Моноклонални антитела и превенция на мигрена

Най-малко 39 милиона души в Съединените щати изпитват изтощителния тип главоболие, известно като мигрена, според Американската фондация за мигрена. Но много малко лекарства и терапии са създадени с цел предотвратяване на мигрена.

Вместо това повечето от съществуващите лечения за мигрена имат някаква друга цел, която просто да помогне на хората с мигрена. Лекарствата против епилепсия, като топирамат (Topamax), или антидепресантите и лекарствата за кръвно налягане, които често се предписват на хора с мигрена, могат да намалят броя на дните с главоболие. Но не за това са били създадени.

За щастие, това вече не е така. Напредъкът в използването на моноклонални антитела помогна на изследователите да разработят начини за насочване на болезнени епизоди на мигрена точно в техния източник.

Моноклоналните антитела се използват като форма на имунотерапия за лечение на някои заболявания. Но при мигрена те действат по различен начин, който не включва имунната система.

Ето всичко, което трябва да знаете за вълнуващите начини, по които моноклоналните антитела действат за предотвратяване на мигренозно главоболие. Ще обсъдим и няколко наскоро одобрени лекарства, които най-накрая може да ви дадат известно дългоочаквано облекчение на мигрената.

Как действат моноклоналните антитела?

Моноклонални антитела са базирани на протеини антитела, които могат да се прикрепят към други протеини в тялото.

Как това е полезно при мигрена? Тези антитела могат да се насочат и блокират специфичен тип протеин, наречен пептид, свързан с калцитонин, или CGRP. Изследователите са открили, че CGRP е един от основните източници на болка при мигрена.

По време на пристъп на мигрена, CGRP често се освобождава в нервните клетки на мозъка. Това кара кръвоносните съдове да се разширяват и някои части от мозъка ви да се възпалят. Експерти като Американската фондация за мигрена смятат, че отговорът на CGRP причинява физическа болка от мигренозен епизод за повечето хора.

Използването на моноклонални антитела за намаляване на ефектите на CGRP може да доведе до по-малко епизоди на мигрена.

За това е предназначено новото поколение лекарства за мигрена. Като антагонисти на CGRP, те могат да му попречат да се свърже с рецепторите за болка и да причини много от физическите симптоми на мигрена.

Форма на имунотерапия ли са моноклоналните антитела?

Имунотерапевтичните лечения включват ангажиране на имунната ви система, или чрез потискането й, или чрез засилването й, за да помогнете на тялото ви да се бори с болести и инфекции. Лекарите често използват моноклонални антитела като форма на имунотерапия, особено при лечението на:

 • рак
 • отхвърляне на трансплантиран орган
 • алергии
 • ревматоиден артрит
 • възпалително заболяване на червата

Но моноклоналните антитела се използват по различен начин за лечение на мигрена. Важно е да знаете, че тези лекарства не действат върху имунната ви система. Вместо това те се насочват към CGRP.

По-ефективни ли са моноклоналните антитела от другите лечения?

Проучвания установиха, че тези лекарства са много ефективни:

 • При епизодична мигрена с по-малко от 15 мигренозни дни на месец, хората, приемащи моноклонални антитела, са имали 1 до 2 мигренозни дни по-малко в сравнение с плацебо.
 • При хронична мигрена с 15 или повече мигренозни дни на месец, те са имали 2 до 2,5 дни по-малко на мигрена в сравнение с плацебо.

Друг начин да разгледате колко ефективни са тези лекарства е да видите колко хора изпитват значително подобрение при употреба. едно проучване от 2018 г установи, че 30% от участниците са забелязали 50% подобрение в дните на мигрена след само 4 седмици употреба на Aimovig, едно от най-ранните одобрени лекарства против CGRP. Преглед от 2020 г. предполага, че по-малък процент от пациентите виждат още по-добри резултати.

Но как тези лекарства се сравняват с по-традиционните лечения за превенция на мигрена? Ето някои статистически данни за това колко добре работят три често срещани превантивни лечения за мигрена.

 • Лекарства за кръвно налягане. Бета-блокери като пропранолол и тимолол често се предписват за превенция на мигрена, въпреки че различните лекарства имат различни резултати. Пропранололът обикновено се счита за най-ефективното лечение. едно преглед за 2019 г предполага, че може да намали епизодичната мигрена с 1 до 2 главоболия на месец и хроничната мигрена с до 50 процента.
 • Антидепресанти. Трицикличните антидепресанти обикновено се предписват за профилактика на мигрена, но а преглед за 2017 г показва, че други видове като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин могат да бъдат също толкова ефективни. Същият преглед също предполага, че трицикличните антидепресанти могат да намалят дните на мигрена с до 50 процента.
 • Лекарства против епилепсия. Лекарите обикновено предписват топирамат (Topamax) като превантивно лекарство. Според проучване от 2014 г. изглежда също така има около 50% процент за намаляване на дните с главоболие.

Кои моноклонални антитела са одобрени за лечение на мигрена?

Нека да разгледаме четирите инжекционни лекарства, одобрени от Агенцията по храните и лекарствата (FDA) за мигрена.

Еренумаб (Аймовиг)

Аймовиг беше първият инжекционно, анти-CGRP лекарство, предоставено на пациентите през 2018 г. Действа, като се свързва с CGRP протеините. Това им пречи да инициират болката и възпалителните реакции, които причиняват симптоми на мигрена.

Подобно на другите инжекционни лекарства, Aimovig е превантивно лекарство, а не абортивно. Това означава, че може да намали броя и тежестта на мигренозните главоболия, които получавате, но няма да лекува главоболие, което вече е в процес, или да облекчи симптомите на мигрена на място.

Aimovig се инжектира или от вас, или от болногледач веднъж месечно в бедрото, горната част на ръката или стомаха. Повечето хора инжектират само 1 доза на месец, но някои може да се нуждаят или да бъдат одобрени за 2 дози на месец.

Fremanezumab (Ajovy)

Ajovy се инжектира под кожата и блокира функционирането на CGRP протеините. Това е превантивно, а не абортивно лекарство.

Основната разлика между Ajovy и другите инжекционни препарати е, че Ajovy може да има продължително действие, така че имате избор, когато става въпрос за дозиране. Можете да инжектирате 1 доза на месец или да изберете тримесечна схема, като инжектирате 3 отделни дози веднъж на всеки 3 месеца.

Галканезумаб (Emgality)

Emgality е друга инжекция, въпреки че може да е по-вероятно да причини странични ефекти от останалите. Това е превантивна инжекция, която се прави веднъж месечно в бедрото, корема, седалището или задната част на горната част на ръката.

Emgality е малко по-различна по това, че първата Ви доза се нарича натоварваща доза. Това означава, че приемате двойно количество Emgality за първи път и след това преминавате към стандартната доза следващия месец.

Ептинезумаб (Виепти)

Vyepti действа по същия начин като другите три инжекционни средства по отношение на механизма. Той се свързва с CGRP протеините и ги блокира от предизвикване на нервна реакция. Това също е превантивно лекарство, а не абортивно.

Но Vyepti не е инжекционен. Това е интравенозна (IV) инфузия, прилагана на всеки 3 месеца в кабинета на Вашия лекар. Отнема около 30 минути, за да получите пълната доза от лекарството. Повечето хора приемат доза от 100 милиграма Vyepti, но някои хора се нуждаят от доза от 300 милиграма.

Какви са страничните ефекти на моноклоналните антитела за мигрена?

Страничните ефекти на повечето моноклонални антитела срещу мигрена са еднакви. Между тях има малки разлики, но като цяло лекарите ги смятат за еднакво безопасни. Тези лекарства също са склонни да нямат изброени взаимодействия с други лекарства с рецепта, което ги прави лесни за комбиниране с други терапии за мигрена.

Чести нежелани реакции

Според Migraine Canada клиничните проучвания установяват, че възможните странични ефекти включват:

 • запек
 • болка на мястото на инжектиране
 • мускулна болка
 • болки в ставите

Междувременно в реални клинични условия бяха отбелязани допълнителни странични ефекти. Това са ефектите, за които вашият лекарски кабинет може да докладва, ако има пациенти, приемащи тези лекарства. Те включват:

 • косопад
 • умора
 • увеличаване на главоболието

Съществува и потенциал за алергични реакции при някои хора. Уведомете Вашия лекар, ако имате анамнеза за алергии към лекарства.

едно преглед за 2017 г признава, че съществуват някои рискове за моноклоналните антитела, но засега ползите изглежда надвишават тези рискове.

Странични ефекти от сърдечно-съдовата система

Експертите все още обсъждат ефектите на лекарствата против CGRP върху здравето на сърцето. CGRP разширява кръвоносните съдове и тези лекарства блокират този процес. Има опасения, че това може да доведе до хипертония или дори до служение.

Но преглед от 2020 г. не откри доказателства, че лекарствата против CGRP имат отрицателен ефект върху сърцето. Хората с анамнеза за сърдечно-съдови проблеми изглежда не са изложени на повишен риск, когато приемат тези лекарства.

Странични ефекти на други лекарства, използвани за лечение на мигрена

Потенциалните странични ефекти на сравнително нов клас лекарства могат да бъдат плашещи. Но е важно да запомните, че традиционните лечения на мигрена, които са сходни по ефективност с лекарствата против CGRP, също имат странични ефекти.

Вид на лекарството Странични ефекти
бета-блокери • умора
• виене на свят
• лошо кръвообращение
• стомашно-чревен дистрес (GI).
трициклични антидепресанти • повишено главоболие
• Стомашно-чревен дистрес
• виене на свят
• умора
• качване на тегло
лекарства против епилепсия • загуба на паметта
• мозъчна мъгла
• умора
• промени в настроението
• гадене
• повишен риск от камъни в бъбреците, съгл Изследване от 2017 г

Като цяло, по-голямата част от хората могат безопасно да използват моноклонални антитела за мигрена. Вашият лекар ще разгледа цялата ви медицинска история, преди да реши дали това лечение е подходящо за вас.

Проучват ли се други възможни лечения?

Моноклоналните антитела са ефективен начин за предотвратяване на мигрена, но изследователите търсят други възможни лечения.

Гепанци

Gepants също са анти-CGRP терапии. Те блокират CGRP в рецепторите за болка, но не са инжекционни или IV лекарства.

Обикновено се приемат през устата, като хапчета или разтворими таблетки, така че действат по-бързо и не остават в системата ви толкова дълго. Това им позволява да се използват като абортивни лекарства, спиращи симптомите на мигрена, както и превантивни средства.

Първият гепант беше одобрен от FDA в декември 2019 г. Двата най-известни гепанта са:

 • уброгепант (Ubrelvy)
 • римегепант (Nurtec ODT)

Само Nurtec ODT е одобрен както за превантивна, така и за абортивна употреба.

Като цяло гепантите се понасят добре и причиняват малко странични ефекти, според изследване от 2020 г.

Клинични изпитвания

От 2022 г. няколко текущи клинични проучвания в различни фази търсят нови пътища за предотвратяване на мигрена. Областите на интерес включват:

 • инхибитори на полипептиден рецептор тип 1, активиращ аденилат циклаза на хипофизата, които блокират протеин, който предизвиква болка при мигрена
 • ditans, които в момента се използват за остро лечение, но не и за профилактика

 • инхибитори на орексин рецептори, които блокират пътищата в хипоталамуса на мозъка
 • каликреинови блокери, които намаляват производството на протеин, който освобождава CGRP
 • кетамин, който е насочен към глутамат и серотонин – химикали, които могат да допринесат за болка при мигрена

Научете повече за клиничните изпитвания за превенция на мигрена.

За разлика от мигренозните лечения от миналото – които са били предназначени за лечение на други медицински състояния – моноклоналните антитела са насочени към болката при мигрена директно към източника. Те:

 • са като ефективен като, ако не и по-ефективни от традиционните терапии за превенция на мигрена
 • не взаимодействат с много други лекарства, отпускани с рецепта
 • са относително лесни за самостоятелно администриране

Въпреки че идват с риск от някои леки странични ефекти, моноклоналните антитела за мигрена са до голяма степен безопасни за употреба от много хора и ползите често надвишават рисковете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss