Може ли химическият пилинг да помогне при гноен хидраденит?

Има някои доказателства, че локалният резорцинол, обичайна съставка, използвана в химически пилинг, може да помогне за лечение на гноен хидраденит.

Гноен хидраденит (HS) е състояние на кожата, характеризиращо се с възпалени лезии в области с потни жлези, където кожата се трие една в друга, като подмишниците, слабините или бедрата. Въпреки че няма лек за HS, няколко стратегии могат да помогнат за справяне със симптомите. Антибиотиците обикновено са лечение от първа линия за лека до умерена ХС.

Някои локални лечения, включително определени химически пилинги, също могат да помогнат за намаляване на размера, тежестта и болката, свързани с HS лезиите. Резорцинолът, по-специално, може да има някои предимства, когато се прилага като химически пилинг или крем.

Въпреки че липсват изследвания върху други химически пилинг агенти, съставки като гликолова киселина и салицилова киселина също могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Ето какво трябва да знаете.

Потенциални ползи

От всички химически пилинг агенти, резорцинолът изглежда най-обещаващият за лечение на ХС. Ограничени изследвания показват, че може да намали размера и тежестта на лезията, както и да намали болката, свързана със състоянието.

Според дерматолога Ахмад Чаудри резорцинолът „помага, като разгражда твърдата кожа и намалява възпалението.

„Обикновено се използва като лечение от втора линия, след като стандартните лечения, като антибиотиците, не са подействали“, добавя той.

В Проучване от 2022 г, изследователите сравняват ефикасността и безопасността на локалния резорцинол с антибиотика клиндамицин за лека до умерена ХС. Те установиха, че след 12 седмици сред изследваните 134 пациенти, резорцинол 15% води до:

 • значителни подобрения в клиничния отговор на ХС
 • значително намаляване на тежестта на ХС
 • намаляване на болката

Авторите заключават, че локалният резорцинол 15% може да бъде потенциална алтернатива на клиндамицин при лечението на остър или хроничен ХС.

Според малко проучване от 2019 г., 32 участници, които са получавали локален резорцинол 15% два пъти дневно в продължение на 30 дни, имат значително намаление на лезиите до 7-ия ден. Това обаче е малко, неконтролирано проучване.

Най-добрите опции за HS

Потенциалните пилинг агенти за лечение на HS включват:

 • Резорцинол: Засега резорцинолът изглежда е най-ефективният пилинг агент за лечение на ХС. Американската академия по дерматология (AAD) също счита резорцинол за подходящо лечение за HS, отбелязвайки, че той отваря запушените космени фоликули и намалява възпалението.
 • Салицилова киселина: Чаудри отбелязва, че салициловата киселина може също да бъде полезна за лечение на ХС. Разтворимата в масло киселина може да проникне дълбоко в кожата, да премахне излишния себум и да предотврати запушени пори, които водят до огнища на ХС. Въпреки това, няма много изследвания за използването на салицилова киселина за HS.
 • Гликолова киселина: Чаудри предполага, че гликоловата киселина може също да е от полза за HS поради своите ексфолиращи свойства. „Въпреки че няма специфични изследвания за HS и гликоловата киселина, някои пациенти може да открият, че помага за намаляване на запушването на порите.“
 • Азелаинова киселина: Някои специалисти претенция че борещите се с акне киселини като азелаинова киселина могат да бъдат полезни за лечение на HS, но липсват изследвания.

Преди да опитате

Винаги е добра идея да се консултирате с дерматолог, преди да се подложите на химически пилинг за лечение на ХС.

Според Чаудри химическите пилинг агенти като резорцинол „могат да причинят дразнене на кожата и трябва да се използват с повишено внимание при по-тъмна кожа, тъй като могат да причинят хиперпигментация“.

Леките и типично временни странични ефекти от получаването на химически пилинг включват:

 • зачервяване
 • раздразнение
 • парене
 • възпаление
 • сърбеж

Ако тези симптоми продължат след няколко дни или се влошат, потърсете медицинска помощ. По-сериозните странични ефекти от пилинга (особено по-дълбоките) включват:

 • хиперпигментация
 • белези
 • инфекции
 • увреждане на бъбреците, черния дроб или сърцето

Всички киселини във формули с над 30-40% се считат за медицински пилинг и трябва да се прилагат само от лицензиран и квалифициран специалист.

Възможна е токсичност на резорцинол, когато се използва в концентрации над 20%. Ако получите някой от следните признаци на токсичност с резорцинол, незабавно потърсете спешна помощ:

 • световъртеж
 • студена пот
 • бледа или синкава на вид кожа
 • лилава, червеникава или черна урина
 • треперене
 • обриви

„ХС наистина е предизвикателство за лечение и управление, тъй като е толкова индивидуално“, казва Чодри, но съветва хората със заболяването да не се обезсърчават. „Това, което работи за един човек, може да не работи за друг и често изисква мултимодален подход.“

Долния ред

Въпреки че няма лечение за ХС, има начини за справяне със симптомите. Химическият пилинг, особено с резорцинол, може да помогне за намаляване на размера на лезията, тежестта и болката при някои пациенти.

Химическият пилинг може да се комбинира и с традиционни лечения.

„Що се отнася до комбинирането на тези лечения, това често зависи от индивидуалните нужди на пациента и от това как реагират на различни терапии.“ Химическият пилинг може да се прилага „във връзка с антибиотици или биологични продукти или като част от по-всеобхватна рутинна грижа за кожата“, отбелязва той.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss