Може ли COVID-19 да повлияе на гласа ви?

Brothers91/Гети изображения

Ларингитът е възпаление на ларинкса, областта, в която се намират вашите гласни струни. Често срещан страничен ефект от ларингита е дрезгавостта, която променя качеството и характера на вашия глас. Някои доклади за случаи и проучвания са установили, че COVID-19 може да причини ларингит и да промени начина, по който звучи гласът ви.

Въпреки че ларингитът не е най-честият симптом на COVID-19, промените в гласа ви могат да ви засегнат, ако използвате гласа си за вашата професия или хоби.

Продължете да четете, за да научите повече за това как и защо COVID-19 може да повлияе на гласа ви.

Симптом ли е ларингитът на COVID-19?

Ларингитът е възможен (но не често срещан) симптом на COVID-19. Вие сте по-вероятно да изпитвате температура, кашлица, главоболие и умора, свързани с COVID-19, отколкото ларингит.

Но някои хора съобщават за промени в гласа си, особено дрезгав глас, поради COVID-19. Тези симптоми може да се дължат на едно или повече от следните:

 • Възпалението на горните ви дихателни пътища може да доведе до подуване на гласните ви струни.
 • Много силната кашлица или повръщане може да нарани гласните ви струни.
 • Ако сте имали нужда от интубация, за да поддържате дишането си, докато сте били болни, това може да е наранило гласните ви струни.
 • Вирусът може да нарани или раздразни вашия вагусов нерв, който има клонове, свързани с вокалното производство.

Някои изследователи са установили по-високи нива на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2) в гласните гънки. ACE2 е рецептор за вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Наличието на тези рецептори предполага, че някои хора може да са особено уязвими към промени в гласа след инфекция с COVID-19.

Как COVID-19 влияе на гласа ви?

Малко проучване, включващо 155 души с положителен тест за COVID-19, установи, че 5% от участниците съобщават за дрезгав глас като симптом.

Преглед от 2021 г. установи, че повечето хора, които съобщават за промени в гласа от COVID-19, съобщават за дрезгав глас или дисфония (нарушения, които засягат гласа). Гласовите промени засягат повече пациентите с COVID-19, отколкото пациентите мъже.

Изследователите са идентифицирали различни варианти на COVID-19 с течение на времето. Вариантът е генетична мутация на оригинален вирусен щам. Ранните варианти на COVID-19, като алфа и делта вариантите, изглежда не оказват влияние върху гласа. Но по-късен вариант, наречен Omicron, го направи.

Вариантът Омикрон обикновено засяга горните дихателни пътища. Това може да доведе до ларингит, проблеми с преглъщането и силно възпалено гърло. Докато Omicron изглежда в момента е вариантът, който засяга най-много гърлото, възможните му бъдещи варианти също биха могли да засегнат гърлото и гласа.

Трябва ли да се тествам за COVID-19, ако гласът ми е дрезгав?

COVID-19 може да причини дрезгав глас. Но има много причини за остър ларингит и дрезгавостта, която причинява. Инфекциите на горните дихателни пътища (които включват COVID-19) и прекалената употреба на гласа ви са най-често.

Ако почувствате дрезгав глас и нямате други симптоми, можете да тествате за COVID-19. Но няма много изследвания, които да подкрепят дрезгавостта като единствен симптом на COVID-19.

Как мога да лекувам възпалено гърло от COVID-19?

Можете да лекувате болното си гърло от COVID-19, като предприемете следните стъпки:

 • Пийте много течности, особено вода. Опитайте се да пиете достатъчно течности, когато урината ви е бледожълта.
 • Вдишвайте пара чрез парни душове, които могат да помогнат за облекчаване на възпалението.
 • Отпивайте често глътки студена вода, за да намалите желанието за кашлица.
 • Избягвайте да напрягате гласа си чрез прекомерно прочистване на гърлото.
 • Избягвайте да шепнете, тъй като това може да натовари повече гласните ви гънки.
 • Въздържайте се от пушене и парене. Избягвайте излагане на дим.
 • Правете чести почивки в разговора, когато забележите, че гласът ви се уморява.

Даването на почивка на тялото ви, когато е възможно, също може да ви помогне да се възстановите от COVID-19.

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако получите спешни симптоми, като:

 • проблеми с дишането
 • объркване
 • загуба на съзнание

Как мога да защитя гласа си от COVID-19?

Не можете да избирате къде вирусът COVID-19 засяга тялото ви. Но можете да предприемете стъпки, за да се предпазите от получаване на COVID-19 на първо място. Начините да направите това включват:

 • Практикувайте рутинно миене на ръцете със сапун и вода, особено след като кихате или кашляте.
 • Бъдете в крак с ваксинациите срещу COVID-19, за да се предпазите от най-сериозните форми на заболяването.
 • Избягвайте контакт с други, които имат потвърдена диагноза COVID-19 или са болни.
 • Вземете мерки във вашия дом за подобряване на вентилацията, като например редовна смяна на въздушни филтри и използване на високоенергийни пречистватели на въздуха за частици. Ако можете, отворете прозорците на дома си, за да вкарате възможно най-много външен въздух.

Ако имате ларингит, предпазете гласа си, като му дадете почивка. Прекомерна употреба може да се влоши вашите симптоми. Избягването на цигарен дим и замърсители от околната среда (като дим от околната среда и химикали) също може да ви помогне да защитите гласа си.

Вариантът Omicron COVID-19 причинява повече промени в гласа ви от предишните варианти. Тъй като вирусът е мутирал често, бъдещите щамове могат също да причинят гласови промени.

Ако получите ларингит поради COVID-19, важно е да сте хидратирани, да си почивате и да избягвате силна кашлица и прочистване на гърлото. Тези стъпки могат да ви помогнат да защитите гласа си, докато се възстановявате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss