Най-добрата противовъзпалителна диета за улцерозен колит

Противовъзпалителна диета със зехтин, цели храни и ограничени ултрапреработени храни може да помогне за намаляване на възпалението, свързано с улцерозен колит (UC).

Улцерозният колит (UC) е вид възпалително заболяване на червата (IBD), характеризиращо се с хронично възпаление и язви или рани в най-вътрешната обвивка на дебелото черво и ректума.

Когато е тежък, UC може да бъде много болезнен и изтощителен, причинявайки симптоми като коремна болка, диария и ректално кървене.

Тъй като UC е възпалително състояние, много хора с болестта са намерили облекчение чрез консумиране на противовъзпалителна диета.

Коя е най-добрата противовъзпалителна диета за улцерозен колит?

Няма универсална диета за UC, тъй като тя засяга всеки човек по различен начин и това, което работи за един, може да не работи за друг.

Няколко проучвания обаче демонстрират ползите от намаляването на приема на ултра-преработени храни, добавена захар, рафинирани зърнени храни и наситени мазнини за управление на възпаление, свързано със състояния като UC.

Средиземноморска диета

Има забележителни доказателства, че средиземноморската диета, популярна противовъзпалителна диета, може да бъде полезна за UC.

Като цяло средиземноморската диета включва следните характеристики:

 • богати на растителни храни (маслини, плодове, зеленчуци, бобови растения, семена, зърнени храни)
 • висок до умерен прием на риба и морски дарове
 • умерена консумация на яйца, птиче месо и млечни продукти (сирене и кисело мляко)
 • ниска консумация на червено месо
 • умерена консумация на алкохол (главно червено вино по време на хранене)
 • зехтин, служещ като основен източник на мазнини

Един от защитните ефекти на средиземноморската диета е профилът на мастните киселини (35% обща мазнина; високо съдържание на мононенаситени мастни киселини и ниско съдържание на полиненаситени мастни киселини).

Средиземноморската диета също е богата на плодове и зеленчуци и това може да бъде полезно за профилактика на UC. Изследване от 2021 г установиха, че яденето на повече плодове и зеленчуци е свързано с по-нисък риск от IBD.

Диетата може да бъде полезна и за деца с това заболяване. един проучване установиха, че средиземноморската диета намалява възпалителните маркери и симптомите на заболяването при 100 деца и юноши с IBD.

Зехтин

Зехтинът, основният източник на мазнини в средиземноморската диета, може да бъде основен двигател на благоприятните ефекти на диетата. Зехтинът е богат източник на мононенаситени мазнини и антиоксиданти, като и двете имат противовъзпалителен ефект върху тялото.

един проучване от 40 души с UC установиха, че консумацията на необработен зехтин екстра върджин подобрява симптомите на UC. По-специално, зехтинът намалява възпалителните маркери и значително намалява:

 • подуване на корема
 • запек
 • фекална спешност
 • непълна дефекация

Специална въглехидратна диета

Друга противовъзпалителна диета, често използвана при UC, е специфичната въглехидратна диета (SCD), ограничителна диета, която елиминира зърнените, бобовите растения и преработените храни и се фокусира върху осигуряването на хранителни вещества от цели, непреработени храни (изберете зеленчуци, плодове, месо и млечни продукти). продукти).

SCD се основава на идеята, че някои сложни въглехидрати, като тези в зърнените и бобовите растения, могат да допринесат за възпаление и храносмилателни проблеми при хора с IBD.

Е фибри от полза за UC?

Ефектите на фибрите върху UC са смесени. Въпреки че е добре известно, че фибрите са полезни за здравето на червата, някои хора с UC казват, че симптомите им се влошават, когато ядат храни с високо съдържание на фибри.

Някои данни сочат, че това може да се реши чрез увеличаване на консумацията на противовъзпалителни храни, които са с по-високо съдържание на разтворими фибри и по-малко на неразтворими фибри.

Неразтворимите фибри са тези, които не се усвояват лесно от тялото. Включва храни като пълнозърнести храни, пшенични трици и кожата на плодовете и зеленчуците.

Например, храни, които съдържат по-високи нива на разтворими диетични фибри и ограничени неразтворими фибри и могат да бъдат по-лесни за понасяне от хората с UC, включват:

 • банани
 • броколи
 • ядки
 • домати
 • моркови
 • гъби
 • обелени ябълки
 • цитрусови плодове

Ферментирали храни

Ферментирали храни, като кисело мляко или кефир, също са полезни за хората с UC. Според изследване от 2022 гтова е така, защото много хора с UC имат изчерпване на някои бактерии, открити във ферментиралите млечни продукти, известни като Fusicatenibacter saccharivoransкоито помагат за поддържане на микробиомното разнообразие в червата ви.

Помага ли противовъзпалителната диета при улцерозен колит?

Изследванията показват, че противовъзпалителните диети, като средиземноморската диета, могат да бъдат терапевтични за IBD като улцерозен колит поради способността им да намаляват възпалението и да модулират чревния микробиом.

Това е важно, защото хората с IBD имат дисбаланс в видовете бактерии в червата си в сравнение с тези без IBD. Този дисбаланс, наречен дисбиоза, е свързан с възпаление в храносмилателния тракт.

Какви храни влошават улцерозния колит?

UC се увеличи значително през последните няколко десетилетия поради увеличаване на типична западна диетакоето включва излишна захар, рафинирани въглехидрати и големи количества нездравословни мазнини.

Доказано е, че ултрапреработените храни могат да влошат IBD. Две скорошни проучвания показват, че консумацията на безалкохолни напитки е свързана с 69% повишен риск, а приемът на захароза, специфичен вид захар, е свързан с 10% повишен риск на развитието на UC.

Изследване от 2022 г. съобщава за връзка между приема на червено месо, птиче и преработено месо и развитието на UC.

Някои добавки, като карагенан, също могат да влошат UC. един проучване установиха, че диета без карагенан намалява рецидивите при хора с UC.

Карагенанът е много разпространена хранителна добавка, използвана заради своите желиращи, сгъстяващи и стабилизиращи свойства. Доказано е, че карагенанът, който е „общопризнат като безопасен“ от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), причиняват възпаление в хиляди проучвания върху клетки и животни.

Признаци и симптоми на улцерозен колит

Симптомите на UC варират от човек на човек в зависимост от тежестта на възпалението и къде се появява.

Повечето хора с UC имат леки до умерени симптоми, а някои имат дълги периоди на ремисия.

Признаците и симптомите на UC могат да включват:

 • коремна болка и спазми
 • диария, която може да включва кръв или гной
 • ректално кървене (отделяне на малко количество кръв с изпражненията)
 • ректална болка
 • невъзможност за изхождане въпреки спешността
 • тенезъм (чувство, че трябва да се изхождате, въпреки че червата ви са празни)
 • отслабване
 • треска
 • умора
 • забавяне на растежа (при деца)

Долен ред

Противовъзпалителната диета, като средиземноморската диета, може да помогне за намаляване на възпалението в храносмилателния тракт и да облекчи някои от симптомите на UC, включително коремна болка, ректално кървене и диария.

Ако живеете с UC, важно е да обсъдите всяка нова диета със здравен специалист или регистриран диетолог, преди да започнете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss