Най-добрите възглавници за сънна апнея

Може да е трудно да спите здраво, когато имате сънна апнея. Паузите в дишането могат да ви накарат да се събудите и по друг начин да прекъснат съня ви.

Въпреки че възглавницата не може да излекува сънна апнея – състоянието изисква лечение, за да се предотвратят усложнения – това може да помогне за качеството на съня ви.

Видове възглавници

В този списък ще намерите няколко различни вида възглавници, включително:

 • Възглавници от пяна. Има различни видове пяна, като най-популярната е мемори пяната. Пяната помага да се облегнат врата и главата, като предлага контурно облекчаване на налягането. Някои възглавници имат подвижни слоеве от пяна, които ви позволяват да регулирате нивото на твърдост според личния си вкус.
 • Възглавници с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP). Тези възглавници са предназначени за поставяне на CPAP маска, тип машина, която непрекъснато изпомпва въздух в маската, за да поддържа дихателните ви пътища отворени през нощта. Използването на специфична за CPAP възглавница може да ви помогне да направите спането с маска по-удобно. Възглавниците са с изрезки, които предотвратяват притискането на маската върху лицето и носа ви.
 • Клинови възглавници. Тези възглавници с триъгълна форма могат да издигнат позицията на тялото ви и да осигурят облекчение от обструктивна сънна апнея и други състояния, като киселинен рефлукс.

Как избрахме най-добрите възглавници за сънна апнея

Когато избирахме възглавници, които да присъстват в този списък, ние избрахме възглавници, които:

 • Добри са за сън на стомаха и настрани. Изследванията показват, че много случаи на обструктивна сънна апнея се случват поради позицията на човек за сън. В тези случаи една проста промяна на стомаха или отстрани – а не на гърба – може да промени симптомите.
 • Може да помогне за повдигане на главата. Спането по гръб може да причини сънна апнея по-лошо. Въпреки това, ако можете да заспите само докато почивате по гръб, повдигането на горната част на тялото с нещо като клиновидна възглавница може да помогне.
 • Съвместими ли са CPAP машината. Ако имате умерена или тежка сънна апнея, може да имате затруднения със съня, докато носите CPAP маска. Някои възглавници са предназначени да побират обемистите маски и да не им позволяват да се впият в лицето ви.
 • Имайте възторжени отзиви. Проверихме отзивите на клиентите, за да се уверим, че всяка възглавница е оценена високо.
 • Регулируеми са. Ако лежите по корем, меката, тънка възглавница обикновено е най-удобна. За страничен спален твърда или изключително твърда възглавница е ключова. Въпреки това личните предпочитания също играят роля. Ето защо сме включили няколко регулируеми възглавници, които ви позволяват да премахвате пълнежните слоеве, за да се приспособите към предпочитаната от вас позиция за сън и усещане за възглавница.

Ръководство за ценообразуване

 • $ = под $50
 • $$ = $50–$70
 • $$$ = над $70

Изборът на Healthline за най-добрите възглавници за сънна апнея

Tempur-Pedic TEMPUR-Облачна възглавница

 • Цена: $$$
 • Тип: Мемори пяна
 • Добър за: Хора, които спят горещо

Ако спите горещо, има вероятност да сте прекарали известно време да се мятате и да се въртите в леглото – да сте в несъвместима поза за вашата сънна апнея.

Възглавницата TEMPUR-Cloud може да бъде чудесна за спящи, които са склонни да се потят през нощта. Изключително мекото усещане е особено подходящо за спящи по корем, но няколко странични спящи също съобщават, че обичат възглавницата.

Рецензентите казват, че възглавницата е удобна, помага при болки във врата и осигурява точното ниво на твърдост.

Купете онлайн възглавницата Tempur-Pedic TEMPUR-Cloud.

Contour Living CPAP възглавница 2.0

 • Цена: $$$
 • Тип: Пяна
 • Добър за: Странични траверси

Спането на ваша страна може да бъде предизвикателство, ако използвате CPAP устройство и маска. Възглавницата Contour Living CPAP 2.0 има централни и странични изрези, които помагат за настаняване на странична позиция за сън, когато носите маска.

Можете също да регулирате височината на възглавницата (между 2 и 5,2 инча) и да я обърнете, за да разкриете дизайн на охлаждаща мрежа.

Страничните спящи съобщават за успех с тази възглавница. Казват, че вече рядко се налага да коригират маската си през нощта.

Купете възглавницата Contour Living CPAP 2.0 онлайн.

Възглавница Lunderg CPAP

 • Цена: $$
 • Тип: Регулируема мемори пяна
 • Добър за: Странични траверси с CPAP машина

Всеки може да използва възглавницата Lunderg CPAP благодарение на нейния двустранен дизайн. Въпреки това, той е особено подходящ за спящи настрани, използващи CPAP машина за сънна апнея.

Рецензентите казват, че изрезите побират маските им, което им позволява да спят много по-добре, отколкото преди да получат възглавницата. Страничните спящи съобщават, че не се налага да коригират маската си, докато използват CPAP възглавницата.

Няколко души се оплакват, че възглавницата е твърде твърда за техния вкус. Въпреки това, можете да регулирате твърдостта, като поставите (или премахнете) слой от мемори пяна.

Купете възглавницата Lunderg CPAP онлайн.

Клинова възглавница Relax Home Life

 • Цена: $
 • Тип: Мемори пяна
 • Добър за: Всеки стил на спане

Тази дишаща клиновидна възглавница може да повдигне главата ви и да помогне при проблеми с дишането през нощта. Можете да го използвате самостоятелно или с любимата си възглавница.

Калъфката е изработена от полиестер и коприна от бамбук и може да се пере в пералня.

Рецензенти казват, че меката повърхност от мемори пяна помага за минимизиране на хъркането. Те също така казват, че предлага лек наклон, който не причинява приплъзване.

Купете клиновата възглавница Relax Home Life онлайн.

Elite Rest Slim Sleeper Latex

 • Цена: $
 • Тип: Латексова мемори пяна
 • Добър за: Спящи на стомаха

Ако имате лека сънна апнея и искате да облекчите симптомите, като спите по корем, меката възглавница може да помогне за предотвратяване на дискомфорт във врата.

Тази супер тънка възглавница може да е удобна, ако сте склонни да спите с ръка под възглавницата. Спящите на стомаха, които предпочитат възглавница с нисък профил, казват, че Slim Sleeper осигурява достатъчно повдигане на главата, за да поддържа гръбнака им подравнен.

Въпреки това, не е толкова страхотно за тези, които се нуждаят от допълнителна опора за врата и искат пухкава възглавница.

Купете Elite Rest Slim Sleeper Latex онлайн.

Възглавницата Polysleep

 • Цена: $$$
 • Тип: Регулируема пяна
 • Добър за: Всеки стил на спане

Промяната на позициите за сън може да има значение за тези с лека сънна апнея. Възглавницата Polysleep е пълна с множество подвижни слоеве от пяна (всички сертифицирани от CertiPUR-US), така че може да побере всяка позиция за сън. Можете да персонализирате нивото на твърдост, като премахнете или добавите пяна според вашите предпочитания.

Рецензентите обясняват, че може да отнеме известно време, за да се намери правилната комбинация от слоеве пяна, но резултатът в крайна сметка е много удобен.

Купете възглавницата Polysleep онлайн.

Все още търсите подходящите продукти за сън?

Нека помогнем. Пазарувайте нашите най-добри възглавници по състояние или позиция за сън, за да получите здрав сън, който заслужавате.

Избор на възглавница за сънна апнея

Когато пазарувате възглавница за сънна апнея, първото ви съображение трябва да бъде дали имате нужда от нея, за да поставите CPAP маска или не. Ако отговорът е да, ще ви е необходима специализирана възглавница, която има вдлъбнатина за вашата маска и нейната тръба.

Ако не използвате CPAP устройство, следващото съображение е дали предпочитате да спите по гръб, настрани или по корем. Спането по гръб може да влоши симптомите на сънна апнея, но някои хора просто не могат да заспят в друга поза. Ако това ви описва, може да намерите облекчение с възглавница, която повдига главата ви – като такава с клиновиден дизайн.

Спящите на стомаха трябва да търсят мека възглавница, докато спящите отстрани се нуждаят от по-здрава опора.

Ако е възможно, потърсете компания с изпитания на съня у дома, за да можете да проверите дали възглавницата помага при симптомите ви, пасва ли на маската ви и ви позволява да спите удобно.

Други начини за управление на сънна апнея

Възглавницата няма да излекува сънната апнея, така че трябва да говорите с Вашия лекар, ако подозирате, че се мъчите да дишате през нощта. Тези с умерена до тежка сънна апнея може да се нуждаят от CPAP машина, която да им помогне да дишат непрекъснато през нощта.

Промяната на позицията ви за сън и смяната на възглавницата може да помогне за сънна апнея. Американската асоциация за сънна апнея също препоръчва следните възможности за лечение:

 • Устни устройства. CPAP машините са ефективни, но може да е трудно да свикнете. Някои хора може да имат по-голям успех с оралните устройства. Те се носят в устата, за да помогнат за подравняване на челюстта и поддържане на дихателните пътища отворени.
 • Отслабване. Важно е да се отбележи, че повечето от доказателствата за това са анекдотични. Но това предполага, че загубата на тегло може да помогне за ограничаване на хъркането и симптомите на сънна апнея.
 • Изключване на алкохола. Пропускането на алкохол, особено преди лягане, може да помогне за предотвратяване на симптомите на сънна апнея.
 • Назални деконгестанти. За хора с леки симптоми приемането на деконгестанти може да помогне за изчистване на дихателните пътища, предотвратяване на хъркането и подобряване на качеството на съня.

Преди да опитате някоя от тези опции за лечение, говорете с Вашия лекар, за да видите какво препоръчват. Не всеки ще се възползва от едно и също лечение.

Нова възглавница няма да реши симптомите на сънна апнея. Все пак може да ви помогне да осигурите известно облекчение – особено ако ви е трудно да се приспособите към нова позиция за сън или CPAP устройство.

Ако подозирате, че замаяността и раздразнителността ви през деня имат нещо общо с прекъснато дишане през нощта, не забравяйте да говорите с Вашия лекар.


Стеф Коелю е писател на свободна практика с хронична мигрена, който има особен интерес към здравето и благосъстоянието. Когато не щрака с щракане на клавиатурата си, тя вероятно е дълбоко в носа в добра книга.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss