Надуваем изкуствен сфинктер

Какво е надуваем изкуствен сфинктер?

Уринарна инконтиненция (UI) е състояние, което се среща доста често при общата популация. Не е животозастрашаващ, но потребителският интерфейс може значително да повлияе на качеството ви на живот. Потребителският интерфейс, който е класифициран като „стрес потребителски интерфейс (SUI)“ се получава, когато мускулите на сфинктера, които задържат урина, престанат да работят правилно. Когато това се случи, Вашият лекар може да имплантира устройство, известно като изкуствен сфинктер.

Надуваемият изкуствен сфинктер помага да се предотврати изтичането на урина от пикочния мехур.

Защо се използва устройството?

Надуваемият изкуствен сфинктер се използва, когато пациентът развива SUI. Ще знаете, че имате SUI, ако урината изтече от пикочния мехур по време на нормални дейности, като ходене, кашляне, повдигане на предмети или упражнения. Процедурата може да бъде назначена за мъже след операция на простатата, за да им помогне да намалят инконтиненцията или липсата на контрол върху пикочния мехур.

Имплантирането на надуваем изкуствен сфинктер обикновено е последната мярка за лечение на SUI. Пациентите обикновено първо се лекуват с лекарства и тренират пикочния мехур, за да помогнат при инконтиненция. Ако тези лечения не успеят, хирургическата интервенция може да бъде следващата стъпка.

Подготовка за процедурата

За да се подготвите за прилагане на изкуствения сфинктер, Вашият лекар може да Ви помоли да постите в продължение на шест до 12 часа преди операцията. Това означава, че не се приема храна или течности през устата.

Ако приемате лекарства за други здравословни състояния, говорете за тях с Вашия лекар. Те ще ви уведомят дали да ги вземете или не преди процедурата.

Също така ще трябва да извършите тест за урина, за да се уверите, че нямате инфекция преди процедурата.

Как се имплантира надуваемият изкуствен сфинктер?

Поставянето на надуваемия изкуствен сфинктер е хирургична процедура. Ще получите или обща, или спинална анестезия, така че да не чувствате болка по време на операцията. Ако сте под обща анестезия, ще бъдете в безсъзнание. Спиналната анестезия изтръпва тялото ви от кръста надолу, така че ще бъдете будни, но няма да почувствате болка.

Процедурата има три етапа:

 • хирургично поставяне на устройството
 • следоперативно възстановяване
 • обучение за това как да използвате устройството

Надуваемият изкуствен сфинктер има три части:

 • маншета
 • балона
 • помпата

Маншетът се поставя около тръбата, която носи урината от пикочния мехур от тялото, наречена уретра. Хирургичното поставяне на маншета изисква разрез. Разрезът ще бъде направен на едно от трите места:

 • скротума (мъже)
 • срамните устни (жени)
 • долната част на корема (мъже и жени)

След като маншетът е на мястото си, балонът също се поставя. Балонът съдържа същия вид течност, който е в маншета. Помпата не е необходима, докато пациентът не може да използва устройството, което е приблизително шест седмици след операцията.

Проследяване и възстановяване след процедурата

След процедурата можете да очаквате да поставите катетър Фоли в уретрата. Катетърът Foley е мека тръба, направена от каучук или пластмаса, която се използва за източване на урина от пикочния мехур. Може да се използва, докато се лекува от тази операция. Преди да напуснете болницата, катетърът Foley ще бъде отстранен, но няма да можете да използвате надуваемия изкуствен сфинктер в продължение на няколко седмици. Тялото ви се нуждае от време, за да се излекува и не може да надуе маншета. През това време ще останете невъздържани.

Използване на помпата

Приблизително шест седмици след процедурата ще научите как да използвате помпата. Помпата се използва за придвижване на течност между маншета и балона. Стискането на помпата премества течността от маншета към балона, така че маншетът е хлабав и урината може да тече през уретрата. Течността от балона се връща към маншета за 90 секунди. При повторно надуване на маншета урината не може да изтече от пикочния мехур. Помпата ще ви е необходима всеки път, когато трябва да изпразните пикочния мехур.

Какви са рисковете от процедурата?

Тази процедура се счита за относително безопасна и рисковете са минимални. Както при всички хирургични процедури, има важни рискове, които трябва да имате предвид. Общите рискове, свързани с операцията, включват:

 • инфекция на мястото на разреза или други инфекции
 • развитие на кръвни съсиреци в краката, които могат да пътуват до белите дробове
 • проблеми с дишането
 • кървене

Съществуват и някои рискове, които са специфични за тази процедура. Те включват:

 • увреждане на органи, включително уретрата, пикочния мехур или вагината
 • повишена инконтиненция
 • затруднено изпразване на пикочния мехур, което изисква катетър
 • повреда на устройството, изискваща отстраняване

Какви са очакваните резултати?

Надуваемият изкуствен сфинктер може да ви помогне да контролирате SUI. Това може значително да подобри качеството на живот, ако страдате от тежка инконтиненция.

Имайте предвид, че с течение на времето могат да настъпят промени във функцията на надуваемия изкуствен сфинктер. Тъканта около маншета може да ерозира или маншетът да загуби своята еластичност. Когато това се случи, инконтиненцията може да се върне. Може да се наложи да премахнете или смените устройството, за да разрешите тези проблеми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss