Може ли Benadryl да помогне при множествена склероза?

Някои хора с МС приемат Benadryl, за да облекчат реакциите на инфузионно лечение и някои симптоми. Но в зависимост от вашите симптоми, това може да не е най-добрият вариант.

През последните няколко години има голям интерес и вълнение около употребата на антихистамини, особено дифенхидрамин (Benadryl) за множествена склероза (MS).

Според Kevin C. Gaffney, MD, по-голямата част от интереса произтича от проучване от 2017 г., разглеждащо употребата на клемастин, по-стар антихистамин. Резултатите показват, че клемастинът може да промени имунната система на хората с МС.

Но според Гафни “никой не успя да възпроизведе резултатите от първоначалното проучване и ние никога не успяхме да покажем ясна полза в сравнение с известните странични ефекти.”

Въпреки че няма доказателства, които да предполагат, че Benadryl или други антихистамини помагат при лечението на МС, те могат да предложат известна полза за овладяване на определени симптоми и облекчаване на реакциите към лечението с инфузия.

Потенциални ползи

Ето някои потенциални ползи от антихистамините без рецепта (OTC) за хора, живеещи с МС:

Намалени реакции към лечения

Инфузионното лечение на МС може да причини реакции със симптоми, които варират от леки до тежки, включително

 • сърбеж
 • копривна треска
 • главоболие
 • треска
 • втрисане
 • болка или подуване на мястото на инжектиране

Когато се приема преди или понякога по време на лечение с инфузия, антихистаминът може да помогне за намаляване на тези симптоми.

Стероиди, нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) и болкоуспокояващи (като ацетаминофен) също могат да се използват за тази цел.

Подобрен сън

Според Асоциацията на множествената склероза (MSAA), повече от половината от хората, живеещи с МС, изпитват проблеми със съня. Това може да бъде причинено от няколко неща, от спастичност и чести движения на краката до проблеми с пикочния мехур и депресия.

Антихистамините, особено дифенхидраминът (Benadryl), понякога се използват като алтернатива на хапчетата за сън поради техния седативен ефект, но тези ползи може не винаги да надвишават рисковете.

От една страна, те могат да ви накарат да се почувствате замаяни на следващия ден. „Проблемите с паметта и умората вече са основни проблеми за пациентите с МС и тези симптоми вероятно ще се влошат с дифенхидрамин“, казва Гафни.

Освен това, въпреки че може да ви помогнат да заспите, антихистамините не водят непременно до по-добро качество на съня.

Ако имате проблеми със съня, говорете с вашия екип, преди да опитате антихистамини, за да определите дали това е най-добрият вариант за вас.

По-малко световъртеж

Лезиите на частта от мозъка, отговорна за баланса, могат да причинят замаяност и световъртеж, което може да ви накара да се почувствате извън равновесие, замаяност или сякаш околностите ви се въртят.

Някои хора смятат, че Benadryl, както и лекарствата против движение и гадене, които се продават без рецепта, помагат при замаяност.

Въпреки че те могат да предложат временно решение, най-добре е да говорите със здравен специалист, ако често изпитвате замайване или световъртеж. Това може да е страничен ефект от друго лекарство или признак на основен проблем с вътрешното ви ухо.

В зависимост от причината, Вашият лекар може да предпише курс на кортикостероиди или физиотерапия, за да помогне за баланса.

Има ли значение какъв антихистамин приемам?

Много от анекдотичните доказателства за употребата на антихистамини за симптоми на МС включват Benadryl. Но всички антихистамини без рецепта работят по подобен начин. Основната разлика е в техните странични ефекти.

Например, неседативни антихистамини, като фексофенадин (Allegra) и лоратадин (Claritin), осигуряват ефектите на антихистамин без сънливостта, която Benadryl има тенденция да причинява.

Гафни отбелязва, че неседативните антихистамини може да са за предпочитане за справяне с алергии, ако имате МС, тъй като те няма да влошат симптоми като мозъчна мъгла.

Антихистаминовите странични ефекти, които трябва да се имат предвид

Бенадрил и някои други антихистамини могат да причинят следните нежелани реакции:

 • сънливост и сънливост
 • световъртеж
 • замъглено зрение
 • ниско кръвно налягане
 • затруднено уриниране

Антихистамините без сънливост обикновено не причиняват сънливост, но могат да причинят други странични ефекти, включително:

 • главоболие
 • гадене
 • суха уста

FYI

През 2020 г., Администрация по храните и лекарствата (FDA) издаде изявление относно потенциалните рискове от приема на твърде много дифенхидрамин (Benadryl), предупреждавайки, че приемането на по-високи от препоръчваните дози може да доведе до гърчове, сериозни сърдечни проблеми, кома и смърт.

Следващи стъпки

Преди да вземете антихистамин за облекчаване на симптомите на МС, говорете с вашия медицински екип. Не забравяйте да споменете всички други лекарства (включително лекарства без рецепта, витамини и добавки), които приемате.

В зависимост от вашите симптоми, те може да препоръчат алтернатива на антихистамините или да дадат допълнителни насоки как безопасно да включите антихистамините в плана си за лечение.

Долния ред

Дифенхидрамин (Benadryl) понякога се използва в клинични условия, за да помогне за намаляване на ефектите от инфузионното лечение на MS. Но може да има по-добри възможности за употреба у дома, в зависимост от вашите симптоми.

Вашият медицински екип може да ви помогне да решите кой антихистамин – ако има такъв – е подходящ за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss