Може ли COVID-19 да причини емфизем?

Възможно е увреждане на белите дробове, причинено от COVID-19, да доведе до промени, подобни на емфизем. Това обикновено се случва при по-тежки случаи на COVID-19, често когато е необходима механична вентилация.

Емфизем се случва, когато въздушните торбички в белите дробове се повредят, което ги прави по-малко еластични. Това затруднява правилното дишане. Пушенето е една от основните причини за емфизем.

COVID-19 може също да увреди белите ви дробове, което води до различни респираторни усложнения. В редки ситуации те могат да включват промени, подобни на емфизем. Продължете да четете, за да научите повече.

Как COVID-19 засяга белите дробове?

SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, се свързва с рецептор, наречен ACE2, за да навлезе в клетките. ACE2 се намира в много части на тялото. Това включва дихателните ви пътища, които често са първата зона, изложена на вируса.

След като сте се заразили със SARS-CoV-2, имунната ви система работи, за да реагира на инфекцията. Този отговор създава възпаление в тялото.

За някои COVID-19 засяга главно горните дихателни пътища, което води до симптоми, които са по-съвместими с настинка или грип. Понякога обаче COVID-19 може да засегне и долните дихателни пътища.

В долните дихателни пътища ефектите на вируса и имунната реакция могат да увредят белодробната тъкан, включително въздушните торбички, където въглеродният диоксид се обменя с жизненоважен кислород. Това може да доведе до пневмония и потенциално дихателна недостатъчност.

Може ли COVID-19 да доведе до емфизем?

Възможно е COVID-19 да доведе до промени, подобни на емфизем. Това се съобщава предимно при хора с по-сериозен COVID-19, които изискват хоспитализация.

Нека да разгледаме какво са установили някои от изследванията по тази тема досега:

 • А Проучване от 2021 г изследва белите дробове на 48 души, които са имали тежка форма на COVID-19 и са се нуждаели от механична вентилация. Последващи CT сканирания установиха, че 25% от хората имат белодробни промени, подобни на емфизем.
 • В Проучване от 2022 г от 32 души, последващите компютърни томографии показват значителни промени, подобни на емфизем, в белите дробове на хора с лека до тежка форма на COVID-19, които не са били лекувани с механична вентилация.
 • В друг Проучване от 2022 г, последващите компютърни томографии на 287 лица, хоспитализирани с COVID-19, установиха, че 11% от хората са имали забележими промени, подобни на емфизем. Това е по-често при хора, които са имали CPAP или механична вентилация по време на лечението.

Доклади за случаи — включително един от 2022 г, един от 2021 ги още две от 2021 г — също описва подобни на емфизем промени при хора, които са отишли ​​в болница с COVID-19. Много от тези индивиди са били по-млади, без предшестващо белодробно заболяване.

Не е известно какво точно причинява промени, подобни на емфизем, при хора, прекарали COVID-19. Една от възможностите е директно увреждане на белите дробове от инфекцията и свързаното с нея възпаление. Друга мисъл е, че ефектите от механичната вентилация могат да допринесат за увреждане на белите дробове.

Може ли COVID-19 да влоши емфизема?

Респираторните инфекции могат да влошат хроничните белодробни заболявания като емфизем. Като такъв, Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) отбелязва, че хората с хронични белодробни заболявания са изложени на повишен риск от сериозен COVID-19.

Наистина, изследване от 2021 г установи, че хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), която включва емфизем, е свързана с повишен риск от хоспитализация и смърт поради COVID-19.

COVID-19 може също да влоши емфизема. The Проучване от 2021 г обсъдено по-горе отбеляза, че при някои индивиди промените, свързани с емфизема, всъщност са влошаване на съществуващ емфизем след COVID-19.

Какви други белодробни усложнения могат да бъдат причинени от COVID-19?

В краткосрочен план COVID-19 може да причини белодробни усложнения като пневмония и синдром на остър респираторен дистрес (ARDS), животозастрашаващо респираторно състояние.

Възможно е също да имате други белодробни усложнения, докато се възстановявате от COVID-19, като например:

 • фиброза, когато белодробната тъкан става дебела и с белези, което затруднява дишането

 • белодробна емболия, когато кръвен съсирек блокира притока на кръв към белите дробове

 • бронхиектазии, при които дихателните пътища се разширяват, което затруднява изчистването на слузта от тях

 • колабирал бял дроб, където въздухът изтича от белите дробове и в околното пространство

Хората, прекарали COVID-19, също могат да развият продължителен COVID, който включва постоянни респираторни симптоми като задух и кашлица. Други симптоми на дълъг COVID могат да включват умора, мозъчна мъгла и затруднения в съня.

Обратимо ли е увреждането на белите дробове от COVID-19?

Все още научаваме за дългосрочните ефекти на COVID-19 върху белите дробове. Възможно е белодробната функция постепенно да се подобри. Това обаче може да отнеме известно време.

Например, a Проучване от 2021 г наблюдава възстановяването на 83 души, които са били хоспитализирани с COVID-19. Установено е, че докато белодробната функция се е подобрила при повечето хора за 12 месеца, някои хора все още са имали постоянни проблеми с белодробната функция по това време.

Какво можете да направите, за да предотвратите белодробни усложнения от COVID-19?

Най-добрият начин да предотвратите белодробни усложнения от COVID-19 е да предприемете стъпки за намаляване на риска от заразяване с вируса. Според CDCте включват:

 • оставайки в течение на вашия Covid-19 ваксини
 • избягване на контакт с хора, които са потвърдили или подозират COVID-19
 • миене на ръцете си често

 • преместете дейностите на закрито навън, ако е възможно
 • подобряване на въздушния поток на закрито, като например чрез отваряне на прозорци или използване на вентилатори
 • носене на маска или спазване на физическа дистанция, ако е необходимо

Има и стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите цялостното си здраве на белите дробове, като например:

 • редовно упражняване
 • да не пушите или да спрете да пушите, ако пушите
 • намаляване на излагането ви на замърсен въздух на закрито и на открито
 • получаване на ваксини, които предпазват от други респираторни инфекции като грип и пневмококова болест
 • управление на всякакви предшестващи белодробни заболявания, които може да имате

Долния ред

Възможно е увреждане от COVID-19 да доведе до подобни на емфизем промени в белите дробове. Това обаче е необичайно и се съобщава най-вече при хора, които са били много болни поради COVID-19.

Освен промени, подобни на емфизем, COVID-19 може да причини други белодробни усложнения, като пневмония, фиброза, белези на белите дробове или белодробен колапс.

Можете да намалите вероятността от белодробни усложнения поради COVID-19, като намалите риска от развитие на COVID-19, както и като предприемете стъпки за подобряване на здравето на белите си дробове.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss