Може ли COVID-19 да причини болки във врата?

Болките в мускулите и ставите са често съобщавани симптоми на COVID-19. Болката в гърба е най-често съобщаваната, но много хора имат болка в други области, като врата, раменете и другаде.

COVID-19 е инфекциозно заболяване, което е резултат от вируса на тежкия остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2). Най-честите симптоми на COVID-19 включват висока температура, кашлица и умора.

Друг често съобщаван симптом е болката в мускулите и ставите, която може да засегне шията и други части на тялото.

Ето какво трябва да знаете за COVID-19 и болката във врата, включително изследвания, лечение и често задавани въпроси.

Може ли COVID-19 да причини болка във врата?

Мускулната болка, наричана още миалгия, е един от най-често съобщаваните симптоми на COVID-19 освен висока температура, кашлица и задух.

Около 40–60% от хората с COVID-19 съобщават за болки в мускулите. Някой хора съобщите за болка във врата или главадокато други съобщават за болки в корема, гърба, таза или ставите.

Болката обикновено се появява заедно с висока температура, кашлица и умора и обикновено преминава от само себе си след възстановяване от заболяването.

Какво казва изследването

А Систематичен преглед за 2024 г изследва COVID-19 и болки във врата в пет проучвания, включващи повече от 2600 души. Изследователите откриха доказателства, че COVID-19 може да увеличи появата и тежестта на болката във врата, въпреки че две проучвания не откриха никакво увеличение.

Една от причините COVID-19 да причини мускулно-скелетна болка е повишеното възпаление в тялото. Изследователите зад a 2022 преглед вярвам, че вирусът, който причинява COVID-19, SARS-CoV-2, може да причини свръхактивност на имунната система на тялото. Това може да доведе до широко разпространено възпаление в тялото, причинявайки болки в мускулите.

Някои изследвания откриха връзка между COVID-19 и възпалително състояние, наречено субакутен тиреоидит. Това състояние може да възникне след инфекция на горните дихателни пътища от COVID-19. Основните симптоми на субакутен тиреоидит са болка и болезненост във врата поради подуване на щитовидната жлеза.

Други изследвания предполагат, че преходът към дистанционна работа по време на пандемията е влошил мускулно-скелетното здраве на работниците, което е довело до увеличени съобщения за болки във врата, гърба и раменете.

Необходими са повече изследвания, за да се изясни ефектът на COVID-19 върху болката във врата.

Болката във врата и раменете симптом ли е на COVID-19?

В някои случаи хората с COVID-19 изпитват мускулни болки, включително болка и болезненост във врата, раменете и други области на горната и долната част на тялото.

Болката във врата и раменете сама по себе си може да не е симптом на COVID-19. Но ако изпитвате болки във врата и раменете заедно с температура, кашлица, задух или умора, това може да са симптоми на COVID-19.

Може ли COVID-19 да причини болки във врата и гърба?

Най-честите мускулно-скелетни симптоми на COVID-19 включват умора, мускулни болки, болки в ставите и болки в гърба, според прегледа от 2022 г.

А Проучване от 2021 г на мускулно-скелетните симптоми при хора с COVID-19 установи, че най-честата област на болка е гърба. Повечето хора съобщават за болка в повече от една област на тялото, включително болка в гърба (30,4%), болка в долната част на гърба (16,1%) и болка във врата (11,4%).

Може ли COVID-19 да причини болки във врата и главоболие?

Главоболието е по-рядко срещан симптом на COVID-19, съобщава се при около 13% от хората. Това е според същия преглед от 2022 г.

Вирусът, който причинява COVID-19, може да атакува централната нервна система, което води до неврологични симптоми като главоболие, световъртеж и нарушено съзнание.

В някои случаи хората могат да изпитат както невропатична болка, така и мускулно-скелетна болка, което може да доведе до главоболие и болка във врата.

Може ли дългият COVID-19 да причини болка във врата?

Някои хора изпитват дългосрочни ефекти от COVID-19, наречени „дълъг COVID“. Симптомите на продължителен COVID варират от човек на човек и могат да продължат седмици, месеци или дори години.

Честите симптоми на продължителен COVID включват умора, задух, затруднено концентриране и болки в стомаха.

Хората с дълъг COVID също докладвайте често болка в мускулите и ставите, която може да включва болка в гърдите, главата и шията.

Лечение на болки във врата с COVID-19

В много случаи болката във врата от COVID-19 може да е лека и овладяема с домашно лечение.

Домашните средства за болка във врата включват:

  • да си почивате много и да останете хидратирани
  • използване на поддържаща възглавница за намаляване на дискомфорта във врата
  • леко разтягане или масажиране на врата
  • практикуване на добра стойка
  • приемане на болкоуспокояващи без рецепта

Лечението на по-тежка или постоянна мускулна и ставна болка от COVID-19 може да включва лекарства, тренировъчна терапия и допълнителни терапии.

Медикаментите за лечение на болка във врата могат да включват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и кортикостероиди.

Упражненията за разтягане при болка във врата включват завъртания на врата, накланяне на главата напред и преобръщане на раменете. Тези упражнения могат да укрепят мускулите, да подобрят стабилността и да намалят болката.

Някои допълнителни терапии, като акупунктурата, също могат да осигурят облекчение на болката във врата, според възникващи изследвания.

Често задавани въпроси за COVID-19 и мускулни болки

Ето отговорите на често задавани въпроси относно COVID-19 и мускулните болки.

Стягането на мускулите симптом ли е на COVID-19?

Мускулните болки са често срещани симптоми на COVID-19. Някои хора изпитват скованост в мускулите и ставите. Тези симптоми често се появяват в раменете, шията, гърба, бедрата и коленете.

Колко дълго продължават мускулните болки при COVID-19?

Симптомите на COVID-19 обикновено започват 5–6 дни след излагане на вируса и продължават 1–14 дни. Повечето хора се чувстват по-добре след няколко дни или седмици и се възстановяват напълно.

Помагат ли мускулните релаксанти при мускулни болки при COVID-19?

Лекарите могат да предписват мускулни релаксанти в допълнение към НСПВС за облекчаване на мускулна болка и подуване, дължащи се на COVID-19. Това се нарича мултимодално управление на болката, тъй като е насочено към множество механизми на действие за болката.

Кога да се свържете с лекар

Свържете се с лекар, ако почувствате болка във врата, която:

  • е упорит или продължава повече от 2 седмици
  • се влошава въпреки самообслужването
  • излъчва надолу по ръцете или краката ви
  • е придружено от главоболие, слабост, изтръпване или изтръпване

Лекарят може да прецени какво причинява болката във врата ви и да разработи ефективен план за лечение въз основа на вашите симптоми.

За вкъщи

Изследователите смятат, че COVID-19 може да причини болки в мускулите и ставите поради повишено възпаление от имунния отговор на организма.

В повечето случаи болките във врата от COVID-19 са леки и се овладяват с домашно лечение. Ако изпитвате постоянна или силна болка във врата, свържете се с лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss