на възпалението и да намалим болката. Някои локални препарати (миене или лекарства) може да изискват от пациентите да извършат тест с пластир, тъй като не искаме допълнително дразнене на тези области.

Други съвети за овладяване на пристъпите на ХС

Управлението на обострянията на ХС често включва множество терапии и промени в начина на живот.

 • Лична хигиена: ХС не се причинява от лоша хигиена, но правилните продукти за измиване на кожата могат да помогнат за справяне с болката и предотвратяване на пристъпи. Потърсете нежни измиващи средства за тяло без сапун, които нямат аромати или сапуни, за да предотвратят раздразненията.
 • облекло: Тесните дрехи могат да разтрият засегнатите области и да влошат пристъпите. Свободните дрехи, изработени от естествени влакна, като памук и коноп, могат да помогнат за циркулацията на въздуха. Сутиени с меки чашки и бельо без ластик на краката също могат да намалят раздразнението при съществуващи неравности. Ако се притеснявате, че неравностите ще се отворят и изцапат дрехите ви, дишащият основен слой е добър вариант.
 • Диета: Противовъзпалителните храни, като пресни плодове и зеленчуци, мазна риба и здравословни мазнини, могат да помогнат за минимизиране на пристъпите. Някои малки проучвания са установили, че млечните продукти изглежда влошават симптомите на ХС.
 • Здравословни навици: Ако в момента пушите, определено се опитайте да спрете. Има също доказателства, които предполагат, че загубата на тегло може да помогне за намаляване на симптомите на ХС при хора с наднормено тегло.
 • Подкрепа от общността: Хроничните състояния могат да бъдат изолиращи. Онлайн групите за подкрепа за хора с HS ще ви свържат с хора, които наистина разбират през какво преминавате, което може да ви помогне да се почувствате подкрепени.

Говорете с Вашия лекар за конкретни неща, които можете да направите, за да помогнете за справяне с ХС.

Често задавани въпроси относно хидраденит супуратива

Какво изчиства бързо подутини от гноен хидраденит?

ХС подутините могат да продължат седмица или 2. Важно е да работите с лекар, за да създадете план за лечение, който лекува съществуващите подутини и помага за предотвратяване на нови. Това може да е комбинация от локални и перорални лекарства и промени в начина на живот.

Какво отключва гноен хидраденит?

Изследователите смятат, че пушенето на цигари е водещият фактор за HS. Според Американската академия по дерматологична асоциация между 70% и 90% от хората с ХС пушат. Също така е по-често при хора със затлъстяване.

Стресът, горещото време и храни с високо съдържание на захар или млечни продукти могат да бъдат потенциални отключващи фактори.

При хора с менструален цикъл хормоните също могат да предизвикат обостряне на ХС.

Гноен хидраденит заразен ли е?

Не. Докато лекарите не са сигурни какво причинява HS, те знаят, че не е заразно. Освен това не е резултат от лоша хигиена или инфекция.

Хидраденит супуратива ще изчезне ли някога?

ХС не може да бъде излекуван, но има лечения за справяне с настоящите обостряния и предотвратяване на нови. Ако подозирате, че имате HS, важно е да работите с лекар за диагноза и персонализиран план за лечение. Без лечение HS може да създаде белези, които в крайна сметка ще повлияят на качеството ви на живот.

Правилното управление на HS не може да се направи само с кремове, почистващи препарати и мехлеми. Най-добрият подход е да работите с Вашия лекар за персонализиран план за лечение за справяне със съществуващи обостряния и предотвратяване на нови.

Страница за поддръжка на Hydradenitis Supurativa на Healthline

Знанието е сила, когато живееш с ХС. Разгледайте нашите ресурси за гледна точка от първо лице, съвети за хранене, управление на физическото и психическото здраве и много повече.


Джесика Тимънс работи като писател на свободна практика от 2007 г., обхващайки всичко от бременност и родителство до канабис, хиропрактика, гребане, фитнес, бойни изкуства, домашен декор и много други. Работата й се появява в mindbodygreen, Pregnancy & Newborn, Modern Parents Messy Kids и Coffee + Crumbs. Вижте какво прави сега на jessicatimmons.com.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss