Може ли MRSA да зарази окото ви?

Инфекциите с MRSA могат да причинят проблеми в цялото ви тяло. Този резистентен на антибиотици тип стафилокок също е често срещана причина за очни инфекции.

Устойчив на метицилин Стафилококус ауреус (MRSA) е вид бактерия, която е известна с това, че избягва ефектите на обичайните антибиотични лечения. Така наречената супербактерия, инфекциите с MRSA могат да засегнат различни части на тялото или дори да навлязат в кръвния поток. Обикновено се появява след хоспитализация и операция.

Когато MRSA е причината за очна инфекция, тя обикновено се проявява като конюнктивит или розово око. Инфекцията с MRSA в окото обикновено не причинява трайно увреждане на зрението ви.

Тази статия ще обхване какво трябва да знаете за MRSA инфекциите на окото, какво да очаквате, ако развиете една от тези инфекции и как могат да бъдат лекувани.

Може ли да имате MRSA в окото?

MRSA бактериите могат да причинят инфекции в много области на тялото.

Когато става въпрос за очни инфекции, MRSA сметки 39% да се 46% на всички очни инфекции. Повечето очни инфекции с MRSA се проявяват като бактериален конюнктивит. Но конюнктивата не е единствената част от окото, която може да се зарази с MRSA.

Като цяло MRSA може да засегне следните области в окото:

 • слъзен канал
 • клепач
 • конюнктива
 • роговица
 • предна и задна камера
 • стъкловидно тяло
 • орбита

Симптоми

MRSA в окото може да причини повишено производство на сълзи, болезненост, зачервяване и дори замъглено зрение. Точните симптоми, които развивате, зависят от конкретната инфектирана област на окото.

MRSA инфекциите на окото обикновено причиняват следното инфекции и техния свързани усложнения:

 • блефарит
 • конюнктивит
 • дакриоцистит
 • кератит
 • орбитален целулит
 • следоперативен ендофталмит
 • пресептален целулит

Инфекциите с MRSA във вътрешните области на окото обикновено причиняват най-много тежки симптоми и дори може да причини трайна загуба на зрение или слепота в редки случаи.

Как получавате MRSA в окото?

MRSA се разпространява чрез директен контакт с повърхност или индивид с бактерията.

Стафилококус ауреус като цяло е доста често срещан тип бактерии. Но не всички бактерии в това семейство са резистентни на антибиотици. В някои случаи може вече да сте колонизирани със S. aureus и да развиете инфекция само ако бактерията превземе различни части на тялото.

Проучванията са изчислили, че около 35% на широката общественост и до 66% на здравните работници са колонизирани с S. aureus.

Пътува ли MRSA от окото ви до други части на тялото?

Веднъж S. aureus е в тялото ви, имунната ви система може да успее да се пребори с него или да контролира разпространението.

Много хора са колонизирани с тази бактерия, което означава, че в тялото им има известно количество, но то е контролирано до степен, в която не причинява проблем. Когато бактерията изпревари естествената ви защита, тя може да създаде остра инфекция и дори да се разпространи в други части на тялото ви.

Ако MRSA инфекция навлезе в кръвта ви, може да причини масивна инфекция, наречена септицемия, която може да създаде проблеми в цялото ви тяло и дори да доведе до смърт.

Заразен ли е MRSA в окото?

MRSA е a заразни бактерии и може да се разпространи чрез контакт с човек или повърхност с бактерията.

Разпространението от кожа до кожа е често срещано. Това включва предаване на окото ви, ако сте докоснали нещо, заразено с MRSA, и след това сте докоснали окото си.

Може ли MRSA в окото да причини слепота?

MRSA обикновено не причинява слепота.

Въпреки това, когато инфекцията засегне вътрешните структури на окото ви (като стъкловидното тяло), могат да възникнат промени в зрението или дори слепота. Тежки MRSA инфекции на окото, които могат да доведат до промени в зрението обикновено се развива при хора, които:

 • носете контакти
 • са имали предишна травма на очите
 • имат отслабена имунна система

Как лекувате MRSA в окото си?

S. aureus инфекциите обикновено могат да се лекуват с антибиотици.

Инфекциите с MRSA обаче са устойчиви на много форми на антимикробни лекарства. Колко добре MRSA инфекциите на окото могат да бъдат лекувани с антибиотици зависи от индивидуалната инфекция и използвания антибиотик.

По-долу са дадени някои оценки за това колко резистентни са MRSA инфекциите на окото към определени антибиотици:

 • 64% са били резистентни към ципрофлоксацин
 • 24% бяха устойчиви на фузидова киселина
 • 10% са били резистентни към гентамицин

Изследванията показват, че ванкомицин и хлорамфеникол са най-ефективните антибиотици за използване при лечение на MRSA инфекция на окото.

MRSA е често срещана бактериална инфекция, която е устойчива на лечение с много видове антибиотици. Тези инфекции могат да се развият навсякъде в тялото и са водеща причина за бактериални очни инфекции като розово око, блефарит и кератит.

Промените в зрението и слепотата са редки усложнения на MRSA инфекция на окото, но могат да се случат, когато инфекцията засегне вътрешните части на окото, вместо по-повърхностните области като конюнктивата или клепача.

Ако имате очна инфекция, зачервяване, възпаление или болка, която не се подобрява с времето или лечението с антибиотици, не забравяйте да си уговорите час за преглед при вашия очен лекар или друг медицински специалист. Инфекциите с MRSA, които навлизат в кръвта ви, могат да доведат до тежки инфекции, засягащи цялото ви тяло.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss