Може ли COVID-19 да накара мозъка ви да се свие?

Церебралната (мозъчна) атрофия се отнася до загуба на мозъчни тъкани, включително неврони и връзките между тях. „Свиването на мозъка“ също попада под чадъра на мозъчната атрофия. Може да се прилага за целия мозък или само за определени участъци.

Причините за свиване на мозъка включват:

 • травматични мозъчни наранявания
 • удар
 • дегенеративни заболявания на мозъка, като деменция
 • инфекциозни заболявания, които причиняват значително възпаление, като СПИН и енцефалит

Продължават изследванията, за да се установи дали COVID-19 е инфекциозно заболяване, което може да причини свиване на мозъка ви.

В тази статия ще прегледаме какво са разкрили проучванията досега за ефектите на COVID-19 върху мозъка.

Как COVID-19 засяга мозъка ви?

По все още неизяснени причини някои хора, които развият инфекция с COVID-19, могат да изпитват симптоми няколко седмици, месеци или години след възстановяването.

Тези пост-COVID състояния са известни като „дълъг COVID.” Среща се при хора, които наскоро са имали COVID-19 и изпитват нови, повтарящи се или продължаващи симптоми 4 седмици или повече след първоначалното начало на инфекцията.

Свиването на мозъка е едно такова състояние, което може да възникне от дълъг COVID. Той привлича вниманието сред изследователите.

Например един Проучване от 2022 г използва две сканирания на мозъка с магнитен резонанс (MRI) при 785 участници. Изследователите откриха мозъчни промени в 401 случая, които са дали положителен тест за COVID-19 между всяко сканиране. Включени промени:

 • намалено сиво вещество (външния слой на мозъка)
 • увреждане на тъканите в областите на мозъка, свързани с обонянието
 • намален размер на мозъка

Проучването установи също, че същите участници, които показват свиване на мозъка, са изложени на по-голям риск от когнитивен спад. Имаше повече увреждане на тъканите в областите на мозъка, които контролират обонянието.

Възможни обяснения за свиване на мозъка, свързано с инфекция с COVID-19, включват възпаление или директна вирусна инфекция на мозъчните клетки. Но е важно да се отбележи, че повечето от данните са от преди да бъдат налични ваксините срещу COVID-19.

Друго проучване също използва техники за ЯМР за оценка на мозъците на тези, които са преживели инфекция с COVID-19. Тук изследователите откриха увреждане на малките кръвоносни съдове в мозъка.

Поради малкия размер на изследването и други ограничения изследователите не можаха да направят категорични заключения за това как COVID-19 засяга мозъка.

Много проучвания свързват COVID-19 с образуването на кръвни съсиреци. Тази връзка може да е свързана с увреждане на кръвоносните съдове в мозъка. Потенциалът за образуване на кръвни съсиреци в мозъка ви също повишава риск от инсулт след инфекция с COVID-19.

други изследвания откри, че протеините на вируса SARS-CoV-2 може да са токсични за невроните във вашия мозък.

Едно проучване от 2022 г. също отбеляза мозъчни травми при пациенти, починали от усложнения, свързани с COVID-19 по време на първата вълна на пандемията (от март до юли 2020 г.). Изследователите откриха доказателства за изтичане на протеини и увреждане на неврони, докато провеждаха мозъчни аутопсии.

Те също така предложиха клиницистите да обърнат повече внимание на мозъчните промени при хора, които са преживели инфекция с COVID-19 и се оплакват от когнитивни симптоми, които може да са признаци на дълъг COVID.

Резюме на изследването

 • Мозъчни изображения на хора с предишна инфекция с COVID-19 показват загуба на мозъчна материя в определени области.
 • Аутопсиите на хора, починали от COVID-19, показват признаци на увреждане на мозъка.
 • Увреждането на мозъка ви от COVID-19 може да се дължи на възпаление, директна инфекция, кръвни съсиреци или невротоксичност.
 • Необходими са повече изследвания, за да се потвърди дългосрочното въздействие на COVID-19 върху мозъка.

Какви са симптомите на мозъчните ефекти на COVID-19?

Ефектите на COVID-19 върху мозъка могат да причинят следните симптоми:

 • прекомерна умора или умора, която пречи на ежедневните ви дейности

 • умора, която се влошава след умствени или физически усилия
 • затруднения в концентрацията или мисленето („мозъчна мъгла“)
 • световъртеж
 • депресия
 • безпокойство
 • главоболие
 • проблеми със съня
 • промени във вкуса или миризмата

Постоянно ли е свиването на мозъка от COVID-19?

Вашата перспектива за мозъчна атрофия зависи от основната причина. Например, деменции като болестта на Алцхаймер са склонни да се влошават с времето. В някои случаи сериозни заболявания и заболявания на мозъка може да повлияе качеството ви на живот и дори да съкрати продължителността на живота ви.

Но експертите все още не знаят дали мозъчните ефекти от COVID-19, включително свиването на мозъка, са постоянни.

Някои изследвания сочи подобрения в мозъчната функция в рамките на 6 месеца след заразяване с COVID-19. Но са необходими повече проучвания, за да се определи дали това е типичен резултат.

Как мога да предотвратя свиването на мозъка от COVID-19?

Най-добрият начин за предотвратяване на заразяване с COVID-19 е да се ваксинирате. Също така е най-добре да се придържате към препоръчания график за ваксиниране.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), поставянето на ваксината също може да ви помогне да се предпазите от продължителен COVID и неговите ефекти, включително свиване на мозъка. Сериозното заболяване от инфекция с COVID-19 е рисков фактор за развитие на пост-COVID състояния. Ваксинираните хора имат по-малък риск от сериозно заболяване от вируса.

CDC също така отбелязва, че все още е възможно да развиете дълъг COVID, дори ако получите ваксината или не се разболеете тежко. Все пак ваксинацията изглежда е най-добрият начин за предотвратяване на последиците от дългия COVID.

Освен да се предпазите от инфекция с COVID-19, можете да приемете здравословни за мозъка стратегии, които могат да помогнат за предотвратяване на атрофия като цяло. Експерти предполагам че ти:

 • Хранете се здравословно.
 • Управлявайте кръвното си налягане.
 • Упражнявай се редовно.
 • Останете социално активни.
 • Приемете нови хобита и дейности.
 • Продължавайте да правите хобита и дейности, които ви харесват.

Как хората, които не са ваксинирани, могат да предотвратят продължителен COVID и ефектите му върху мозъка?

Ваксинацията е най-добрият начин да се предпазите от продължителен COVID. Но ако не сте ваксинирани и развиете инфекция с COVID-19, ще трябва да изчакате, докато след като се възстановиш преди да можете да получите ваксината. Дотогава трябва да се опитате да намалите риска от сериозно заболяване.

Опитайте се да си почивате много. Говорете с лекар за вашата инфекция, за да можете да получите медицинската помощ, от която се нуждаете. Потърсете медицинска помощ, ако започнете да чувствате недостиг на въздух или имате други тревожни симптоми.

Свиването на мозъка, което е свързано с мозъчна атрофия, е възможен дългосрочен ефект от инфекцията с COVID-19. Изследователите продължават да изследват ефектите на COVID-19 върху мозъка.

Ако имате инфекция с COVID-19, това не означава, че ще изпитате мозъчни ефекти. Все пак защитата срещу вируса SARS-CoV-2 може да помогне за предотвратяване на такива дългосрочни ефекти. Ваксинацията е най-добрият начин за предотвратяване на инфекция.

В момента няма тест за идентифициране на дълъг COVID. Но ако изпитвате когнитивни симптоми 4 седмици след първоначалната си инфекция с COVID-19, помислете за разговор с лекар, за да обсъдите възможностите за лечение и управление.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss