Наддаване на тегло и менопауза

Общ преглед

Когато мислите за менопаузата, може автоматично да мислите за горещи вълни и промени в настроението. Докато спадът на естроген и прогестерон (който се случва по време на менопаузата) със сигурност причинява тези симптоми, друга забележима промяна, която много жени изпитват по време на менопаузата, е наддаването на тегло.

Според изследванията жените могат да качат средно 5 килограма по време на менопаузата. Жените, които вече са с наднормено тегло, са по -склонни да наддават на тегло през този период от живота си.

Научаването как да се борим с потенциалното наддаване на тегло сега може да улесни поддържането на здравословно телесно тегло през целия живот.

Как менопаузата причинява наддаване на тегло

Менопаузата отбелязва значителни промени. Не само, че менструацията ви най -накрая спира, но вече не сте в състояние да имате деца. Това е така, защото тялото ви вече не освобождава нивата на естроген и прогестерон, необходими за плодовитостта и репродукцията.

Важно е да се отбележи, че наддаването на тегло, свързано с менопаузата, не се случва за една нощ. С други думи, няма да качите изведнъж 10 килограма след спиране на менструацията. По -скоро наддаването на тегло е по -постепенно. Лошите навици на живот и други фактори също могат да увеличат наддаването на тегло.

Други причини за наддаване на тегло

Докато наддаването на тегло може да се дължи на менопаузата, други фактори могат да увеличат общото натрупано количество. Например, може да забележите повече проблеми с поддържането на теглото:

 • по време на стрес
 • когато не спите достатъчно
 • по време на промени в семейството (като например напускане на гнездото или развод)
 • с проблеми с работата или отношенията
 • при отказване от тютюнопушенето
 • при честа консумация на алкохол
 • докато приемате определени лекарства (като антидепресанти)

Генетиката също може да играе роля. Ако майка ви се е занимавала с проблеми с теглото по време на менопаузата, тогава има вероятност и вие да имате затруднения с управлението на теглото си, докато го преживявате.

Самата възраст представя много промени по отношение на теглото. След като навършите 30 -те си години, метаболизмът ви се забавя. През това време може да ви е по -трудно да поддържате теглото си, без да правите промени в хранителните си навици и навиците на упражнения.

Обстоятелствата само го усложняват, когато достигнете 40 -те и 50 -те години. Това е така, защото мускулната маса естествено намалява, докато телесните мазнини могат да се увеличат. Без мускулна маса тялото ви не метаболизира калориите толкова ефективно. Това може да доведе до нежелано наддаване на тегло. Така че менопаузата може да доведе до наддаване на тегло, но това не е единствената причина през този етап от живота.

Усложнения от наднорменото тегло, свързано с менопаузата

Значително наддаване на тегло по време на менопаузата означава повече от това да не се вписва в любимите ви рокли и дънки. Той също така създава потенциални сериозни последици за вашето здраве. Всъщност наддаването на тегло през 40 -те години увеличава риска от:

 • рак на гърдата
 • депресия
 • сърдечно заболяване
 • диабет тип 2

Също така, ако вече имате хронично заболяване като диабет тип 2 или хипотиреоидизъм, наддаването на тегло може да влоши симптомите ви.

Съвети за управление на теглото

Въпреки всички добавки и други предполагаеми решения за наддаване на тегло при менопауза, които са налични в наши дни, няма магическа формула за спирането им. Под наблюдението на Вашия лекар можете да сведете до минимум свързаното с менопаузата наддаване на тегло със здравословен начин на живот. Това включва прием на по -малко калории, редовни упражнения и изграждане на мускули.

Диетични промени

Според клиниката Mayo, повечето жени трябва да приемат 200 по -малко калории на ден, след като достигнат 50 -те си години в сравнение с това, когато са били по -млади. Опитайте се да избягвате допълнителни източници на калории, които не осигуряват хранене, като подсладени напитки и газирани напитки.

Ползите от аеробните упражнения

За успех с рутинни упражнения е важно да предотвратите скуката и изолацията. Променете рутината си и опитайте нови класове и DVD дискове. Разходете се по нов маршрут за промяна на пейзажа. Можете също така да привлечете приятел за тренировка, който да ви помогне да останете мотивирани. Целта е да работите до 2 часа и 30 минути аеробни упражнения седмично.

Силови тренировки

Силовите тренировки могат да помогнат за предотвратяване на загуба на мускулна маса с напредване на възрастта. Освен това може да ви помогне да възстановите мускулите, които може да сте загубили в резултат на липса на упражнения. Упражненията за съпротива са особено важни след менопаузата, тъй като те също могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза.

Можете да се обърнете към множество мускулни групи с пълна рутина, включително ръцете, краката, седалищните мускули и корема. Важно е да не прекалявате – само ще увеличите риска от наранявания. Клиниката Mayo препоръчва силови тренировки два пъти седмично за адекватни резултати.

Не забравяйте, че силовите тренировки и аеробните упражнения са две различни неща. Докато силовите тренировки не са фокусирани върху упражненията на сърцето и белите дробове, те добавят мускулна маса, за да ви помогнат да изгорите калориите по -ефективно.

Кога да посетите Вашия лекар

Докато много жени изпитват повишаване на теглото, свързано с менопаузата, това не се случва с всички. Проактивността по отношение на теглото ви може да помогне изключително.

Ако все още не сте настъпили менопаузата, може да започнете да преразглеждате начина си на живот сега, за да ограничите ефектите, които тази промяна води. Ако вече сте в средата на менопаузата, все още не е късно – правете малки промени наведнъж, докато не станат навик.

След като започнете да спортувате повече и да се храните по -здравословно, вероятно ще видите разлика. Със сигурност не е лесно, но придържането към план за отслабване ще ви накара да изглеждате и да се чувствате по -добре.

Въпреки значителните промени в начина на живот, някои жени все още имат проблеми с теглото си след менопаузата. Ако продължавате да наддавате, въпреки намаляване на калориите и редовни упражнения, трябва да посетите Вашия лекар, тъй като това може да е знак за основен здравословен проблем.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss